Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[problem/ pilne :( ] Corel X3 publikacja do PDFa z warstwami
Autor Wiadomość
tymczasowa 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X3
Wysłany: 25 Czerwiec 2013, 21:48   [problem/ pilne :( ] Corel X3 publikacja do PDFa z warstwami

Witajcie.
Nigdy nie mialam do czynienia z tworzeniem pliku corelowskiego z warstwami ktore mozna pozniej otworzyc w PDFie.
Niedawno dostalam plik *.pdf z edytowalnymi warstwami: mialam jeden rysunek, a na nim z 6 warstw ktore moglam przelaczac w PDFie bez przechodzenia do kolejnej strony. Pliku tego nie moge otworzyc w Corelu, tylko podejrzec w PDFie

Czy ktos moze mnie poinstruowac jak zrobic taki rysunek, lub najlepiej wyslac byle przypadkowe kształty z 2-3 warstwami abym mogla to fizycznie zobaczyc na jakims pliku?
Moj @ gone(at)o2.pl - prosze o informacje o tym kto sie tego podejmie i wysle mi @ z plikiem. Z gory uprzejme dzięki.

Docelowo potrzebuje zrobic 1 plik graficzny z edytowalna warstwa i sprowadzic to wszystko do PDFA - bedzie to plik do cięcia i na owej warstwie bedzie siatka do plotera.

Pozdrawiam
Anka

chezare 

Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 05:33   

W życiu tego nie robiłem i nawet nie wiem czy o to chodzi, ale wygląda na to, że nawet w Corelu się da to zrobić.
Tajemnica leży w tym, że musi to być pdf w wersji co najmniej Acrobat 6.
Ten dołączony pdf po otwarciu w Corelu nie gubi warstw.
Nie bardzo mogę znaleźć sens w stosowaniu tego mechanizmu do przygotowaniu grafiki do wycinania na ploterze. Parę ploterów zdążyłem zamordować, wycinałem z eps, ai, ale z pdfa nigdy.
Chyba, że to ma być coś takiego? a pdf ma tylko posłużyć do przeniesienia grafiki do innego programu i formatu?
Nie wiem też jakie są możliwości Corela w manipulowaniu tym mechanizmem, czy np. da się ustawić którąś z warstw tak żeby nie było jej widać, żeby nie dawała się edytować i zawsze była drukowana? Pewnie w paru programach można to łatwo zrobić, a w Corelu okaże się to barierą nie do pokonania?
Wysłałbym pdfa mailem ale o tej godzinie nie potrafię rozszyfrować adresu :-)
Mój jest np. taki: chezareto@o2.pl żeby wam poczucie humoru uruchomić :-)

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 07:42   

Cytat:
Docelowo potrzebuje zrobic 1 plik graficzny z edytowalna warstwa i sprowadzic to wszystko do PDFA - bedzie to plik do cięcia i na owej warstwie bedzie siatka do plotera.

Rozumiem, że chcesz zdobić plik cdr i zrobić z niego pdf, tak? Do czego Ci te warstwy? Daj jakiś przykładowy plik i wyjaśnij na nim, o co chodzi...

tymczasowa 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X3
Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 09:15   

chezare napisał/a:
(...) Ten dołączony pdf po otwarciu w Corelu nie gubi warstw.
Wysłałbym pdfa mailem ale o tej godzinie nie potrafię rozszyfrować adresu :-)
Mój jest np. taki: chezareto@o2.pl żeby wam poczucie humoru uruchomić :-)

Chezare! Serdeczne dzieki, udalo Ci sie i wlasnie O TO mi chodzilo :) PDF faktycznie ma osobne warstwy ktore mozna przelaczac/wylaczac. Juz piszę do Ciebie maila, bo potrzebuje do wgladu pliku corelowskiego, zeby na nim sie "zabawic" - wszystkie grafiki ktore robilam sa w corelu draw zapiszane, X3, a musze to do PDFa, bo takie wymagania ma zleceniodawca (wszystko napisalam w I poście - pierwsza grafika musi byc + siatka do cięcia na jednej, jedynej dodatkowej warstwie nad grafiką) :-) Jak to zrobiles, musze zobaczyc! Wczoraj flaki z siebie wyprulam ;)))
Pozdrawiam!
Ania

Odpowiedz do tematu