|
Błedy w zapisywaniu do PDFa |
| Autor |
Wiadomość |
F-Głowy
Ekspert "Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
|
Wysłany: 23 Październik 2013, 00:22 Błedy w zapisywaniu do PDFa
|
|
|
Już od dłuższego czasu mam tak, że nadpisywany PDF się nie nadpisuje.
Zapisałem z Corela plik PDF, za chwilę coś zmieniam i każe nadpisać poprzedni. W efekcie wciaż widać ten stary. Dopiero jak zapiszę go pod inną nazwą - działa.
SPotkaliście się z takim czymś już może wcześniej? |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 23 Październik 2013, 07:19
|
|
|
Mam tak od czasu do czasu. Głównie podczas zapisywania/eksportu jako JPG albo coś w ten deseń. Z PDF przy eksporcie zdarzyło mi się raz, może dwa. Wtedy po prostu robię restart (kompa). U mnie najczęściej takie coś zdarza się kiedy Corel mi się sypnie, zamknę go z okienka Menadżera Zadań bo przestaje odpowiadać, uruchamiam DRAWa ponownie i wtedy on zaczyna robić takie cyrki. Mam wrażenie, że coś siedzi potem w pamięci podręcznej albo plik został nieprawidłowo zindeksowany albo coś takiego - nie jestem programistą i nie wiem jak wygląda dokładna procedura zapisu/eksportu z Corela |
|
|
|
 |
marak
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Pomógł: 13 razy Dołączył: 22 Gru 2012 Posty: 303 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 23 Październik 2013, 09:14
|
|
|
| Plik sie nie nadpisze, gdy stara wersja jest w tym czasie otworzona w Acrobacie, ale (przynajmniej u mnie) nie daje żadnego komunikatu o błędzie zapisu. |
|
|
|
 |
Artur Miernik

Pomógł: 49 razy Wiek: 53 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 23 Październik 2013, 09:21
|
|
|
Może: plikuj do PostScriptu i destyluj.
Jak inaczej — nie wiem. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 23 Październik 2013, 20:50
|
|
|
| O, dzisiaj odkryłem jeszcze jedną przypadłość i MOŻLIWE rozwiązanie danego problemu. Otóż u mnie problem był taki z eksportem do JPG. Chociaż były to ostatnie wybrane ustawienia, to jak klikałem ZAPISZ to przechodziło przez różne okna opcji, na koniec OK i nic... Pliku nie ma. Skapnąłem się, że jak w oknie Zapisz (gdzie podajesz nazwę pliku i wskazujesz lokalizację) rozwiniesz menu TYPU PLIKU i wybierzesz ponownie TEN SAM TYP który był pierwotnie wybrany (np. było JPG -> rozwijasz -> z listy wybierasz ponownie JPG -> zapisujesz), to Corel jakby dopiero wtedy zaskakuje, że chcesz zapisać jako właśnie to! I tu cud - faktycznie zapisuje! Dziś przetestowałem to kilka razy i zawsze jest dobrze (co wcześniej było prawdziwą ruletką). |
|
|
|
 |
|
|