Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wklejenie wycietego obrazu
Autor Wiadomość
gracuz
Początkujący

Wysłany: 27 Październik 2013, 21:27   Wklejenie wycietego obrazu

Czesc!

Wycinam potrzebny obiekt z obrazu przy uzyciu photoshopa cs6. Usuwam wszystkie zbedne warstwy zostaje mi goly obiekt, ktory probuje wrzucic do corela. Udaje sie to bez problemu niestety niewiadomo skad bierze sie biale tlo. Jak sie tego pozbyc?
Pytanie moze byc proste i mozliwe ze jest gdzies odpowiedz niestety jestem niesamowicie ograniczony czasem i licze na wasza zyczliwosc i pomoc.

marak 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 27 Październik 2013, 22:48   

Nie wiem, czy na pewno dobrze Cię rozumiem?
Chodzi Ci o to, że wycinasz obiekt o nieregularnym kształcie, a Corel zamienia Ci go na obiekt o kształcie prostokąta z białym tłem. Jeśli tak to sposobów jest kilka.
Sposób 1. W photoshopie zaznaczoną selekcję zapisujesz jako kanał alpha. Tak stworzony obrazek zapisujesz jako .TIF i importujesz do Corela.
Sposób 2. W photoshopie wycięty obrazek kopiujesz na nową warstwę. Następnie na dolnej warstwie zaznaczasz całość i kasujesz zawartość (Nie warstwę tylko jej zawartość). Zapisujesz w .psd i importujesz do Corela.
Sposób 3. Jeśli Twój obiekt poza tłem nie ma nic białego to w Corelu zaznaczasz ten obiekt i w Menu wybierasz "Mapy bitowe" a następnie "maska kolorów mapy bitowej" i zaznaczasz, że biały kolor ma być maską (Wybierasz kroplomierz, klikasz na białym tle, pierwszy prostokąt zmieni Ci się na biały, stawiasz przy nim ptaszka) i OK.
Jeśli nie wszystko jasne, napisz to zamieszczę grafikę.

gracuz
Początkujący

Wysłany: 27 Październik 2013, 23:23   

Czesc! Dzieki za pomoc.
Skorzystalem ze sposobu drugiego, wydal mi sie najprostszy. Jednakze jakosc obiektu drastycznie spada... Da sie cos z tym zrobic?

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 28 Październik 2013, 00:03   

marak napisał/a:
Zapisujesz w .psd i importujesz do Corela

To jest najistotniejsze. Jeśli masz wycięty obiekt i co ważne - tylko tą warstwę, bez tła (!), to powinieneś tak zapisywać (dostaniesz też info o tym, że PS zapisze plik w trybie zgodności, żeby był odczytywany przez większe spektrum programów i wersji). Powinno się zapisywać w formacie podstawowym PS'a, gdyż jest on tak kompatybilny z Corelem, że nie tylko pozwala na import obrazów z przezroczystością, ale także zachowuje informacje o warstwach, więc można robić taki myk, że w w PS przygotowujesz jakiś kolaż - kilka warstw przenikających się, częściowo nakładających itp. ale nie łączysz ich, tylko zapisujesz jako PSD, przeciągach plik do DRAW'a i dostajesz nie jedną bitmapę, tylko zgrupowany zestaw bitmap - każda warstwa osobno. Rewelacyjna opcja, ciągle z niej korzystam ;-) Niewielkie problemy dzieją się, kiedy opcje mieszania warstw są ustawione na niektóre dziwne tryby (xor, różnica, overlay itp.).

gracuz
Początkujący

Wysłany: 28 Październik 2013, 09:22   

No tak tak... To co z ta jakoscia? :)

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 28 Październik 2013, 09:35   

gracuz napisał/a:
Usuwam wszystkie zbedne warstwy zostaje mi goly obiekt, ktory probuje wrzucic do corela

Prościej i szybciej wszystko łącznie z wycinaniem zrobić w CorelDraw

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 28 Październik 2013, 09:38   

Marak podał trzy rozwiązania.

gracuz napisał/a:
Skorzystalem ze sposobu drugiego, wydal mi sie najprostszy

gracuz napisał/a:
No tak tak... To co z ta jakoscia? :)

To może warto sprawdzić dwa pozostałe?

gracuz
Początkujący

Wysłany: 28 Październik 2013, 09:46   

Nie chce mi sie.
Zart :P Sprobuje nauczyc sie wycinania w corelu... Dzieki za pomoc :)

marak 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 28 Październik 2013, 12:25   

gracuz napisał/a:
Nie chce mi sie.
Zart :P Sprobuje nauczyc sie wycinania w corelu... Dzieki za pomoc :)

Jeśli masz Photoshopa to jednak (moim zdaniem) lepiej wycinać w Photoshopie. Szybciej i więcej możliwości przenikania się obiektów.
Dlaczego masz gorszą jakość? Sprawdź czy w Menu "Widok" masz włączony "podgląd dokładny". Jeślii tak to zobacz jaka rozdzielczość jest zaimportowanego obrazka "Mapy bitowe / zmień rozmiar rozdzielczość". Odczytaj ilość pikseli. Powinna być taka sama jak w Photoshopie.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 28 Październik 2013, 14:23   

Marak - możliwe, że nasz kolega gracuz przeciągał lub używał kopiuj (z PS)/wklej (do CD), co u mnie też w określonych sytuacjach powodowało, że wklejona bitmapa była nie tyle dobrej jakości obiektem źródłowym, co screenshotem tego co chcieliśmy przenieść - wtedy wyglądała okropnie.

Chociaż zgadzam się w 100% z marakiem - lepiej wycinaj w PSie - live feed z dopasowania maski przycinającej, wiele opcji odnośnie wtapiania, zakresy kolorów, kontrasty i czego tylko dusza zapragnie ;-)

Odpowiedz do tematu