|
Nierówne kolory między DRAW a PP |
| Autor |
Wiadomość |
F-Głowy
Ekspert "Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
|
Wysłany: 17 Luty 2013, 00:02 Nierówne kolory między DRAW a PP
|
|
|
Czemu jak przenoszę obrazek (kopiuj/wklej) z DRAWA do PHOTO-PAINT to ten wyświetla mi inne kolory?
Tak wygląda obrazek w DRAW:
Po przeniesieniu do PHOTO-PAINT wygląda tak:
Zarówno w pierwszym jak i drugim programie wybrana paleta to CMYK. Jest taka sama. Dlaczego dostaję aż tak widoczną różnice? To jest KOLOSALNA różnica. Obrazkowi drugiemu bardziej do bieli niż czerni, a pierwszemu bliżej do czerni niż bieli. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 17 Luty 2013, 00:29
|
|
|
| w PP plik-nowy dokument i w okienku ,które się pojawi, u góry zmień z domyslny PP na domyslny cmyk,i w tedy kopiuj |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 17 Luty 2013, 01:43
|
|
|
| Nie rozumiem. Albo to nie ma sensu, albo nie rozumiem. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 17 Luty 2013, 02:39
|
|
|
no u mnie jak nie zmienie,na cmyk to kopiuje mi jako szare ,a jak dam to tak jak w draw dałem gradieny takie i mam w PP,dlatego tak napisałem jak napisałem |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 17 Luty 2013, 12:21
|
|
|
@F - a masz ustawione w obu programach ten sam profil kolorów i proofowanie? Piszesz, że masz ustawiony CMYK w obu, ale czy profil kolorów? ORAZ czy masz włączoną opcję proofowania kolorów na monitorze? Na screenie wszystko widać, pewno się zorientujesz.
 |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 18 Luty 2013, 01:02
|
|
|
Shame, w obydwu te same, domyślne profile kolorystyczne są.
Obraz po przeklejeniu wygląda tak samo, ale jeśli pracuję w programie DRAW z włączoną tą opcją:
Nigdy nie mam jej włączonej na starcie. Czy to źle? Mam ja sobie włączyć? Bo nie wiem co ona powoduje i jak wpływa na obrazek poza przyciemnieniem moich kolorów.
Ale fakt, po przeklejeniu do PP, widać te same barwy. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 18 Luty 2013, 11:30
|
|
|
Hmm... Ekspertem nie jestem, ale mogę powiedzieć na podstawie doświadczeń - otóż włączona opcja PROOF COLOR emuluje kolory wyświetlane na ekranie według wybranego profilu kolorów tak, by przypominały jak najbardziej druk (DRAW praktycznie z urzędu to robi, bo do tego jest głównie przeznaczony). Włącz sobie tą opcję na stałe i będzie git, prawda? |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 19 Luty 2013, 08:25
|
|
|
| Chciałeś chyba napisać PowerPoint zamiast DRAW, prawda? |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 19 Luty 2013, 09:05
|
|
|
| F-Głowy napisał/a: | | Chciałeś chyba napisać PowerPoint zamiast DRAW, prawda? |
A co pakiet Office, a w szczególności program do robienia prezentacji, ma z tym wspólnego? DRAW, to chciałem napisać, bo przeciez mówiłeś o:
| F-Głowy napisał/a: | | przenoszę obrazek (kopiuj/wklej) z DRAWA do PHOTO-PAINT |
Prawda? Swoją drogą to teraz dotarło do mnie co napisałeś na początku, że robisz kopiuj/wklej - po co? Czy obrazek ma być zedytowany i zwrócony do DRAWa? W takim wypadku jest opcja Edytuj Mape Bitową. Czy może robisz projekt w DRAWie (np. jakiś obiekt z gradientem), który potem kończysz/używasz/kontynuujesz w PP? |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 19 Luty 2013, 09:25
|
|
|
| Jak będziecie używać mało zrozumiałych skrótów (PP = PowerPoint <> PhotoPaint) to nigdy się nie dogadacie. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 19 Luty 2013, 15:36
|
|
|
| F-Głowy napisał/a: | | Chciałeś chyba napisać PowerPoint zamiast DRAW, prawda? |
Tegraf, a gdzie to nieporozumienie? Przecież nie użyłem w moich wcześniejszych postach skrótu PP
Nie wiem jedynie, dlaczego F zakwestionował poprawność "DRAW"? |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 20 Luty 2013, 03:00
|
|
|
| Cytat: | | (DRAW praktycznie z urzędu to robi, bo do tego jest głównie przeznaczony) |
DRAW nie robi tego z urzędu, trzeba WŁĄCZYĆ u niego tę opcję najpierw. Chciałeś pewnie napisać, że PHOTO PAINT to robi z urzędu. Więc tam to tak wyglądu już po wklejeniu jak ma być.
Pomyliłem się, łeb mi już dymi... Napisałem PowerPoint zamiast PhotoPaint :)
A dlaczego przenoszę? Bo potrzebuję efektów z PhotoPainta dodać na bitmapę. Jak np. "efekt plastiku". I zobaczę jak to wygląda. Pracuję na kopii obiektu a nie na oryginalnym, jakby to było w przypadku tego włączenia okienka PP wewnątrz DRAWA, tak jak piszesz. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 20 Luty 2013, 06:41
|
|
|
F, wybierz z głównej strony forum FAQ… /Zarządzanie kolorem w Corelu.
Tegraf napisał tam wiele ciekawych rzeczy o kolorach w Corelu.
Jeśli to tylko zabawa z efektami to nie ma strachu, jeśli jednak zamierzasz coś drukować to lektura o której wspomniałem jest obowiązkowa
To, że bitmapami zajmujesz się w Photo-Paint to dobrze, bo Draw I P-P choć z jednej stajni i jednakowo ustawione jednak nie do końca tak samo się z nimi obchodziły, przynajmniej w starszych wersjach programu. |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 20 Luty 2013, 23:25
|
|
|
| Dodam że przeczytałem co do literki tamten temat. Miałem chyba nawet epizod z rok czy 2 lata temu gdzie sam o coś pytałem przez kilka stron odnośnie kolorów. |
|
|
|
 |
|
|