Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Druk bespośrednio z PDF
Autor Wiadomość
kamilg46 
Bywalec
kamilg46

Wysłany: 5 Maj 2013, 14:55   Druk bespośrednio z PDF

Witam

Mam do was prośbę zerknijcie na link do pliku i powiedzcie czy jest jakiś sposób by z pDF Przesłanego przez klienta przygotować pliki do wydruku pod konkretną drukarnie

http://hostuje.net/file.p...67c81eb642d1630

http://hostuje.net/file.p...c75194b005c1511

Dodam że ulotka nie była robiona w żadnym programie graficznym, a wiec czy można z poziomu pdf np zamienić tekst na krzywe

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 5 Maj 2013, 15:39   

znaczy ja to pobrałem i corel jako tako tego nie łyka,ale ja o czyms innym to jest wedłog moich programów bitmapa zapisana do pdf/x z szopa,więc krzywe jako takie z tektu są wykluczone,chyba żeby napisać tekt jeszcze raz,ale wydaje mi sie że druknąc jako ulotke to by można bez problemu,wielkosć jest chyba gut,ale tu trza eksperta,więc troche poczekaj,a napewno się odezwą

s-p-i-n 

Wysłany: 5 Maj 2013, 15:42   

całosc przygotowana do druku więc spokojnie możesz drukować

chezare 

Wysłany: 5 Maj 2013, 15:52   

Z informacji zawartych w pdfie wychodzi, że ulotka była choćby przez chwilę w PhotoShopie, a to chyba jest program graficzny :-)
W żadnym z plików nie ma nieskrzywionych napisów, co z jednej strony dobrze a z drugiej nie za bardzo, bo skład tych tekstów pozostawia sporo do życzenia.
Pliki nie są zabezpieczone i można z nimi w zasadzie zrobić wszystko, zaczynając od tła z czterech kolorów, które zabije teksty. Ten przy małym obrazku na pierwszej stronie już został załatwiony na amen :-)
Tutaj jest sporo ludzi, którzy znają się na tym lepiej ode mnie, ale jak by się nikt nie zgłosił, to będziemy próbowali ratować co się da :-)
Generalnie nie ma powodu do popełnienia samobójstwa.

PS
Jak czytałem temat to nikogo jeszcze nie było.
Moim zdaniem nie powinno się z tym iść do drukarni, bo skończy się nieszczęściem, ale Bidon ma rację, poczekajmy na mądrzejszych.
Przykład:

Tak wygląda tekst w bitmapie na pierwszej stronie w oryginalnej rozdzielczości (300 dpi)
Gdyby to była fotografia tej książki, to bym mógł zrozumieć, ale to jest książka wirtualna.
O braku perspektywy i tym, że ta książka musiała być w oryginale w znacznie marniejszej rozdzielczości, nie wspomnę.
Czarny kolor w tle 50/40/30/100, to też bitmapa.
Druga strona to w ogóle jedna wielka bitmapa, nie wiem co się stanie z drobnymi tekstami na czterokolorowym czarnym?
Jedyne co się w tym wszystkim zgadza, to wymiary.
Może jestem przewrażliwiony? :-)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 5 Maj 2013, 16:30   

no z tym wielokolorowym czranym,to też to zauważyłem,jest to błąd wielu grafików ,którzy przez rutyne zapominają że w szopie jest coś takiego jak kolor pierwszego planu i kolor tła,gdy się przez rutyne nie kliknie że kolor pierwszego planu ma być kolorem tła.,wychodzą takie dziwactwa,bo wystarczy jedno nieprecyzyjne machnięcie pędzlem i mamy zonka :-) ,czyli czerń w kolorach czarnej tęczy :lol: ,ale to tak na marginesie,już więcej się nie wtrącam :-P

chezare 

Wysłany: 5 Maj 2013, 16:33   

Cztery kolory w cmyk zaleją biały tekst, ja bym użył pantona.
Po drugie jaki sens ma w ogóle ten pdf kiedy są w nim same bitmapy?

chezare 

Wysłany: 5 Maj 2013, 16:51   

Bidon teraz to zaczynasz fantazjować :-)
Co do wtrącania, to czym więcej będzie nas się wtrącać tym prędzej dojdziemy do jakichś racjonalnych wniosków.
Lepiej wykombinuj czym to jest pisane, bo nie wykluczone, że trzeba będzie pisać od nowa :-)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 5 Maj 2013, 16:54   

no własnie skasowałem swoj wczesniejszuy post,bo stwierdziłem ze moze byc przyjęte jak fantazja :-) i chybha masz racje czas sie zastanowić,co to za czcionka,bo cos mi sie wydaje ze będzie to niezbędne :-D :-P

Odpowiedz do tematu