|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
Logokonkurs - Muzeum Pamięci Sybiru |
Autor |
Wiadomość |
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 6 Luty 2013, 20:59 Logokonkurs - Muzeum Pamięci Sybiru
|
|
|
Witam wszystkich, wybaczcie, że od 3 dni się nie odzywałem, ale dopiero dziś wróciłem ze szpitala z wycięcia migdałków (kto przechodził to w tak zaawansowanym (jak na tego typu procedury) wieku jak ja, to wie co to znaczy) i nadal nie jestem w stanie przełknąć śliny bez dwóch ketonali forte
Jednakże, przed pójściem do szpitala zaintrygowała mnie wiadomość od tegraf'a na temat konkursu organizowanego przez Muzeum Wojska w Białymstoku – Organizatora Muzeum Pamięci Sybiru na logo dla tej właśnie inicjatywy.
Powiem Wam, że chciałem pierwszy raz podejść do tego jak należy, czyli wybadaniem tematu, przygotowaniem briefa, mind-mappingiem i projektowaniem przy użyciu kartki i ołówka. Nie posiadam bowiem ani laptoka ani srajfona zdolnego do takich eskapad. Pomyślałem, że skoro i tak mam tak spędzić 3 dni z czego może w 1 będę umierał, to pozostałe 2 dni mogę poświęcić na design. Po zagryzmoleniu 5 stron w skoroszycie doszedłem do tego, co chciałbym Wam przedstawić.
Tym razem każdy element czy kreska w projekcie ma swoje uzasadnienie, a nie jest, wybaczcie moją łacinę, z dupy.
obraz i opis usunięty do czasu zakończenia konkursu (za celną uwagą kolegi tegrafa)
Podejrzewam teraz, że wdepczecie mnie w błoto za takie dyrdymały i filozofowanie, ale sporo poczytałem o nie jednym logo designerze i wziąłem sobie do serca ich rady, w kwestii tworzenia przemyślanych logo. |
Ostatnio zmieniony przez Shame 7 Luty 2013, 09:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 6 Luty 2013, 21:31
|
|
|
Schowaj do szuflady, nie oglądaj przez 3 dni, potem obejrzyj ponownie - i ślij.
Trzymam kciuki. |
|
|
|
|
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 6 Luty 2013, 22:09
|
|
|
zaaaaaajeeeeeebiste!!!!!!!szacun kolego,baaardzo mi się podoba!!!!!! |
|
|
|
|
DzumA - 78
Pomógł: 99 razy Dołączył: 24 Kwi 2009 Posty: 685 Skąd: Opole
|
Wysłany: 6 Luty 2013, 23:42
|
|
|
zdecydowany pewniak do finału powodzenia |
|
|
|
|
Sponsi
Profesjonalista
Pomógł: 11 razy Dołączył: 26 Lis 2007 Posty: 482 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 7 Luty 2013, 07:32
|
|
|
Minimalnie za mały ludzik, może być problem przy skalowaniu IMO.
A tak to bomba. A... i te wystające kreski to nie wiem, czy mają sens, bo one znikają mocno, również przy skalowaniu będą tak minimalne, że niewidoczne. |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
|
Wysłany: 7 Luty 2013, 08:05
|
|
|
Shame, już pooglądaliśmy. Jest dobrze.
Do czasu zakończenia konkursu, radzę - usuń swój wpis. |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
|
Wysłany: 7 Luty 2013, 09:50
|
|
|
Dziękuję za feedback, chłopaki. Bardzo mi na nim zależało, z uwagi na to, o czym pisałem już kiedyś - że konkursy są po ch...olerę, bo nie wiesz, czy chociaż byłeś blisko, czy zupełna kula w płot.
tegraf, mówisz, że mogą zdarzyć się amatorzy plagiatów? No dobrze, zostawię topic, usunę tylko grafę i opis. Jak konkurs dobiegnie końca, to przywrócę
@sponsi - próbowałem robić bez tych "szpiców" i całość traciła na dynamice, robił się z tego tylko czarny klocek. A postać? Miałem też wersje z większą, ale jakoś wtedy proporcje nie były zachowane. Nawet jeśli zmieni się tylko w pionową kreseczkę (przy pomniejszeniu), to i tak będzie symbolizowało postać, byleby było widać przerwę w ramce dokoła niej. |
Ostatnio zmieniony przez Shame 7 Luty 2013, 10:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
|
Wysłany: 7 Luty 2013, 09:59
|
|
|
Shame napisał/a: | Mówisz, że mogą zdarzyć się amatorzy plagiatów? |
To też. Chociaż poważny konkursowicz raczej nie będzie się tak podkładał, ale oprócz poważnych zapewne są też mniej poważni.
Bardziej mi chodzi o to (choć nie czytałem dokładnie regulaminu), żeby nikt nie zarzucił, że opublikowałeś gdzieś projekt wcześniej, przed wysłaniem na konkurs. |
|
|
|
|
gogman
Ekspert
Pomógł: 6 razy Wiek: 45 Dołączył: 21 Paź 2011 Posty: 512 Skąd: Chojnice
|
Wysłany: 7 Luty 2013, 10:41
|
|
|
Cholera nie zdążyłem zobaczyć ;/
Teraz mnie tylko ciekawość będzie zżerać.
Ps. Zdrowiej chłopie ;) |
|
|
|
|
gogman
Ekspert
|
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
|
Wysłany: 28 Luty 2013, 15:34
|
|
|
Kurcze, ja wiem, że "simplicity is the key", ale bez przesady! Następnym razem zrobię jedną czarną pionową kreskę i wyślę! A czcionka jest tak, której sam użyłem w moim projekcie
Najgorsze jest to, że absolutnie jakoś nie czuje tego zwycięskiego loga. Zupełnie nie czaję:
Cytat: | Zwycięskie logo cechuje prostota i syntetyczna forma. |
Tutaj się zgodzę, ale:
Cytat: | Autor umiejętnie uchwycił założenia konkursu. |
oraz
Cytat: | Nowoczesność i czytelny przekaz tego projektu |
Przeczytałem briefa tego muzeum wiele razy i nadal nie rozumiem Żeby zobaczyć tam coś więcej niż 2 linie, musiałem przeczytać wyjaśnienie tego loga - torowisko - to ma być "czytelny" przekaz? Przynajmniej wygrał projektant znany, który robił już dla innych muzeów Wiem, wiem, przemawia przeze mnie zawiść, ale raz na kiedyś moge sobie pozwolić
Eh, szkoda, szkoda, szkoda. Ale teraz przynajmniej mogę wrzucić je tutaj Jak wrócę do chaty, to zrobię. |
|
|
|
|
gogman
Ekspert
|
Wysłany: 28 Luty 2013, 15:42
|
|
|
Cholera żeby tylko zupa nie była za słona ;)
Jak dla mnie logo zbyt filozoficzne...
I z góry było jasne kto spije śmietankę. |
|
|
|
|
yano57
Bywalec yano57
Wersja CorelDRAW: 9 i X4
Pomógł: 3 razy Wiek: 67 Dołączył: 03 Sty 2013 Posty: 23 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 28 Luty 2013, 15:56
|
|
|
Na nagrodę nie liczyłem, chociaż zawsze gdzieś tam w duszy „a m może”.
To mój pierwszy konkurs i dla mnie się liczyło „aby zacząć”. Mój projekt był taki:
|
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
|
Wysłany: 28 Luty 2013, 20:05
|
|
|
Yano - bardzo dobry warsztat. Widzę, że podobnie jak zwycięzca poszedłeś w tory - twoje przynajmniej rozpoznaję Jeśli nie miał byś nic przeciwko, to na twoim miejscu zamieniłbym szary na biały, zostawiając jako jedyny kolor czerwony i czarny oraz zmienił typografię, gdyż jakoś Arialem pachnie, a to niezbyt dobra czcionka na logotyp. Ale torowisko jest PIERWSZA KLASA - gratuluję pomysłu. |
|
|
|
|
yano57
Bywalec yano57
Wersja CorelDRAW: 9 i X4
Pomógł: 3 razy Wiek: 67 Dołączył: 03 Sty 2013 Posty: 23 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 28 Luty 2013, 20:49
|
|
|
Dziękuję za ocenę.
Podkłady to krzyże i miały nawiązywać do tego: „…Przysłowie mówi, że pod każdym podkładem kolejowym na drodze do Workuty leży jeden człowiek.”
Natomiast napis totalnie spieprzyłem, dziś to widzę, ale nigdy do żadnego konkursu nie startowałem. Dopiero tu o takich się dowidziałem i chciałem spróbować (zaczyna mi się to podobać). Chciałem wysłać jak najszybciej, teraz widzę, że zasada jest inna - wysyłać na końcu.
A tak na marginesie, poniekąd dzięki temu forum „wróciłem do grafiki”.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
|
Wysłany: 28 Luty 2013, 23:19
|
|
|
Poniżej cytat z mojego zgłoszenia, opowiadający o projekcie:
Cytat: | Podczas przygotować do stworzenia projektu pragnąłem oprzeć się na jednym kluczowym aspekcie, który jest jednym z fundamentów rzeczonego muzeum, czyli Drodze Człowieka. Nie tylko tej fizycznej, opowiadającej o zesłaniach, wycieńczeniu, rozłące, tragedii, śmierci, ale także tej duchowej, niosącej ze sobą przemiany. Drodze, na końcu której człowiek zauważa, że jest kimś innym, odmiennym, od tej osoby, która w tę podróż wyruszyła. Zesłania nie były przecież jedynie wymiarem kary fizycznej, gdyż represje mogły przybrać (i czasem przybierały) przecież postać kary śmierci. Chodziło również o złamanie ducha narodu, wykończenie go psychicznie i duchowo przez odebranie nadziei na zachowanie własnej tożsamości, której głównymi orędownikami byli ludzie światli, przywódcy, ludzie nauki, działacze - elita narodu. Bez nich, masy miały zatracić się w rozpaczy i tęsknocie, nie myśląc o oporze i rewolucji.
Dlatego, przedstawiona na moim projekcie Droga, mająca wyraz w niknącej za kolejnymi pagórkami ścieżce, jest podstawą idei stojącej za realizacją. Ścieżka układa się w kształt litery "S", jako wyraz bezpośredniego nawiązania do Syberii. Na ścieżce stoi postać - sylwetka - która, w zależności od punktu widzenia, znajduje się u kresu i początku wędrówki. Symbolizuje to zesłania - wydarzenia tragiczne i deprymujące - i powroty - radość i koniec tęsknoty. Ramka okalająca drogę reprezentuje zamknięcie, więzienie, jakim był Sybir, jednak jak widać, ramka jest przerwana na górze, wokół postaci - postać ta nie dała się całkowicie zamknąć i umysłem nadal pozostała wolna.
Czarno-białą stylistykę projektu wybrałem ze względu na obraz, jaki ma się przed oczyma, gdy przywołuje się Syberię - bezkresne śnieżne pustkowia, przerywane jedynie czarnymi kikutami drzew i krzewów. |
W załączniku PDF z różnymi opcjami
|
|
|
|
|
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 1 Marzec 2013, 00:09
|
|
|
zaraz moment,czy chcecie powiedzeć że konkurs wygrały te dwie kreski ? ten wydłóżony znak równa się i napis?,hym,no to trza mieć naprawde nieprawdopodobną wyobraźnie żeby to kojażyć z sybirem,szkoda że wogle jedna kreska nie wygrała,naprawde uważam że zwycięzca sie zagalopował powinien zrobić jedną .nie no porażka moim zdaniem |
|
|
|
|
iraslbn
Bywalec
|
Wysłany: 2 Marzec 2013, 17:12
|
|
|
No i ja także, nie rozumiem organizatorów dlaczego wybierają "takie" logo.
Widać, że autor się nie przepracował. A może zwycięstwo leży w prostocie.
Dodam, że nie mała pula za zwycięstwo.
Gratuluję i tak Shame nagrody Nazwa i logotyp dla konceptu gastronomicznego, sorki za offtop. |
|
|
|
|
Struna
Fachowiec
Wersja CorelDRAW: X8
Pomógł: 8 razy Wiek: 38 Dołączył: 20 Paź 2009 Posty: 276 Skąd: Białystok
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 13 |
|
|