Efekt? |
Autor |
Wiadomość |
ozo
Bywalec
|
Wysłany: 27 Lipiec 2007, 06:02 Efekt?
|
|
|
Witam forumowiczów.
Mam takie pytanie . Jak uzyskac widoczny efekt przecierki ?
Jednocześnie chciałem nadmienic że w Corelem bawie sie od roku wiec moje doświadczenie nie są zbyt duże.
Z góry dziękuje za pomoc i wszystkie sugestie dotyczace problemu
łącze pozdrowienia dla wszystkich
Przykład.JPG
|
Pobierz Plik ściągnięto 482 raz(y) 60.7 KB |
|
|
|
|
|
JarekDRAW
Pomógł: 93 razy Wiek: 45 Dołączył: 01 Sty 2007 Posty: 1176 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 27 Lipiec 2007, 08:06
|
|
|
Witam, ja to bym zrobił tak:
Rysujesz koło dajesz na czarno, zamieniasz na krzywe wybierasz gumkę używasz różnych jej grubości, przekształcasz w bitmapę.
Następnie mapy bitowe/twórcze/rozpraszanie/ ustawienia pion i poziom na 9.
Wygląda to tak
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Stawe
Fachowiec
Wersja CorelDRAW: X5, X6
Pomógł: 5 razy Dołączył: 28 Sie 2006 Posty: 214 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 27 Lipiec 2007, 14:01
|
|
|
...i dalej zmieniasz tekst na krzywe a bitmapę pakujesz do środka w Effects/Power Clip.
Albo rysujesz prostokąt w kolorze tła, większy niż tekst, zamieniasz oba elementy na krzywą i uzyskujesz tabliczkę z dziurą w kształcie liter. Taki element nakładasz na dowolne mniejsze tło. Jeżeli chodziło oczywiście w pytaniu o "przecierane" litery... |
|
|
|
|
ozo
Bywalec
|
Wysłany: 27 Lipiec 2007, 14:19
|
|
|
właśnie chodzi mi o cos w rodzaju prostokątnej tabliczki z wstawionymi prostokątami bo mój przykładowy rysunek własnie tak został zrobiony , ale nie wiem jak zrobic taka tabliczke (prostokat)aby mozna było go nakładac na różne np.napisy lub grafiki uzyskujac efekt przetarcia lub sprania (jakby cos odpadło w trakcie prania )mam jeden taki plik ale jak zmieniam jego rozmiary to jego waga strasznie rośnie ,a i w niektórych przypadkach jest ona zbyt gęsta aby mozna ja było zastosowac .
Jeśli ktoś chce z kolegów to moge podesłac ten pliczek to będzie wiadomo o co mi dokładnie chodzi
Na razie dzieki za podpowiedzi |
|
|
|
|
JarekDRAW
Pomógł: 93 razy Wiek: 45 Dołączył: 01 Sty 2007 Posty: 1176 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 27 Lipiec 2007, 15:00
|
|
|
Witam, jarek@poliplex.pl z chęcią podejrzę o co chodzi;-)
Ok podejrzałem i już wszystko jasne:
Rysujesz kwadrat wiadomo bez wypełnienia wybierasz narzędzie środki artystyczne w górnej belce narzędzie wzorzec rysujesz w kwadracie dowolne kształty (przecierki) zadajesz kolor biały wszystko chwytasz razem Ctrl A przekształcasz w bitmapę z przeźroczystym tłem rzecz jasna i gotowe.
P.S. W sumie do rysowania kształtów nie musisz używać akurat narzędzia które wskazałem.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
ozo
Bywalec
|
Wysłany: 28 Lipiec 2007, 07:30
|
|
|