Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
kopiowanie do Word'a
Autor Wiadomość
delfinekDK 
Początkujący

Wysłany: 19 Wrzesień 2007, 18:16   kopiowanie do Word'a

Witam
Używam Word'a 2003 i Corela 12, podczas kopiowania rysunków z opisami - giną opisy, w poprzednich wersjach nie miałam z tym problemu, co zrobiłam źle przy instalacji i jak to naprawić, jest to dla mnie istotne bo używam dość często ilustracji w testach.

Qualdi 
Bywalec

Wysłany: 20 Wrzesień 2007, 01:20   

Hej, a czy próbowałaś opcji przy wklejaniu do corela z opcji "wklej specjalnie, picture (metafile)"?

Stawe 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X5, X6
Wysłany: 20 Wrzesień 2007, 12:11   

Jeżeli kopiujemy z Corela do Worda to koniecznie jako WMF (tylko zaznaczone- selected only) z opcją "czcionki jako krzywe".
Jeżeli w odwrotnym kierunku to tak jak w liście powyżej.

delfinekDK 
Początkujący

Wysłany: 22 Wrzesień 2007, 20:17   

Nie bardzo rozumiem
WMF - tylko zaznaczone,
kopiuję poprzez zaznaczenie obszaru (rysunku, który mnie interesuje), potem wciskając control + C wprowadzam do pamięci, następnie przechodzę do WORDa i ustawiam kursor w miejscu gdzie chcę ustawić rysunek, już tylko CONTROL + V i rysunek jest w pliku tyle, że bez opisów, no czasem z jakąś nietypową czcionką lub tekst pochyły
w starszych wersjach funkcjonowalo to bez problemu teraz kopiuję przez skan ekranu ale to bardzo niewygodne kiedy chcę wprowadzić małą poprawkę

Stawe 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X5, X6
Wysłany: 23 Wrzesień 2007, 19:25   

Hmmm... ja bym zaznaczył na stronie Corela rysunek (i odpowiedni tekst), zapisał jako eksport WMF (z opcją "tylko zaznaczone" i "tekst jako krzywe"). Potem w Wordzie importuję poprzez wstaw rysunek z pliku. Jeżeli nawet font był nietypowy, to WMF z czcionkami w postaci krzywych zachowa wygląd oryginału. Oczywiście jest teraz problem z edycją tekstu w Wordzie ale Word lubi psuć czcionki Corela...

Odpowiedz do tematu