|
Powolna praca przy opcjach "wytnij" "wklej&qu |
| Autor |
Wiadomość |
pterek
Początkujący

|
Wysłany: 23 Kwiecień 2013, 11:54 Powolna praca przy opcjach "wytnij" "wklej&qu
|
|
|
Witam!
Pracuję na Corel-u X4, przygotowuje pliki do cięcia na ploterze które pózniej eksportuje do pliku .plt.
Aby narzucić kolejność cięcia dla plotera korzystam z opcji wytnij następnie wklej. Na początku jest wszystko ok, program pracuje płynnie, po wykonaniu około 1/4 pliku proces wytnij oraz wklej niezwykle się przeciąga i zamula. Sytuacja poprawia się po restarcie corela, ale bez przesady ile razy można to robić.
Chyba że problem dotyczy schowka? choć w innych programach tego nie zauważam.
Proszę o pomoc. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 23 Kwiecień 2013, 12:05
|
|
|
myśle że to nie chodzi o schowek tylko o poziom cofania Narzędzia-Opcje -Obszar Roboczy-Ogólne i tam poprostu zmniejsz pamięc cofania,możesz nawet do zera,bo domyślnie tam jest chyba 150,a potem najlepiej z powrotem ustaw bo mi akurat to się przydaje ,ale na czas wklejania odmuli ci corela |
|
|
|
 |
Roberto
Doradca

Wersja CorelDRAW: v.9, x4
Pomógł: 22 razy Wiek: 61 Dołączył: 26 Paź 2011 Posty: 146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 23 Kwiecień 2013, 12:35
|
|
|
| Problem roziązuje 1 plik changeCLOL.exe, jest gdzieś na forum - sprawdzone mojej wersji 13 i 14 |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 23 Kwiecień 2013, 13:05
|
|
|
pliczek jak najbarziej przydatny,ale on jest chyba do styli???,a tu z tego co zrozumiałem chodzi o prace na jednym dokumencie,więc mysle ze jednak przyczyna tkwi w tym co wyzej opisałem,corel poprostu gdy przeznaczona pamięc ram się konczy zapisuje w pamieci buforu,a muli dlatego że musi przerzucić starsze pamieci do buforu a ostatnia operacje dac do ram,no ale moge sie mylić,oczywiscie zainstalowanie pliczku jak najbardziej wskazane,obojętnie jaka jest przyczyna |
|
|
|
 |
marak
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Pomógł: 13 razy Dołączył: 22 Gru 2012 Posty: 303 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 23 Kwiecień 2013, 20:44
|
|
|
Jak wiadomo każdą rzecz w Corelu można zrobić na wiele sposobów. Według mnie wybrałeś akurat jeden z bardziej pracochłonnych. Prościej chyba:
1. Skorzystać z Menadżera obiektów - przesuwając obiekt do góry - na dół decydujesz o jego kolejności.
2. Ja bawiąc się z ploterem, a nie lubiąc menadżera w starszych wersjach robiłem tak.
a) obiekt który ma być cięty pierwszy - zaznaczam i naciskam "Shift-Page Up"
b) obiekt który ma być drugi - zaznaczam i naciskam "Shift-Page Up"
c), d), e)..... to samo dla po kolei wszystkich obiektów.
Ostatni obiekt znajdzie się na samej górze więc będzie cięty ostatni. |
|
|
|
 |
pterek
Początkujący

|
Wysłany: 23 Kwiecień 2013, 21:28
|
|
|
Problem rozwiązał się po instalacji "changeCLOL.exe". Corel przyspieszył:)
Wielkie dzięki za pomoc. |
|
|
|
 |
|
|