|
kreski na krawędzi bitmapy |
| Autor |
Wiadomość |
cyklop
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: x4
Pomógł: 8 razy Wiek: 71 Dołączył: 01 Paź 2009 Posty: 381 Skąd: Silesia
|
Wysłany: 9 Maj 2013, 16:31 kreski na krawędzi bitmapy
|
|
|
Od jakiegoś czasu nie moge sobie poradzić z pojawiającymi się, nieregularnie, liniami/kreskami na krawedzi bitmap umieszczanych w Corelu. Nie widac ich nawet na duzych zbliżeniach, nie widac na podgladzie wydruku, ale pojawiają się na papierze.
Próbowłaem kadrowania, zmniejszania krawedzi węzłami - rezultat zawsze ten sam: wzdłuż krawędzi bitmapy (raczej tylko poziomych) pojawiają się cienkie linie, najczęściej przerywane, w kolorze czarnym.
Ktoś miał podobny problem? |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Maj 2013, 16:42
|
|
|
| znaczy jak od jakiegoś,czy chodzi o to że nagle zacząłeś korzystać z bitmap czyli bmp, a nie jpeg,png itd,bo to roznica jest?? |
|
|
|
 |
cyklop
Profesjonalista

|
Wysłany: 9 Maj 2013, 16:51
|
|
|
| z reguły są to jpg i jakoś nie przypominam sobie bym wcześniej miał podobne problemy... |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Maj 2013, 17:25
|
|
|
| no to nie wiem,ale jesli chodzi o jpg to są to z reguły renderowane pliki z szopa i mogą mieć granice pola,wystarczy obojętnie w jakim programie zapisać jeszcze raz do jpeg i zostaną utracone wszelkie metadane i powinno być gut |
|
|
|
 |
s-p-i-n

Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 9 Maj 2013, 17:33
|
|
|
| tylko je na wydruku widać? |
|
|
|
 |
dj_maras
Ekspert

Pomógł: 8 razy Dołączył: 09 Lut 2012 Posty: 852 Skąd: WOLSZTYN
|
Wysłany: 9 Maj 2013, 19:41
|
|
|
| winna moze drukarka? kombinuj drukowanie tego samego pliku ale z innego programu,,, |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Maj 2013, 21:26
|
|
|
| Corel dodawał białe, jednopikselowe obwódki do bitmap, do których zastosowano efekt wygładzania. Żeby się ich pozbyć trzeba było albo bitmapę o ten jeden piksel obciąć ze wszystkich stron, albo nie ustawiać na ciemnym tle. Spróbuj narzędziem kształt zaznaczyć dwa rogi tego brzegu, przy którym drukowane są kreski i przesunąć o 0,5 mm w stronę środka bitmapy (czyli ja nieco przyciąć) po czym wykadruj i wtedy wydrukuj. |
|
|
|
 |
cyklop
Profesjonalista

|
Wysłany: 10 Maj 2013, 08:37
|
|
|
Bidon, dziękuję - jak zwykle bingo
Pomogło ponowne zapisanie całości jako jpg i później import.
Okazuje się jednak, że to przypadłość żelowych drukarek Ricoha (na innych sie to nie dzieje)
i podobno nawet producent nie bardzo potrafi znaleźć przyczynę. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 12 Maj 2013, 20:15
|
|
|
To nie tak ale niech będzie że nie mam racji ważne że jest gut |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 12 Maj 2013, 21:00
|
|
|
Bidon, ja nie mam monopolu na rację i chętnie się dowiem jak to jest
Napisałem co bym zrobił w takiej sytuacji czyli zacząłbym od sprawdzenia czy zjawisko jest rzeczywiste czy wirtualne, generowane przez program lub drukarkę. DRAW nie jest najlepszym narzędziem do podglądania bitmap |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 12 Maj 2013, 21:51
|
|
|
Tu nie chodzi o bitmapy tylko o metadane dokumentu napisałeś wcześniej o pliku exif,ten plik jest taką informacją,ale problem nie tkwi w tym pliku!poniewaz ten plik jest tylko informacją o danych ,które został;y nabyte w czasie tworzenia pliku,a tu nie o to chodzi!pic polega na danych rzeczywistych,które są w danym pliku jako dane w sensie wyswietlenia pełnych danych no w sensie powiedzmy obszaru,.no i tu tkwi problem,jesli zrobimy plik o obszarze np 200x200 i go okreslimy jako stały ,czyli np zrenderujemy to mamy pewien obszar,który jest stały,i nic chociażby byśmy się nogami nakryli tego nie zmieni,ja nie potrafie tłumaczyć takich rzeczy ,ale weż se pobierz jakiklowiek program do czcionek,albo nie wez trial programu VectorMagic,jak ten programik pobierzesz to od razu wszystko jasne,to nie ma tak że jest zakończenie obszaru dokumentu ,jesli dokument ma taki obszre to go będzie miał,i dobra drukarka powinna go widzieć,oczywiście jest opcja taka że zbędne informacje powinna pomijać ,ale pytanie brzmi JAKĄ,kurcze piwko wypiłem i nie wiem czy będe zrozumiany |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 12 Maj 2013, 22:06
|
|
|
Bidon, nic nie rozumiem Każda bitmapa to jakiś zbiór punktów, prostokąt składający się z x na y punktów i każdy z tych punktów ma opisany kolor, to wszystkie informacje jakie są potrzebne do wyświetlenia bitmapy. Oczywiście różne są sposoby zapisywania, algorytmy do zmniejszania rozmiarów pliku, niektóre mogą mieć zdefiniowane obszary, które mają być niewidoczne, itp. Jakie dane znajdują się w jpg, które mogą wpływać na wyświetlanie i drukowanie? Odpowiesz mi na to pytanie i wszystko będę wiedział
Wiem jak działa i jak wygląda wynalazek NASA pt VectorMagic, ale nie widzę związku?
Programy do edycji czcionek, to programy operujące na grafice wektorowej, a tutaj mówimy o problemach z bitmapami a dokładnie jpg. VectorMagic też jest do robienia grafiki wektorowej. |
|
|
|
 |
cyklop
Profesjonalista

|
Wysłany: 28 Lipiec 2015, 10:10
|
|
|
Koszmar powrócił... To nie drukarka (dzieje się identycznie na różnych). Nie pomaga ponowne zapisanie, importowanie itp. Kreski nie widać, kreska jest na wydruku, tylko na górnej krawędzi bitmapy.
kreska.gif
|
Pobierz Plik ściągnięto 129 raz(y) 4.54 KB |
|
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 28 Lipiec 2015, 12:03
|
|
|
Cyklop, ustaw sobie jednostki na piksele, podsuwanie dajmy na to, na 1 px, zaznacz narzędziem kształt górne węzły w bitmapie i wciśnij klawisz ze strzałką w dół.
Jak nie pomoże, to na pewno nie zaszkodzi.
 |
|
|
|
 |
cyklop
Profesjonalista

|
Wysłany: 28 Lipiec 2015, 13:25
|
|
|
Dziękuję, ale... zapomniałem napisać (mea culpa), że aktualnie dotyczy to pliku jpg otwieranego w PP. Próbowałem otwierać w Irfanie i zapisywać na nowo, potem m.in. importować do nowego pliku - krecha się uparła |
|
|
|
 |
|
|