|
Problem z przejściem tonalnym |
| Autor |
Wiadomość |
ceiti
Praktyk

|
Wysłany: 16 Czerwiec 2013, 13:10 Problem z przejściem tonalnym
|
|
|
Witam, mam problem z eksportem pliku Corela do PDF-u lub JPG, w załączeniu dołączam screeny. W Corelu wszystko wygląda ładnie, a po eksporcie to katastrofa.... Jest jakaś metoda jak temu zaradzić?
ScreenHunter_06 Jun. 16 14.05.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 226 raz(y) 41.21 KB |
ScreenHunter_07 Jun. 16 14.05.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 226 raz(y) 45.16 KB |
|
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 16 Czerwiec 2013, 13:35
|
|
|
Najpierw wypadałoby poinformować do czego jest ta grafika, bo od tego zależy jakie lekarstwo należy zastosować.
Dopóki tego nie wiemy, to ja bym proponował [URL=corel.wodip.opole.pl/forum/viewforum.php?f=10]poradnik Tegrafa[/URL]
Problem w każdym razie leży w konwersji RGB do CMYK, tak mi się wydaje.
Praktycznie nic nie zrobiłem, a chyba lepiej?
Tylko obrazek jest w CMYK, a ty go właśnie oglądasz w RGB. |
| Ostatnio zmieniony przez chezare 16 Czerwiec 2013, 13:57, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
ceiti
Praktyk

|
Wysłany: 16 Czerwiec 2013, 13:37
|
|
|
| Grafika jest przeznaczona do wizytówki. Problemem raczej nie jest CMYK/RGB, gdyż plik został zrobiony w CMYKu, a export do PDFu czy JPG nie zmienia go na RGB. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 16 Czerwiec 2013, 13:49
|
|
|
Ceiti, oczywiście że problem leży w konwersji między paletami kolorów.
Rozumiem, że na ekranie wszystko pięknie wygląda, a po wyeksportowaniu jest be?
Masz skalibrowany monitor?
Masz odpowiednio skonfigurowane zarządzanie kolorami?
Czy Twoja przeglądarka do jpg potrafi wyświetlić kolory tak jak będą wydrukowane?
Czy pdfa oglądasz w darmowym Acrobacie, który nie potrafi korzystać z profili kolorów?
Jak sobie odpowiesz na te pytania, to będziesz wiedział dlaczego jest jak jest.
Zajrzyj pod adres, który wcześniej podałem, na pewno nic nie stracisz
Gdybyś zamieścił nie zrzut ekranu w RGB a wyeksportowanego jpg w CMYK, to można by coś więcej powiedzieć. |
| Ostatnio zmieniony przez chezare 16 Czerwiec 2013, 13:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ceiti
Praktyk

|
Wysłany: 16 Czerwiec 2013, 13:58
|
|
|
| kiedyś miałem podobny problem i posłałem projekt do jednej z większych polskich drukarń. Tam pani zajmująca się projektami, która dostała plik w PDFie oraz JPGu widziała dokładnie to samo co ja. Poradziła mi pobawić sie z przesunięciami Gaussowskimi, ale niewiele to dało. Po wydruku ulotek wówczas wyszedł właśnie taki niefajny efekt, jaki teraz widać na tym gorszym screenie, więc nie chciałbym znow posyłac czegos takiego |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 16 Czerwiec 2013, 14:00
|
|
|
W taki sposób nie posuniemy się ani o centymetr do przodu.
Zrób zrzut ekranu ale z okna zarządzania kolorami (menu narzędzia).
Możesz też dodać cdr z samym prostokątem, który sprawia kłopoty (ja mam X3). |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 16 Czerwiec 2013, 14:01
|
|
|
| Mnie bardziej od wyglądu zastanawia celowość tego przejścia tonalnego. Ulotka na nim nie zyskuje, a moim zdaniem traci. Bez względu na to jak by ono pięknie nie wyglądało. Czerń po prostu sprawia wrażenie brudu. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 16 Czerwiec 2013, 14:02
|
|
|
Bogumiło, bo tam gdzie jest czerń, ma być piękny, głęboki granat
Co do efektu w tym konkretnym przypadku, to mam takie samo zdanie. |
| Ostatnio zmieniony przez chezare 16 Czerwiec 2013, 14:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 16 Czerwiec 2013, 14:03
|
|
|
| Aha. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 16 Czerwiec 2013, 14:05
|
|
|
Takie efekty są trochę tandetne, ale to kwestia gustu, przejście między kolorami, które są blisko siebie jest za to zawsze ryzykowne. Szczególnie jak się robi pdfa z nieoszpeconego zarządzaniem kolorami cmyka |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 16 Czerwiec 2013, 14:08
|
|
|
| Przed wykrzyknikiem nie stawia się spacji. A poza tym, bez plików nic nie poradzimy (ja też mam X3). |
|
|
|
 |
ceiti
Praktyk

|
Wysłany: 16 Czerwiec 2013, 14:26
|
|
|
| ja nie chcę , żeby ktos to robił za mnie, tylko chce zeby ktos to mi wytlumaczyl, dokladnie taki sam efekt mozna zrobic u siebie w x3 przescie tonalne radiacyjne.... A kalibracja monitora specjalnie nie przekonuje mnie do rozwiązania takeigo problemu, albo też zdanie typu "a po co cos takiego stosowac skoro wyglada to tandetnie" , jesli takie odpowiedzi mam uzyskiwac tutaj to żałuję, że zadałem jakiekolwiek pytanie. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 16 Czerwiec 2013, 14:42
|
|
|
Pliki są potrzebne, żeby zobaczyć jak zdefiniowane są kolory w tym wypełnieniu. Tylko tyle. Nikt nie zamierza nic za Ciebie robić. Taki efekt to żadna trudność - definiujesz dwa kolory graniczne i tyle. Problem w tym - jak to zrobisz.
| ceiti napisał/a: | | A kalibracja monitora specjalnie nie przekonuje mnie do rozwiązania takeigo problemu |
Na to już nic nie poradzę. Ciężko przekonać nieprzekonywalnych. Chezare podał Ci kilka przyczyn, dla których widok w pdfie może różnić się od widoku w Corelu. Możesz brać jego sugestie pod uwagę, możesz nie brać. Wybór jest Twój. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 16 Czerwiec 2013, 14:47
|
|
|
Nie rozumiem? Czy ktoś tutaj chciał jakieś adresy, numery telefonów? Chodziło o zwykły prostokąt, chyba nieopatentowany? Nie chodzi o to żeby cokolwiek za Ciebie robić, tylko ustalić dlaczego robisz źle, bo to przynajmniej dla mnie, nie ulega wątpliwości. Przejścia tonalne mogą Ci się oczywiście podobać, a mnie w takim jak ten przypadku, nie. To nie jest powód do obrażania, ja tego efektu też czasami używam.
Zadajesz pytanie na które bez informacji o które prosimy dopowiedzieć się nie da, a w każdym razie nie w dwóch zdaniach. Ja akurat czasu na pisanie książki nie mam i nie mam odpowiedniej wiedzy. |
|
|
|
 |
ceiti
Praktyk

|
Wysłany: 16 Czerwiec 2013, 15:51
|
|
|
plik w wersji 13 w załączniku
v.13.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 173 raz(y) 860.44 KB |
|
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 16 Czerwiec 2013, 18:03
|
|
|
W Twoim wypełnieniu:
- kolor czarny to 0C 0M 0Y 100K (zwróć uwagę: bez cyjanu i magenty),
- kolor niebieski to 100C 100M 0Y 0K (zwróć uwagę: bez czarnego).
Jedyne, co łączy te dwa kolory to brak składowej żółtej.
To, że masz źle skonfigurowane zarządzanie kolorami, to pewne. W dobrze skonfigurowanych środowisku te brudne obszary widać od razu. Są one efektem mieszania dwóch gradientów, których granicami jest zupełny brak koloru - od czarnego 100% do czarnego 0% i od niebieskiego 100%C+100%M do 0%C+0%M.
Wystarczy do definicji koloru czarnego dodać brakujące składowe 100C+100M, by tego efektu uniknąć.
Na rysunku niżej: kolor czarny to 100C 100M 0Y 100K, kolor niebieski to 100C 100M 0Y 0K - czyli tak naprawdę gradient jest tylko dla składowej czarnej (od 100 do 0), kolor niebieski jest taki sam na całym obszarze.
 |
|
|
|
 |
ceiti
Praktyk

|
Wysłany: 16 Czerwiec 2013, 18:54
|
|
|
| Wielkie dzięki od razu o taką odpowiedź mi chodziło, a nie jakieś kalibracje monitorów, czy "bezsensowe przejścia tonalne" ;) |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 16 Czerwiec 2013, 22:35
|
|
|
Gdybym nie poprosił o plik, to dalej wszyscy by strzelali mniej lub bardziej obok tarczy.
Jeśli uważasz, że to jak monitor wyświetla kolory nie ma znaczenia, że zarządzanie kolorami, które masz źle ustawione, nie ma znaczenia, to jesteś amatorem i to takim, który nauczyć się nie chce. Jak dalej tak będziesz podchodził do sprawy, to możesz być konkurencją dla S. Wondera.
Tak na marginesie w tym Twoim obrazku jest jeszcze parę innych rzeczy, które mogą skończyć się katastrofą, ale nie widzę sensu pomagać komuś, kto tego nie chce. |
|
|
|
 |
|
|