|
kopiowanie do Word'a |
| Autor |
Wiadomość |
delfinekDK
Początkujący

|
Wysłany: 19 Wrzesień 2007, 18:16 kopiowanie do Word'a
|
|
|
Witam
Używam Word'a 2003 i Corela 12, podczas kopiowania rysunków z opisami - giną opisy, w poprzednich wersjach nie miałam z tym problemu, co zrobiłam źle przy instalacji i jak to naprawić, jest to dla mnie istotne bo używam dość często ilustracji w testach. |
|
|
|
 |
Qualdi
Bywalec

|
Wysłany: 20 Wrzesień 2007, 01:20
|
|
|
| Hej, a czy próbowałaś opcji przy wklejaniu do corela z opcji "wklej specjalnie, picture (metafile)"? |
|
|
|
 |
Stawe
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X5, X6
Pomógł: 5 razy Dołączył: 28 Sie 2006 Posty: 214 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 20 Wrzesień 2007, 12:11
|
|
|
Jeżeli kopiujemy z Corela do Worda to koniecznie jako WMF (tylko zaznaczone- selected only) z opcją "czcionki jako krzywe".
Jeżeli w odwrotnym kierunku to tak jak w liście powyżej. |
|
|
|
 |
delfinekDK
Początkujący

|
Wysłany: 22 Wrzesień 2007, 20:17
|
|
|
Nie bardzo rozumiem
WMF - tylko zaznaczone,
kopiuję poprzez zaznaczenie obszaru (rysunku, który mnie interesuje), potem wciskając control + C wprowadzam do pamięci, następnie przechodzę do WORDa i ustawiam kursor w miejscu gdzie chcę ustawić rysunek, już tylko CONTROL + V i rysunek jest w pliku tyle, że bez opisów, no czasem z jakąś nietypową czcionką lub tekst pochyły
w starszych wersjach funkcjonowalo to bez problemu teraz kopiuję przez skan ekranu ale to bardzo niewygodne kiedy chcę wprowadzić małą poprawkę |
|
|
|
 |
Stawe
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X5, X6
Pomógł: 5 razy Dołączył: 28 Sie 2006 Posty: 214 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 23 Wrzesień 2007, 19:25
|
|
|
| Hmmm... ja bym zaznaczył na stronie Corela rysunek (i odpowiedni tekst), zapisał jako eksport WMF (z opcją "tylko zaznaczone" i "tekst jako krzywe"). Potem w Wordzie importuję poprzez wstaw rysunek z pliku. Jeżeli nawet font był nietypowy, to WMF z czcionkami w postaci krzywych zachowa wygląd oryginału. Oczywiście jest teraz problem z edycją tekstu w Wordzie ale Word lubi psuć czcionki Corela... |
|
|
|
 |
|
|