|
problem z odczytem zapisanego wcześniej pliku (X5) |
| Autor |
Wiadomość |
RomB
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X5
|
Wysłany: 27 Luty 2014, 21:33 problem z odczytem zapisanego wcześniej pliku (X5)
|
|
|
Kilka miesięcy temu opracowałem pewien projekt w sumie 3 pliki - konfiguracja softu i kompa bez zmian od tamtego czasu - 1 plik otwiera się, a przy próbie otwarcia pozostałych dwóch wyskakuje komunikat "Błąd podczas odczytu mapy bitowej" - ma ktoś z Was pomysł co mogło się stać i w jaki sposób mogę odzyskać pliki?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 27 Luty 2014, 22:43
|
|
|
| Czyżby ponowny przypadek zewnętrznie zlinkowanej bitmapy jako obiektu OLE, tylko z poważniejszymi konsekwencjami, niż tylko brak stosownego obrazka w projekcie? Któż to wie? Wrzuć ten nieotwierający się plik, to zajrzymy. |
|
|
|
 |
Artur Miernik

Pomógł: 49 razy Wiek: 53 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 28 Luty 2014, 01:50
|
|
|
| Dokładnie. poproszę o plik. Można udostępnić czasowo i na hasło, choćby poprzez wikifortio.com. |
|
|
|
 |
RomB
Początkujący

|
Wysłany: 28 Luty 2014, 09:02
|
|
|
bitmapa nie jest osadzona ... plik do pobrania na wikifortio.com
ID of the file: 822406
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 28 Luty 2014, 13:07
|
|
|
Niestety nie jestem w stanie otworzyć teraz, bo pliczek jest w wersji X5. Jak będę w domu to sprawdzę. Chyba, że ktoś inny się podejmie? Jedno mogę powiedzieć - sam plik mi się otwarł, nie dostałem info o uszkodzeniu, tylko miałem pusta stronę i warstwę o nazwie %DummyLayer% co jest normą dla plików z wyższej wersji otwieranych na niższej i na razie o niczym nie świadczy |
|
|
|
 |
s-p-i-n

Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 28 Luty 2014, 13:21
|
|
|
| Spróbuj zaimportować plik a nie otwierać go lub otworzyć w wersji x6 |
|
|
|
 |
RomB
Początkujący

|
Wysłany: 28 Luty 2014, 13:24
|
|
|
Niestety pliku zaimportować również nie można - ten sam komunikat. Zainstalowałem X6 triala - ten sam problem. Można plik otworzyć ignorując błąd, ale otwiera się niekompletny |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 28 Luty 2014, 13:50
|
|
|
Sprawdziłem online'owe konwertery w celu przerobienia tego CDR na PDF. Niestety, poległy na tym pliku. Najdziwniejsze jest to, że piszesz, jakoby nic się nie zmieniało u ciebie na komputerze. To w sumie nie do końca prawda. Robiłeś zapewne update'y Windowsa, poszczególnych jego narzędzi (.Net Framework i inne pierdoły). Dodatkowo, nie robiłeś update'ów samego Corela? Piszesz też:
| RomB napisał/a: | | bitmapa nie jest osadzona |
W sensie była wstawiana jako obiekt OLE i właśnie dlatego "nie jest odsadzona"? Czy może mówiąc "nie jest osadzona" miałeś na myśli, że nie używałeś linkowania? Osadzenie bitmapy oznacza, że jest w pliku. OLE oznacza, że w pliku jest tylko link do tego obrazu, któr znajduje się gdzieś na dysku. |
|
|
|
 |
RomB
Początkujący

|
Wysłany: 28 Luty 2014, 13:57
|
|
|
Sorry Shame za pomyłkę w opisie - bitmapa JEST zapisana w pliku, w ogóle nie używam linkowania ... dla mnie najdziwniejszy jest fakt, że 1 z tych plików się otwiera - są to 3 strony stoiska targowego zawierające mniej więcej podobne elementy - jeden z plików się otwiera, a dwa inne nie ... ot tak, bo nie mają ochoty .... i zonk . ... Próbowałem się przed chwilą dobrać do plików z backupu - te same komunikaty .... |
|
|
|
 |
takietam
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Pomógł: 36 razy Dołączył: 11 Cze 2008 Posty: 286 Skąd: z gór...
|
Wysłany: 28 Luty 2014, 15:24
|
|
|
U mnie otwiera się tylko w takiej postaci, jak na podglądzie w załączniku. Różni się od tego, co jest w miniaturce pliku.
lewydruk.png
|
Pobierz Plik ściągnięto 152 raz(y) 744.18 KB |
|
|
|
|
 |
Artur Miernik

Pomógł: 49 razy Wiek: 53 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 28 Luty 2014, 15:25
|
|
|
U mnie w X6 ten sam komunikat. Poza tym jest zwyczajnie niekompletny, obcięty, bo ma błąd CRC. Miałem coś takiego z niektórymi plikami, kiedy poszedł mi dysk. I to by było na tyle. Nie pomogę.
Ogólnie plik powstał w czternastce, a dokładnie w 14.0.0.701. Miał 81 obiektów, wszystkie na jednej warstwie. W tym 13 grup, 44 krzywe i 37 bitmap (dziwne). Użyto PANTONE 7469 C.
Miał wciągnięte następujące bitmapy:
ardent motyw blady.tif
carlo del giorgii.psd
logo.psd
logoED 190911.psd
obcinarka 1.psd
oroflex.psd
pi dental.psd
piaskarka.psd
polerka.psd
róż.psd
saeshin1.psd
seshin.psd
wibrator.psd
Strona była ustawiona na A4, ale grafiki rozłożono poza formatem. Praca wyglądała tak jak w załączniku.
Tyle, co wiem.
thumbnail.png Tak się sprawa ma cała: |
Pobierz Plik ściągnięto 150 raz(y) 22.88 KB |
|
|
|
|
 |
takietam
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Pomógł: 36 razy Dołączył: 11 Cze 2008 Posty: 286 Skąd: z gór...
|
Wysłany: 28 Luty 2014, 15:57
|
|
|
Z tego co widzę różnica między obrazkami polega tylko na brakujących obrazkach tła. I dwóch logo po lewej stronie. Jeśli je gdzieś masz zapisane, to nie będziesz miał wiele pracy.
Aha, jak pojawi się komunikat o błędzie, kliknij "Ignoruj", wtedy się otwiera. |
|
|
|
 |
RomB
Początkujący

|
Wysłany: 28 Luty 2014, 16:18
|
|
|