|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Brak kursywy w zainstalowanych fontach (win8, drawx6, 64bit) |
| Autor |
Wiadomość |
zbych_on
Początkujący

|
Wysłany: 18 Luty 2013, 11:27 Brak kursywy w zainstalowanych fontach (win8, drawx6, 64bit)
|
|
|
Witam
Program corelx6 nie widzi czcionek pisanych kursywą, używam bibliotek bistream'a, po instalacji czcionki nawigatorem bądź systemowo, corel na rozwijanej liście pokazuje rodzinę czcionki ale napisanej jako normal (pisze - normalna i normalna kursywa, w załączeniu małe jpg) lecz po zastosowaniu kursywy czcionka zostaje normalna choć ikonka I (italika) widnieje jako wciśnięta
w innych programach jest bez problemu
Mogę użyć czcionki kusywa i to nie zawsze jedynie gdy mam uruchomiony program corelx6 następnie zainstaluję czcionkę i coś nią napiszę, zapisanie i otwarcie dokumentu powoduje zamianę wizualną kursywy na normal, próbowałem zapisywać w niższych wersjach v9 ale bez skutku
Jest to dla mnie duży problem gdyż posiadam dużo projektów starszych i przy otwieraniu muszę wszystko sprawdzać niestety firma AB nie udziela już pomocy a do korela nie potrafię się dodzwonić
Corel x6 uruchomiony z prawami admina, bistrem font nav z uprawnieniami admina, windows 8, wszystko 64 bity i PL
Proszę o pomoc bądź sugestię
Zbych
font.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 342 raz(y) 73.59 KB |
|
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 18 Luty 2013, 11:50
|
|
|
Czy przypadkiem nie instalowałeś tego X6 "przed chwilą"? Bo jeśli tak, to wygląda na problem instalacji - zrób reinstal i sprawdź, szczególnie jeśli miałeś jakiegoś starszego Corela i było OK.
Drugi przypadek: czy cały komp jest "świeży"? Nowiutki system zaraz po instalacji itp.? Jeśli tak, to spróbuj zainstalować innego Corela (ściągnij demo np. X3) i sprawdź czy się powtórzy. Jeśli problem nie zniknie, to znaczy, że mógł być błąd przy instalacji systemu. W takim przypadku najłatwiej zrobić format, chyba, że chcesz się pobawić instalowaniem bibliotek tego czy owego, przy czym można sobie też skopać kompa doszczętnie. |
|
|
|
 |
zbych_on
Początkujący

|
Wysłany: 18 Luty 2013, 12:29
|
|
|
Dziękuję z podowiedź
Komputer nowy ze sklepu, system windows golutki trzykrotnie instalowany z poprawkami jak i bez, corel instalowany na golasa jak i przy dwunastce oraz z ściągnięciem aktualnych poprawek ze strony wersja 16.2.0.998 miałem tą możliwość ponieważ mogę używać równolegle starego kompa, poza photoshopem nie ma innego większego oprogramowania z wykorzystaniem edycji tekstu, lecz jak już pisałem poza korelem nie ma problemu
Próbowałem również używać bisream font navigator z corela 12 ale również ze złym skutkiem
niektóre TTF nie mają z tym problemu, A z tymi fontami już ponad 2 tygodnie próbuję się dogadać
Poszedłem za radą zainstalowałem corela X4 Pl który na szczęście poprawnie wyświetlił fonty.
Zapisany plik z kursywą w x4 po otwarciu w X6 jest czcionką prostą niestety
Zbych |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 18 Luty 2013, 15:52
|
|
|
| znaczy ten font nawigator corela to jest pomyłka technologiczna i nie polecam tego używać,a napisz coś czcionką i wrzuć tutaj plik,obadamy jak u innych na x6 będzie otwierać |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 18 Luty 2013, 17:49
|
|
|
Z moich starych doświadczeń wynika, że jeśli ktoś nie doświadcza problemów z Corelem, to powinien zainstalować Bitstream Font Navigator. Pełna radocha, gdy jedne czcionki znikały, inne się nie pojawiały, czcionki dotąd posiadające wersję pogrubioną i kursywę nagle przestawały ją mieć itd., słowem ubaw po pachy. Pobieżne zaś zapoznanie się z opisami błędów podanymi przez samego Corela skłania ku refleksji, że lata lecą, a program nadal dostarcza rozrywki. | Cytat: | | Program Bitstream Font Navigator nie wyświetla już wersji normalnej i kursywy tej samej czcionki jako duplikatów. |
Proponuję odinstalować Corela całkowicie i zainstalować, lecz już bez Bitstream Font Navigatora. Powinno pomóc. I oczywiście obowiązkowo wszystkie paczki serwisowe oraz hitfix. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 18 Luty 2013, 18:20
|
|
|
| pięknie napisane,popieram całym sercem likwidacje tego programu z peceta,żaden program który nie posiada własnego buforu do czcionek,nie powinien nimi zarządzać a tym bardziej instalować,to może się sprawdzać na macach,ale na windowsie to jest porażka |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 18 Luty 2013, 19:34
|
|
|
| Dorzucę jeszcze uwagę, że fakt "istnienia" w innych programach kursywy czy pogrubienia o niczym nie świadczy. Ponieważ np. Word kursywą tworzy sam pochylając znaki o określony kąt. W kursywie małe a zamieniane jest przeważnie na a "pisane" (α). Jeśli czcionka nie posiada osobnych plików kursywy, to Corel kursywy nie wyświetli (przycisk "I" będzie niedostępny). Czcionka mająca wszystkie rodzaje składa się z czterech plików: regularnej względnie normalnej, kursywy, pogrubionej i pogrubionej kursywy. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 18 Luty 2013, 20:09
|
|
|
niom,zgadzam sie ,aczkolwiek,trza se zdać sprawe że kursywa to styl pisania a nie czcionka jako taka owszem są czcionki Italic ale to jest cały krój danej czcionki a nie styl pisania daną czcionką,ale to tak na marginesie ,ogólnie masz racje,problem może polegać na tym że program nie zapisuje stylu pisania tylko czcionke i przy otarciu wraca do normy,w takim wypadku należy zrobić poprostu ścieżke z fontu,ale powiem tak,takie problemy są tylko w corelu,w żadnym innym znanym mi programie,nie ma problemu z zapisaniem stylu,no cóz,ale nie negujmy na zapas,a nóz to nie tylko corel tak robi,ale wątpie |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 18 Luty 2013, 23:16
|
|
|
| Nie wiem z czym się zgadzasz, a z czym nie. Sprawdź jakie masz pliki w folderze Fonts. Windows pokaże jedną czcionkę, ale pliki będą cztery lub osiem. Np. dla Ariala. Windows pokazuje Ariala i Ariala Narrow jako jedną czcionkę z kilkoma odmianami - ciemna, półwąska, półgruba, kursywa itp. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 18 Luty 2013, 23:22
|
|
|
Bogusiu,nie dyskutujmy o czcionkach,bo windows pokazuje interfejs czcionek to wogle inna bajka jest,a inną bajką jest żeczywiste użycie czcionek przez programy,ja nie chce o tym dyskutować ,bo nie ma sensu,chciałem dobrze ,ale widocznie się pomyliłem |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 19 Luty 2013, 00:23
|
|
|
Nie wiem o czym chcesz dyskutować, bo po prostu nie rozumiem co chcesz przekazać. Powtórzę — Corel nie pozwoli na stosowanie kursywy jeśli czcionka jej nie posiada. To znaczy nie składa się z przynajmniej dwóch plików - fontu regularnego i italika. Natomiast edytory tekstu jeśli czcionka nie ma pogrubienia lub kursywy same to programowo tworzą pogrubiając i pochylając. Dlatego jeśli Corel "prostuje" czcionkę, to może znaczyć, że kursywy po prostu czcionka obecna na komputerze z zainstalowana X6 po prostu nie ma. Choć z drugiej strony jeśli miała i nie ma, to Corel powinien zgłosić, ze czcionki nie ma i zaproponować, ze zastąpi.
Bardzo dużo pracuję z tekstem i jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby Corel zgubił formatowanie po zapisaniu projektu. Owszem, nagminnie gubi formatowanie (mówię o X5) przy zmianie kodowania i nagminnie wymusza środkowoeuropejskie kodowanie na czcionkach, które tego skryptu nie obsługują. Skutkuje to tym, że chce zamieniać czcionkę, która w systemie jest, ale bez polskich znaków. Ale formatowania nigdy nie tracił.
Bidon. Ty przecież masz X6. Nie mógłbyś tego sprawdzić? Napisz jakiś tekst, zmień kilka słów na kursywę, zapisz, otwórz i sprawdź czy zgubił kursywę czy nie. Choć wcale bym się nie zdziwiła gdyby się okazało, że w X6 nawet to skopali...
@zbych_on
Przyszło mi do głowy, że masz skopaną czcionkę. Na obrazku pokazałeś Normalna. Jak zjedziesz niżej, na Kursywa, to jest kursywa? Poza tym jeśli używasz Font Navigatora to rzędu nie dojdziemy, bo on może instalować czcionki tymczasowo i gdy go zamkniesz czcionka zniknie, a Corel podstawi podobną. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 19 Luty 2013, 01:25
|
|
|
no przecież mam x6,dlatego prosiłem kolege żeby coś napisał,i będziemy sprawdzać róznica polega na tym że ja wywaliłem tego debilnego fint navigatora,i wszystko u mnie działa ,,tak jak pisałem wcześniej ,wszystko to co radzisz Bogumiło ,ja robie i działa,więc nie wiem czemu kolega nie chce sie zastosować |
|
|
|
 |
zbych_on
Początkujący

|
Wysłany: 19 Luty 2013, 08:29
|
|
|
Ekspert bidon184 w załączeniu przesyłam cdr oraz fonta chciałbym żeby u Pana było w porządku miałbym jakiś punkt wyjścia, co dziwnego przy eksporcie do pdf kroje pisma są zachowane, co do wypowiedzi o zrządzaniu czcionkami przez narzędzia systemowe to faktycznie całkiem inna bajka, tych czarów pewnie nawet by nie pojął Hary Portier
Ekspert Bogumila M. przeinstalowanie corela bez font navigatora nie przyniosło skutku, jedynie co to nie potrafię otwierać plików cdr z innych miejsc bo wyskakuje (błąd wykonywania programu 29)
czcionka składa się z 4 (słownie czterech) plików z różnymi krojami (font.zip w załączniku), na zrzucie pokazuje co wyświetla corel i czego się uparcie trzyma (font.jpg w załączniku)
Pokazałem tego fonta jako przykład ponieważ rodzinę Zurich wykorzystuję w wielu projektach ta czcionka jak i wiele innych jest źle wyświetlana
Jeszcze jedna ciekawostka jeżeli mogę, O które fonty prosi minie corel? (akuku.jpg w załączniku)
Jeszcze jedna prośba, Font Navigator to najgorsze przekleństwo, czego mogę używać do fontów, czy mogą Państwo podzielić się informacją jakich programów używacie do zarządzania fontami
Zbych
font.zip
|
Pobierz Plik ściągnięto 279 raz(y) 81.46 KB |
kroje fontu.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 1875 raz(y) 1.32 MB |
kroje fontu.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 254 raz(y) 1.33 MB |
font.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 288 raz(y) 47.3 KB |
a kuku.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 291 raz(y) 216.33 KB |
|
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 19 Luty 2013, 14:29
|
|
|
no więc tak otworzyłem i jest wszystko oki,ale czcionka jest niezwykla że tak powiem ogólnie nie występuje jako Normalna ,tylko jako wąska pochyła,pogrubiona pochyła,oczywiście program graficny będzie ją widział jako Normalna,co poradzić,najpier wejdź w folder czcionki i wywal cały podfolder Zurich Cn L2,zobacz po usunięciu czy czasami nie pojawił się drugi,jesli tak też go wywal,następnie zainstaluj jeszcze raz ,ale tym razem z instalatora windows,jesli to nie pomoże to moge przerobić ci te czcionki w taki sposób ,że będą instalować się osobno ,nie w jednym podfolderze,ale moim zdaniem jak zrobisz tak jak napisałem wszystko będzie gut
PS: ja używam do czcionek najczęsćiej programu font viewer od Bogumily M |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 19 Luty 2013, 16:53
|
|
|
No wiec potwierdzam słowa Bidona — czcionka jest w porządku i to do tego stopnia, że mój Corel na nią nie wybrzydza. To jest Zurich Condensed, do którego ktoś dorobił polskie znaki (stąd L2 - latin 2). Mój Zurich Condensed BT nie ma wersji pogubionej. Zawiera polskie znaki i są wszystkie odmiany - przez kursywę do pogrubionej kursywy. Podobny krój ma Swiss 742. Jeśli więc Corel gubi formatowanie, to znaczy, że coś jest nie tak ze środowiskiem i samym programem.
Czy inne czcionki zachowują się podobnie? Czy ta czcionka jest w ogóle zainstalowana, czy występuje w formie skrótu do jakiegoś urządzenia wymiennego?
Niewykluczone też, że tej czcionki nie trawi Windows 8, który jest tak nowoczesny, że wyprzedza swoją epokę. Ta czcionka pamięta bowiem czasy DOS-a. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 19 Luty 2013, 17:29
|
|
|
no szacun koleżanko dokładnie Swiss 742,w tej czcionce w postscripcie jest odniesienie do tego kroju,nie pisałem o tym bo myślałem że to będzie za odległa bajka,a tu prosze nie,no naprawde wielki szacunek Bogumiło,a ja myślałem że tylko ja jestem pozytywnie zakręcony na tym forum w czcionkach,a tu patrz jest jeszcze jedna osoba,od razu lżej na duszy
PS:dodatek żeby wszystko było ścisła,końcówka L może się odnosic do Light,czyli czcionki bardzo cieńkiej,natomiast Lathin odnosi śię do glifów,czyli Lathin Extendet A lub B,funkcja ogólnie dostępna w programach wzorujących i opisana jako Embeded Font(osadź znaki),ale tutaj nie chce dyskutować bo poprostu tego nie sprawdzałempisze jako informacje niźli jako fakt czy teorie |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 19 Luty 2013, 17:44
|
|
|
| To jest Zurich Cn BT tylko z polskimi znakami przez kogoś dodanymi. Możesz to sam sprawdzić jeśli masz oryginalny Zurich Cn BT. Przy okazji kolega też mógłby to sprawdzić. Ta czcionka jest (chyba) dodawana do zestawu czcionek dołączanym do Corela. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 19 Luty 2013, 17:48
|
|
|
,nie ,nie to sprawdźiłem na samym początku,ja wiem że to jest ta czcionka ,ja poprostu pisząc post wyżej,chciałem powiedzieć że nie sprawdzaem tego pod kontem dorzucenia glifów |
|
|
|
 |
zbych_on
Początkujący

|
Wysłany: 21 Luty 2013, 12:57
|
|
|
Po analizach wnioskuję iż mam jakiś problem z Win8 i z x6
Na windows 8 - corel 12 i corel x4 zachowują się normalnie nawet gdy fonty obsługuje przeklęty program Font Navigator
Na starym win xp, corel x6 (goła instalacja bez poprawek) zachowuje się prawidłowo również przy instalacji najgorszego programu zarządzającego fontami na świecie
Kończąc dyskusję pragnę nadmienić iż w mim dziewiętnastoletnim stażu pracy z programami corela, Bitsream Font Nawigator nigdy mi nie narozrabiał nawet za czasów kiedy trzeba było z palca edytować plik WIN.INI by mieć ogonki.
W woli wyjaśnienia ogonki w tej dziwnej czcionce dorabiał właściciel fontu firma Bitsream Inc. Czcionka znajduje się na płycie z pakietem 250 polskich fontów tejże firmy, które można było kiedyś zakupić.
Dziękuje za wypowiedzi jakoś sobie poradzę z moim problemem.
Zbych |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.18 sekundy. Zapytań do SQL: 13 |
|
|