Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przekształcenie fotek
Autor Wiadomość
micki64
Początkujący

Wysłany: 20 Styczeń 2013, 21:19   Przekształcenie fotek

Witam
Mam problem i proszę o pomoc, sam sobie niestety nie radzę. Chcę wydrukować cykl etykiet z miejscowymi zabytkowymi budowlami jak w załączniku/ tu jest OK i podoba mi się/. Nie potrafię jednak przekształcić zdjęć tak by etykiety pokazane razem pasowały do siebie. Próbowałem przekształcać w kilku programach ale moje umiejętności są niewielkie. Pomożecie?

Seblanc.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 255 raz(y) 83.72 KB

micki64
Początkujący

Wysłany: 20 Styczeń 2013, 21:29   

Fotki, które chciałbym przekształcić tak by tworzyły cykl etykiet i nie stwarzały problemów przy wydruku.

pałacwww.JPG
Pobierz Plik ściągnięto 288 raz(y) 325.5 KB

bank.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 273 raz(y) 26.47 KB

mlyn_wola_rudzka_big.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 260 raz(y) 42.38 KB

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 20 Styczeń 2013, 23:12   

Jeśli masz Corela, a widzę, że tak, to żeby było podobnie jak na załączonym przez Ciebie CDR, to obrazki:
1. zaimportuj do DARW-a.
2. edytuj je jako mapy itowe w PhotoPaint'cie.
3. edytuj je w taki sposób, żeby (w kolejności): przekształcić na skalę szarości, pousuwać tła (zbędne elementy) zostawiając budynki i co tam chcesz, żeby było na finalnym obrazie, popracować kontrastem (najlepiej krzywą tonalną) tak, żeby uzyskać te rzeczy, które chcesz zachować, jako ciemne (kontury, szczegóły itp.), a mało istotne jako jasne/białe.
4. zamykasz PP i na pytanie "Czy zachować zmiany w pliku xxxx.cdr.cpt?" robisz TAK (wtedy edycja zachowa się i w DRAW-ie będziesz miał zedytowane wersje).
5. trasujesz wybraną mapę bitową typem Line Art (Rysunek Kreskowy).
6. w oknie trasowania ustawiasz na początek schemat kolorów na Czarny-Biały oraz "Usuń obraz oryginalny", "Usuń tło" i "Usuń kolor tła z całego obrazka" (tutaj nie jestem pewien w 100% jak to brzmi, ale sens zachowałem) i zaczynasz tak bawić się suwakami Wygładzania i Szczegółów, aż nie uzyskasz tego, co być chciał.
7. Jak już się zrobi, to w uzyskanym obiekcie przechodzisz w tryb edycji węzłów i po wciśnięciu CTRL+a (zaznacza wszystkie węzły) klikasz "Redukcja węzłów" i bierzesz w obroty suwak Wygładzania.

I gotowe. Efekt końcowy zależy w dużej mierze od obrazu wyjściowego, ale wiele razy tak robiłem, z całkiem dobrymi efektami. Czasem jakiś detal ucieka, ale wtedy da się go dorysować na gotowiźnie.

micki64
Początkujący

Wysłany: 21 Styczeń 2013, 07:51   

Dzięki, popróbuję może mi się uda. Obrazek na pliku Seyblanc robiony był podobno w gimpie z akwareli /gruba kreska/. W związku z tym mam obawy czy kolejne przekształcenia będą zbliżone stylistycznie.

Odpowiedz do tematu