|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
nie ogarniam juz z tymi kolorami w corelu |
| Autor |
Wiadomość |
dj_maras
Ekspert

Pomógł: 8 razy Dołączył: 09 Lut 2012 Posty: 852 Skąd: WOLSZTYN
|
Wysłany: 4 Marzec 2014, 20:54 nie ogarniam juz z tymi kolorami w corelu
|
|
|
witam. poprostu juz nie wiem co mam zrobic.
drukujemy w pracy z dwóch komputerów (nazwę je pierwszy i drugi)
na obu mamy x4 z takimi ustawieniami do druku.
no i przykład:
drukuję zdjęcie jakieś tam z internetu i komputer pierwszy drukuje ładnie i jest ok.
komputer drugi robi mi ziarno, ale kolorystycznie rowniez odbiega od rewelacji - kolory w porównianiu do pierwszego komputera są poprostu blade.
przy druku wektorów, komputer pierwszy drukuje znów bardzo ładnie, kolory bardzo zbliżone do kolorów z monitora - komputer drugi: kolory zdecydowanie (choć nie przy wszystkich odcieniach) odbiegają od kolorów na monitorze, do tego dodam, ze niekiedy widać ziarno. (przykład: cała strona wydrukowana na komputerze drugim w kolorze 30% black, na kartce wychodzi mi kolor zraczkowato zielony!! szajba jakaś...) gdy tem sam projekt, przerzucę na komputer pierwszy, monitor pokazuje mi inne kolory ?!?! choć wg cmyk jest to samo... i komputer pierwszy znow wydrukuje mi tak jak powinno być!!!!???
jak to jest??? druk tego samego pliku w tym samym kolorze wychodzi inaczej na papierze?
wiem, że jeśli chodzi o kolory na monitorze i papierze to kwestia kalibracji monitora...ale dlaczego już sam wydruk tego samego koloru w cmyk wychodzi inaczej z dwóch komputerów ?? a przecież drukarka ta sama !?!?! (xerox phaser 7800)
już patrzyłem jak sa ustawione opcje druku w corelu... na obu komputerach mamy tak samo..., czytałem trochę w necie...ale nic mądrego nie wyczytałem... serwisant xeroxa twierdzi ze to ustawienia w komputerze...(powiedział tak bo chyba nie ma zielonego pojęcia o drukowaniu)
czytałem już 3-4 razy na forum cały temat o kolorach i druku itp... no popropstu nie wiem co mam zrobić...
A NAJGORSZE JEST TO ŻE KOMPUTER PIERWSZY BĘDĘ MUSIAŁ WYMIENIĆ NO NOWY.. co będzie dla mne tragedią, gdy będę musial drukowac wszystko z komputera drugiego...
help! |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 4 Marzec 2014, 21:45
|
|
|
| A nie jest tak, że oryginalne sterowniki do drukarki masz zainstalowane na "pierwszym" a na "drugim" jest to udostępniona drukarka (np. przez sieć) i jakiś tam defaultowy szajs od MS nią zarządza? Zrób *.pdf'a na "drugim" i wypuść go na obu komputerach - to na początek a później pomyślimy co z tym zrobić jeżeli nie tędy droga... |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 5 Marzec 2014, 10:03
|
|
|
Póki co to można przyjąć, że spec od drukarki, ma prawie na pewno rację
Może zamieść też obrazki z ustawieniami zarządzania kolorami z Corela na jednym i drugim kompie? Monitor jakby nie wyświetlał nie ma na pewno żadnego związku z wynikami drukowania.
Malutki może dobrze kombinować, z pdfem to może być dobry pomysł, tylko ja bym zrobił dwa pedeefy, na jednym i drugim komputerze, z tej samej grafiki, a później oba wydrukował raz z pierwszego, a później z drugiego komputera. |
|
|
|
 |
dj_maras
Ekspert

|
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 5 Marzec 2014, 18:52
|
|
|
| dj_maras napisał/a: | | gdy tem sam projekt, przerzucę na komputer pierwszy, monitor pokazuje mi inne kolory ?!?! choć wg cmyk jest to samo... |
Tego prawdę mówiąc nie rozumiem, bo nawet jak monitory nie są skalibrowane to aż takiej różnicy w wyświetlaniu nie powinno być (30%K = "zraczkowaty"?). Tym bardziej, jeżeli wartości CMYK są takie same, to nie powinno to mieć miejsca.
Będziemy zatem zgadywać ;)
Usuń tą drukarkę z "drugiego", zainstaluj oryginalne sterowniki, a potem we właściwościach drukarki ustaw port sieciowy (dla ułatwienia możesz skopiować dane portu/sieci ze starej instalacji).
Ale najpierw porównaj ustawienia w obu Corelach (nie mam X4, ale powinno to być gdzieś tutaj: Narzędzia -> Zarządzanie kolorami -> Ustawienia domyślne):
Przede wszystkim "zaznaczony" obszar, ale i resztę też nie zaszkodzi ustawić tak samo - oczywiście nie z tego "felernego" Corela ;) |
|
|
|
 |
dj_maras
Ekspert

|
Wysłany: 6 Marzec 2014, 19:40
|
|
|
| faktycznie, zainstalowałem sterowniki na kompie drugim i teraz druk jest identyczny na obu komputerach, lecz pozostaje ustawienie (chyba) monitora, bo tak jak wspiminałem wcześniej na obu kolory pokazują sie w innych odcieniach... |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|