Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Separacja kolorów w Corel Draw (TAMPODRUK)
Autor Wiadomość
kotylkotyl
Początkujący

Wysłany: 30 Maj 2013, 12:41   Separacja kolorów w Corel Draw (TAMPODRUK)

Witam
Mam przykładowy projekt logo wykonany w corelu:

Potrzebuję rozdzielić poszczególne obiekty tego logo tak abym mógł wykonać klisze dla poszczególnych kolorów ( prostokąt, elipsa, napis) Wiem że mogę to zrobić ręcznie poprzez wyszukanie i zastąpienie poszczególnych kolorów, ale bardziej interesuje mnie to czy w Corelu istnieje narzędzie które automatycznie:
- podzieliłoby mi projekt na poszczególne elementy (pod względem koloru),
- zapisało każdy na innej stronie lub też w innym pliku,
- zmieniło ich kolor na czarny

przyklad.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 183 raz(y) 24.71 KB

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 30 Maj 2013, 13:04   

moim zdaniem istnieje takie narzędzie zwie się VBA,raz robisz to co chcesz a potem idzie juz z automatu

Cysorz 

Wysłany: 30 Maj 2013, 14:09   

Wydrukuj plik postscriptowy z zaznaczonym rozbarwieniem na jakąś drukarkę wirtualną - np. PDFCreator może zapisać taki plik (między innymi) jako *.ps lub *.eps - a później zaimportuj to do Corela.

chezare 

Wysłany: 30 Maj 2013, 15:15   

Wydaje mi się, że ci którzy te klisze będą robili świetnie sobie dadzą radę bez twojej pomocy, w odróżnieniu od Corela (X3), który przy zaznaczonej w oknie wydruku opcji "drukuj wyciągi barwne", rady sobie nie daje. To oczywiście jeśli rację ma Malutki i chodzi o farby, bo jeśli chodzi o kolory to w taki sposób się tego zrobić nie da, mało tego, nawet pomysł Bidona wydaje mi się trudny do zrealizowania.
Przykład: dwa wektorowe obiekty, a kolory trzy.

Zgadnijcie ile stron ma pdf z robarwionym takim obrazkiem?
Dla ułatwienia powiem, że w Corelu użyłem tylko dwóch kolorów 100/0/0/0 i 0/0/100/0 i PDFCreatora o którym wspomniał Malutki. Wybrałem pdf bo może mieć więcej niż jedną stronę.

kol.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 184 raz(y) 12.52 KB

marak 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 30 Maj 2013, 17:27   

Jeśli to jest Tampo, to wzoru podanego jako przykład przez Chezare dwoma kolorami nie wydrukujesz. Trzeba z tego zrobić trzy Pantony i wykonać 3 wyciągi.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 30 Maj 2013, 17:44   

Marak mówi:
Cytat:
Jeśli to jest Tampo, to wzoru podanego jako przykład przez Chezare dwoma kolorami nie wydrukujesz. Trzeba z tego zrobić trzy Pantony i wykonać 3 wyciągi.

I ma rację. Musisz drukować na plik wyciągi barwne na drajwerze postscriptowym i zanieść ten plik do naświetlarni. Tylko dobierz odpowiedni plik ppd (czyli PostScript(R) Printer Description).
Zresztą zamiast Pantonów mogą to być dowolne trzy z czterech podstawowych kolorów CMYK. To, że na ekranie będzie wyglądać inaczej niż w rzeczywistości, nie ma znaczenia. Wyciągi barwne będą właściwe.

Cysorz 

Wysłany: 31 Maj 2013, 00:30   

Przy okazji (bo wcześniej nie ściągnąłem sobie załącznika): nie projektuj prac do druku w RGB - nie da się czegoś takiego wydrukować poprawnie!
Oczywiście jest możliwe zapisanie/wydrukowanie takiej pracy jako CMYK, ale nie ma to chyba sensu...

chezare 

Wysłany: 31 Maj 2013, 00:39   

Dopóki autor postu nie napisze co rozumie pod pojęciem kolor i nie napisze do czego mu to "rozbarwienie" potrzebne, to nie wiadomo kto ma rację :-)
Chyba chce zrobić coś, czego w dzisiejszych czasach robić nie musi? :-)

kotylkotyl
Początkujący

Wysłany: 31 Maj 2013, 07:19   

Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi, ale chyba nie do końca się rozumiemy.
Chodzi mi o robicie (wyseparowanie) kolorów w taki sposób jak przedstawiłem to na załączonym pliku poniżej przykładowego logo. To zrobiłem ręcznie a interesuje mnie czy Corel jest w stanie zrobić mi to automatyczniej.
Jeżeli chodzi o kolory RGB czy CMYK to w moim przypadku nie ma żadnej różnicy gdyż matryca do tampodruku robiona jest ze 100% zaczernionej kliszy, a nawet w przypadku gdy do drukowania używam laserowej drukarki to zaczernienie RGB jest mocniejsze niż CMYK.

przyklad.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 176 raz(y) 27.46 KB

chezare 

Wysłany: 31 Maj 2013, 07:45   

To teraz wszystko jasne.
Jeśli przy tej technice nie przeszkadza wybieranie (obiekt pod spodem jest przycinany tym na wierzchu), to odpowiedź jest w poście Maraka, jeśli jednak farby są kładzione jedna na drugą, to obawiam się, że trzeba zrobić tak jak radzi Bidon, ale wtedy trzeba by ograniczyć projekt do 3 czy 4 kolorów i to określonych kolorów, bo inaczej sprawa się skomplikuje.
Można też bez pisania makr wykorzystać mechanizm szukania obiektów o konkretnym kolorze.
Tak w ogóle, to jest to znowu problem moim zdaniem lekko spreparowany, bo z ilu części może składać się grafika do tampondruku?

kotylkotyl
Początkujący

Wysłany: 31 Maj 2013, 08:04   

Z ilu części tzn. z ilu kolorów ?? Jeśli tak to ja posiadam maszyny maksymalnie 5-cio kolorowe

chezare 

Wysłany: 31 Maj 2013, 08:30   

Miałem na myśli akurat ilość elementów :-)
Odpowiedź już padła w poście Maraka.
Jedyny warunek jest taki, że musisz używać albo "czystego" cmyka ale wtedy jesteś ograniczony do 4 kolorów albo korzystać z palety panton.
Wszystkim obiektom które leżą nad jakimiś innymi elementami grafiki nadajesz atrybut nadrukowania, instalujesz np. pdfcreatora i drukujesz do pdfa zaznaczając w opcjach drukowanie wyciągów barwnych.

W załączniku cdr i zrobiony z niego pdf (pdfcreatorem)

kol.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 231 raz(y) 25.95 KB

kol.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 206 raz(y) 12.57 KB

kotylkotyl
Początkujący

Wysłany: 31 Maj 2013, 09:13   

chezare dokładnie o to mi chodziło ! SUPER wielkie dzięki. Problem tkwił tak jak napisałeś w:
- tym że musi to być czysty cmyk lub pantone
- że musi być zaznaczona opcja nadrukowani wypełnienia na poszczególnych elementach.
Jeszcze raz dzięki

Cysorz 

Wysłany: 31 Maj 2013, 13:53   

kotylkotyl napisał/a:
Problem tkwił tak jak napisałeś w:
- tym że musi to być czysty cmyk lub pantone

Zaznaczasz wszystko (Ctrl+A) i klikasz czarne wypełnienie - co to za kłopot? ;-)

Odpowiedz do tematu