Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Prośba o przekształcenie jpg w cdr (na naklejki)
Autor Wiadomość
sumik13 
Początkujący

Wysłany: 29 Styczeń 2013, 21:08   Prośba o przekształcenie jpg w cdr (na naklejki)

Witam.
Chciałem wykonać naklejki z logo, ale w drukarni powiedziano mi ,że musze im dostarczyć logo na naklejki w corelu. Nie mam bladego pojęcia o tym programie, czytałem troche forum ale niestety to przekracza moje umiejetnosci obslugi. Moim zdanie drukarnia sama powinna sobie przerobic ten jpg na odpowidni format ale cóż.

Prosiłbym także o wyrzucenie białego tła aby została tylko na granatowa "tarcza szkolna" wraz z napisem i wzorkiem w srodku

Parametry naklejki :
Wysokość - ok7,5 cm
Szerokość - ok 6,5 cm

logo ap1.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 388 raz(y) 42.29 KB

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 29 Styczeń 2013, 22:48   

ja nie rozumiem po co te wymiary,.przecież to wektor to chyba w drukarni se ustawi,czy ja się myle,hym :roll: do corela nie mam jak,może ktoś wstawi w cdr,masz eps,pdf i svg(moim zdaniem to w drukarni powinno starczyć,aczkolwiek moge się mylić)

sumik13 
Początkujący

Wysłany: 29 Styczeń 2013, 23:43   

Dzięki wielkie :D co do wymiarów to pytali jaka ma byc ta nalepka więc podałem wymiary, a oni że mam im wysłac grafike wektorową o takich wymiarach jaka ma byc naklejka... Więc podałem te wymiary. Nie wiem jak sie to zmiania. ALe dzięki wielkie za pomoc!

chezare 

Wysłany: 30 Styczeń 2013, 00:34   

Zrobiłem z bidonowego obrazka cdra (wys. 75 mm).
Bidon, wymiary są jak najbardziej istotne, można wtedy pominąć informację o nich.
Oczywiście można też powiedzieć wykonawcy jakie mają być, ale co będzie jak np. kontury nie mają włączonej opcji zmiany grubości przy skalowaniu, albo przygotujesz piękną bitmapę w wysokiej rozdzielczość za to wielkości znaczka pocztowego i poprosisz o wydrukowanie 5x5 m?
Stqndardem jest przygotowywanie grafiki w skali 1:1 bez informacji jaki ma mieć wymiar,, ona jest w pliku. Taka informacja jest niezbędna wtedy kiedy grafika jest w skali.
No i jeszcze jedno, do drukowania to w znakomitej większości przypadków oddaje się grafikę w CMYK.

akademia.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 374 raz(y) 32.52 KB

sumik13 
Początkujący

Wysłany: 30 Styczeń 2013, 11:52   

@chezare dzieki wielkie, wprawdzie nie zrozumiałem o czym pisałeś w poście odnośnie tego skalowania, grubości kontur czy CMYk(o kolory chodzi - tyle wyczytałem z googla) ale dzięki wielkie za projekt nalepki. wysyłam mailem do drukarni to co mi tutaj podesłaliście i zaznaczam jakie maja byc wymiary, w razie jakby czegos nie doczytali.
Dziękuje raz jeszcze za pomoc.

chezare 

Wysłany: 1 Luty 2013, 10:51   

Sumik, do Bidona pisałem, on wie o co chodzi :-)

pakerjon 
Początkujący

Wysłany: 6 Luty 2013, 07:32   

ciekawy temat .. lubię dyskusji na niego .. tak trzymać!
;-) 8-)

Odpowiedz do tematu