Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak zainstalować X5 na kompie bez CD?
Autor Wiadomość
disaster 
Praktyk

Wersja CorelDRAW: X5
Wysłany: 4 Grudzień 2013, 17:24   Jak zainstalować X5 na kompie bez CD?

Pomijam ściąganie z netu. Mam oryginał, ale mały kłopot, bo komp nie ma cdromu, a zainstalować jakoś trzeba. Do tego moja prędkość łącza i ściąganie corela to niepowodzenie :-)

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 4 Grudzień 2013, 17:35   

Idź do sąsiada z pendrivem, skopiuj całą płytę na pendrive'a i zainstaluj z oendrive'a. Jeśli sąsiada nie ma idź do sąsiadki.

disaster 
Praktyk

Wysłany: 5 Grudzień 2013, 07:35   

Bogumila M. napisał/a:
Idź do sąsiada z pendrivem, skopiuj całą płytę na pendrive'a i zainstaluj z oendrive'a. Jeśli sąsiada nie ma idź do sąsiadki.

Widzę, że koleżance żarty w głowie z tą sąsiadką - u mnie nawet jedna sąsiadka nie wie co to Corel :-)

Ps. kopiować płytę na pena czy trza by z tego obraz wypalić na dysku i potem na pena? Mam drugiego lapka, wiec tam to zrobię.

Artur Miernik 

Wysłany: 5 Grudzień 2013, 09:00   

Obraz nie wypala się na dysku, tylko zrzuca płytę do obrazu, czyli: kopiuje cały układ płyty do pliku (najczęściej ISO). Potem taki obraz montuje, czyli podpina się do systemu tak, jakby był osobnym nośnikiem. Możesz oczywiście zrobić sobie taki obraz, aby chronić oryginalny nośnik, tylko, że Corela da się zainstalować z najzwyklejszej kopii plik po pliku, z dowolnego miejsca. Bez robienia obrazu.

Lepiej iść do sąsiadki — zawsze to dwie pieczenie na jednym Corelu.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 5 Grudzień 2013, 09:12   

Cytat:
komp nie ma cdromu, a zainstalować jakoś trzeba

Idź do sklepu, kup napęd DVD, zamontuj w komputerze i zainstaluj Corela z płyty. :-)

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 5 Grudzień 2013, 09:39   

disaster napisał/a:
Widzę, że koleżance żarty w głowie z tą sąsiadką

Normalnie skopiuj na pendriva .Można to także zrobić przez sieć lub internet ,ale do tego także potrzebny jest drugi system DVD i trochę więcej czasu na transfer .

disaster 
Praktyk

Wysłany: 5 Grudzień 2013, 11:43   

Artur Miernik napisał/a:
Obraz nie wypala się na dysku,

Dziwne, bo ashoampoo zrobi obraz płytki na dysk :-)

disaster 
Praktyk

Wysłany: 5 Grudzień 2013, 11:44   

Trurl napisał/a:
Cytat:
komp nie ma cdromu, a zainstalować jakoś trzeba

Idź do sklepu, kup napęd DVD, zamontuj w komputerze i zainstaluj Corela z płyty. :-)

tak, tak, napęd w notebooku, jasne.

Dzięki za wszystko, skopiuję normalnie i po sprawie, zobaczę co i jak wyjdzie.

restauro 

Wysłany: 5 Grudzień 2013, 11:52   

disaster napisał/a:
Dzięki za wszystko, skopiuję normalnie i po sprawie, zobaczę co i jak wyjdzie

Potrzebujesz okolo 7 GB wolnej pamięci .

disaster 
Praktyk

Wysłany: 5 Grudzień 2013, 12:23   

restauro napisał/a:
disaster napisał/a:
Dzięki za wszystko, skopiuję normalnie i po sprawie, zobaczę co i jak wyjdzie

Powinienem mieć gdzieś takiego penka...zresztą zobaczę...może coś z siecią spróbuję zrobic..

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 5 Grudzień 2013, 12:26   

restauro napisał/a:
Aplikacja po zainstalowaniu zajmuje niecałe 2 GB. 7 GB potrzeba by zainstalować wszystkie możliwe dodatki, kliparty, czcionki itp. itd. Ktoś instaluje wszystko jak leci?

Jak zainstalujesz i aktywujesz możesz sobie wyłączyć usługę szpiegującą.

disaster 
Praktyk

Wysłany: 5 Grudzień 2013, 12:41   

Bogumila M. napisał/a:

Jak zainstalujesz i aktywujesz możesz sobie wyłączyć usługę szpiegującą.

Czyli ta usługa grasuje dopiero po rejestracji, czy tak? Jeśli tak, to nie ma sensu rejestracji, bo proces wyłączania tej usługi jest co najmniej tak zakręcony (czytałem linka), ze czasami zaczynam się zastanawiać po co w ogóle rejestracja. Jest gdzieś zapisane, że jeśli zarejestrujesz, to pojawia mi się szpieg na kompie?

restauro 

Wysłany: 5 Grudzień 2013, 13:24   

Do instalacji potrzebnych dodatków warto mieć je na penie ,chyba że ładna sąsiadka ,wówczas można biegać i przegrywać każdy font z osobna .

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 5 Grudzień 2013, 15:51   

disaster napisał/a:
Czyli ta usługa grasuje dopiero po rejestracji, czy tak?
Nie. Ta usługa jest instalowana od razu. A ja nie pisałam o rejestracji, tylko aktywacji. To nie jest to samo. Nie ma obowiązku wyłączania tej usługi. Ona po porostu co jakiś czas wysyła jakieś dane, a jak jej się coś pokićka, to otworzysz Corela, a tu połowa funkcji jest zrobiona na szaro, czyli niedostępna.

disaster 
Praktyk

Wysłany: 6 Grudzień 2013, 07:48   

Bogumila M. napisał/a:
disaster napisał/a:
Czyli ta usługa grasuje dopiero po rejestracji, czy tak?
Nie. Ta usługa jest instalowana od razu. A ja nie pisałam o rejestracji, tylko aktywacji. To nie jest to samo. Nie ma obowiązku wyłączania tej usługi. Ona po porostu co jakiś czas wysyła jakieś dane, a jak jej się coś pokićka, to otworzysz Corela, a tu połowa funkcji jest zrobiona na szaro, czyli niedostępna.

No to trzeba to wywalić, po co się męczyć. Nie zauważyłem tego do tej pory, a już testowałem moją x5 na jednym kompie. Tylko teraz przyszedł czas na stałą instalację na nowym kompie, stary już nie wydala...Z tego co pamiętam, to już ja aktywowałem i rejestrowałem corela.

Artur Miernik 

Wysłany: 6 Grudzień 2013, 11:49   

Skoro już instalowałeś swojego Corela, to znaczy, że wpisywałeś numer seryjny oraz akceptowałeś jego licencję. Nieśmiało sugeruję, żebyś zadał sobie odrobinę trudu i zmienił kilka zapisów w pliku setup.xml. Odpowiada on za przebieg instalacji, w tym za własne ustawienia.

Jako, że plik jest unikodowy i ma dołączoną sygnaturę BOM, lepiej nie edytować go systemowym notatnikiem. Bezpieczniej będzie użyć na przykład tego prostego narzędzia.

Na przykład, zmieniając zapis:
Kod:
<Property name="AcceptLicense" value="0" />

na:
Kod:
<Property name="AcceptLicense" value="1" />

na zawsze postawisz sobie ptaszka, na znak Twojej aprobaty wobec umowy licencyjnej. Tak odmienionego, chętniej zobaczy Cię sąsiadka.

Z kolei, uzupełniając poniższą linię:
Kod:
<Property name="SERIALNUMBER" value="" persist="1" comment="When you remove the hardcoded serial number, just set the value to blank, do not remove this node or the SERIALNUMBER will not be saved after you perform an admin install " />
o własny numer seryjny, wedle tego schematu:
Kod:
<Property name="SERIALNUMBER" value="xxxxxxx-xxxxxxx-xxxxxxx-xxxxxxx" persist="1" comment="When you remove the hardcoded serial number, just set the value to blank, do not remove this node or the SERIALNUMBER will not be saved after you perform an admin install " />
pozbawisz się niewątpliwej przyjemności wpisywania numeru seryjnego przy każdej instalacji Corela.

Możliwości przerabiania instalacji jest więcej, ale te powinny Cię zainteresować.

disaster napisał/a:
Artur Miernik napisał/a:
Obraz nie wypala się na dysku,

Dziwne, bo ashoampoo zrobi obraz płytki na dysk :-)

Też mam Ashampoo Burning Studio i niczego mi na dysku twardym nie wypalił.
Zapis w dyskach HDD odbywa się na drodze magnetycznej, zaś w SSD — elektrycznej. Zwrot „wypalanie” ma sens tylko w odniesieniu do zapisu na nośnikach optycznych.

disaster 
Praktyk

Wysłany: 6 Grudzień 2013, 13:11   

Ok, dobra, wyraziłem się nieprofesjonalnie, czy tak wystarczy? Chodziło mi o to, że użyję opcji do robienie obrazu, jej wynik zapiszę na dysku twardym kompa, potem tego użyję. Może być?

Myślę, że nie ma sensu wypisywać więcej mądrości w tym temacie, poczytałem, zastosuję się, wystarczy.

restauro 

Wysłany: 6 Grudzień 2013, 13:15   

disaster napisał/a:
Chodziło mi o to, że użyję opcji do robienie obrazu

Nie potrzebujesz obrazu do CorelDraw ,wystarczy zwykłe kopiowanie. Obraz potrzebujesz podczas instalacji systemu i to nie zawsze.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 6 Grudzień 2013, 13:23   

niom,racja ,a jakby coś nie tak to pobrać PCmover zainstalować na obydwu kompach lub systemach i przenosić co się che

delta1980 
Początkujący
grafik

Wysłany: 20 Luty 2014, 17:42   

Ja w takich sytuacjach polecam - program Alcohol 120 % i zrobienie obrazu dysku w pliku. Wygodnie można to trzymać na dysku i zawsze można zainstalować z HDD.

Odpowiedz do tematu