|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Indeks górny tylko w druku |
| Autor |
Wiadomość |
cyklop
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: x4
Pomógł: 8 razy Wiek: 70 Dołączył: 01 Paź 2009 Posty: 381 Skąd: Silesia
|
Wysłany: 25 Listopad 2013, 11:30 Indeks górny tylko w druku
|
|
|
Kopiowałem tekst (napisany poprawnie) z Open Office do Corela.
Po obróbce okazuje się, że tekst jest drukowany z zamienionym polożeniem litery "o"
na indeks górny. Obraz na monitorze jest prawidłowy, druk w trybie pcl wychodzi poprawnie, a w trybie postscript ze wspomniana zamianą.
Sprawdzałem ustawienia tekstu, są ok; na wszelki wypadek jeszcze raz zapisałem je jako domyslne, ale problem pozostał. Ktos może pomóc? |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 25 Listopad 2013, 12:18
|
|
|
Z wydrukiem w postscripcie Corel czasem ma kłopoty z sobie wiadomych względów. I problem polega na tym, że w dokumencie i na podglądzie wydruku wszystko widać poprawnie, a na wydrukowanej kartce nie. Na szybko możesz zrobić tylko jedno, żeby pracę poprawnie wydrukować — zamienić tekst na krzywe.
Jeśli chcesz się pobawić w detektywa w pierwszym rzędzie sprawdź kodowanie tego tekstu i język. Po wklejeniu z LibreOffice (odgałęzienie OpenOffice) miałam ustawiony język chiński i takież kodowanie. Zaś z FineReadera cały tekst jest wklejany jako indeks górny. |
|
|
|
 |
cyklop
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: x4
Pomógł: 8 razy Wiek: 70 Dołączył: 01 Paź 2009 Posty: 381 Skąd: Silesia
|
Wysłany: 25 Listopad 2013, 12:41
|
|
|
Dziękuję; o krzywych pamietam, ale miałem nadzieję, że ten błąd to tylko jakaś moja głupota i czegoś nie zrobiłem/nie zauważyłem. W detektywa nie bedę się bawił - przyjmuję, że tak bywa i już.
Zastanawia mnie jednak, że ten sam plik puszczony na inną drukarkę wychodzi poprawnie... |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 25 Listopad 2013, 14:59
|
|
|
| Tylko postscript takie wyczynia numery. Dokument tylko w postscripcie drukował się nieprawidłowo. Dokument który drukowałam zawierał francuskie è. Wszystkie è zostały zamienione na e, a w miejscu zwykłego e pojawiło się puste miejsce. Sprawdzałam wszystkie możliwe ustawienia zarówno drukarki jak i systemu oraz oczywiście Corela, bez rezultatu. Trzeba było drukować jeszcze raz po zamianie na krzywe, albo na innej drukarce. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|