|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
Czcionka imitująca "wyszycie" |
Autor |
Wiadomość |
kajda
Praktyk
|
Wysłany: 20 Wrzesień 2013, 23:29 Czcionka imitująca "wyszycie"
|
|
|
Witam serdecznie, poszukuję takiej czcionki, czy ktoś cos podpowie? :)
482620_559014887482963_413884169_n.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 454 raz(y) 55.22 KB |
|
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 21 Wrzesień 2013, 00:30
|
|
|
Font typu STITCHED UP
Ale nie wiem, gdzie dają go za darmo Poza tym ty masz polską wersję. Mnie to raczej wygląda na jakiś techniczny font (teraz nie pomnę, ale znam), przerobiony na krzywe i zmieniony styl linii na kreskowany. Chyba, że się mylę Ale ja bym tak zrobił |
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 21 Wrzesień 2013, 07:16
|
|
|
Ten font jest do niczego, nie ma I
Kontur litery można zmienić na kreskowy bez zamiany jej na krzywe, zresztą i tak jest z krzywych Niestety się mylisz, coś takiego jak mówisz łatwo byłoby zrobić w foncie grawerskim, jednoliniowym, w zwykłym to się nie uda, choć na pierwszy rzut oka efekt będzie podobny. |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
|
Wysłany: 21 Wrzesień 2013, 11:19
|
|
|
chez, ty się mylisz chociaż nie do końca, oczywiście. Faktycznie, z tego co napisałem nie wyszło by dokładnie to, czego autor tematu oczekiwał, ale mój sposób rozumowania nie był najgorszy
Oto przykład:
Jak to zrobić?
1. Piszesz tekst jaki tak chcesz, fontem liniowym, bezszeryfowym. Ja użyłem Ubuntu Light.
2. Robisz go stosunkowo dużego i zamieniasz na bitmapę (z wygładzaniem)
3. Trasujesz to cudo wykorzystując opcję Centerline Trace > Line Drawing (nie wiem, jak się to zwie w polskiej wersji)
3. Wybierasz styl obrysu na przerywaną linię i zwiększasz grubość linii.
Efekt widać powyżej. |
|
|
|
|
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 22 Wrzesień 2013, 14:30
|
|
|
ogolnie nie ma sensu się bawić ,jest taki programik Hatfix,człowiek od tego programu jest poprostu zarąbisty ,naprawde dusza nie człowiek,jak chcesz coś tam zrobić na jeden raz idzie się dogadać ,i naprawde uwierz mi wychodzi zarąbioza,czy tam na overlocku czy tam na ściegówe naprawde gicior,więc moim zdaniem nie ma sensu bawić się w półsirodki |
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 23 Wrzesień 2013, 04:48
|
|
|
Bidonik, jak wykombinowałeś, że koleżanka chce haftować?
Haftix
http://www.haftix.pl/pobieralnia_pl.shtml
Masz rację Bidon, fajny programik, komercyjna wersja kosztuje tylko stówkę, a taka do haftowania niekomercyjnego tylko 28 złociszy.
Widziałem też gdzieś makra do Corela, które to samo robiły, ale były komercyjne i pewnie droższe?
Tak swoją szosą, to ciekawe czy to czego koleżanka poszukuje to gotowy font, czy jakiś wynalazek?
Shame, każde działanie które prowadzi do celu jest dobre, ale zastosowanie grawerskiego fontu, pozwala zrobić to co uzyskałeś w drodze trasowania, jednym kliknięciem |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
|
Wysłany: 23 Wrzesień 2013, 08:17
|
|
|
Ja, i podejrzewam, że znaczna większość ludzi nie posiada specjalistycznych fontów grawerskich (ja żadnej w życiu nie widziałem w użyciu), a mój sposób jest o tyle dobry, że darmowy, daje wynik jaki trzeba i zapewne projekt kajdy nie ma absolutnie żadnego związku z haftem, tylko chodzi o zrobienie nagłówka czy tytułu w danym stylu. Myślę, że przekombinowaliście z deczko, i chcecie wynajmować koparkę do zasadzenia sadzonki Nie mniej jednak, patrząc na galerię realizacji z użyciem tego programu należy się głęboki ukłon w stronę autora aplikacji. |
|
|
|
|
kajda
Praktyk
|
Wysłany: 23 Wrzesień 2013, 21:13
|
|
|
Drodzy forumowicze.. Dziękuję za tak liczne odpowiedzi. Na pewno nie zajmuje się "haftem" :))), chciałam stworzyć nagłówek, tak jak napisał kolega ;) Wypróbuję "wersję", którą polecił Shame ;)
Jedynie mam problem, po trasowaniu niestety w moim oknie, nie widać możliwości zamiany na przerywana linię :( |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
|
Wysłany: 23 Wrzesień 2013, 22:37
|
|
|
A tak próbowałaś?
Opcje dotyczące zmiany stylu krzywej (obrysu) pojawiają się na pasku opcji narzędzi po zaznaczeniu danej krzywej. Jeśli nie, bo może to zależy od wersji, to z menu wybierz Okno > Dockery > Właściwości Obiektu i tam masz zakładkę z ikonką stalówki od pióra - to właśnie opcje stylu krzywej.
Jeśli tekstu, który przerabiasz na "haft" było tyle, że po trasowaniu wyszła więcej niż 1 krzywa, to polecam powstałe krzywe scalić w jedną i wtedy zmienić. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|