Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
nie ogarniam juz z tymi kolorami w corelu
Autor Wiadomość
dj_maras 
Ekspert

Wysłany: 4 Marzec 2014, 20:54   nie ogarniam juz z tymi kolorami w corelu

witam. poprostu juz nie wiem co mam zrobic.
drukujemy w pracy z dwóch komputerów (nazwę je pierwszy i drugi)
na obu mamy x4 z takimi ustawieniami do druku.

no i przykład:

drukuję zdjęcie jakieś tam z internetu i komputer pierwszy drukuje ładnie i jest ok.
komputer drugi robi mi ziarno, ale kolorystycznie rowniez odbiega od rewelacji - kolory w porównianiu do pierwszego komputera są poprostu blade.

przy druku wektorów, komputer pierwszy drukuje znów bardzo ładnie, kolory bardzo zbliżone do kolorów z monitora - komputer drugi: kolory zdecydowanie (choć nie przy wszystkich odcieniach) odbiegają od kolorów na monitorze, do tego dodam, ze niekiedy widać ziarno. (przykład: cała strona wydrukowana na komputerze drugim w kolorze 30% black, na kartce wychodzi mi kolor zraczkowato zielony!! szajba jakaś...) gdy tem sam projekt, przerzucę na komputer pierwszy, monitor pokazuje mi inne kolory ?!?! choć wg cmyk jest to samo... i komputer pierwszy znow wydrukuje mi tak jak powinno być!!!!???
jak to jest??? druk tego samego pliku w tym samym kolorze wychodzi inaczej na papierze?

wiem, że jeśli chodzi o kolory na monitorze i papierze to kwestia kalibracji monitora...ale dlaczego już sam wydruk tego samego koloru w cmyk wychodzi inaczej z dwóch komputerów ?? a przecież drukarka ta sama !?!?! (xerox phaser 7800)

już patrzyłem jak sa ustawione opcje druku w corelu... na obu komputerach mamy tak samo..., czytałem trochę w necie...ale nic mądrego nie wyczytałem... serwisant xeroxa twierdzi ze to ustawienia w komputerze...(powiedział tak bo chyba nie ma zielonego pojęcia o drukowaniu)

czytałem już 3-4 razy na forum cały temat o kolorach i druku itp... no popropstu nie wiem co mam zrobić...

A NAJGORSZE JEST TO ŻE KOMPUTER PIERWSZY BĘDĘ MUSIAŁ WYMIENIĆ NO NOWY.. co będzie dla mne tragedią, gdy będę musial drukowac wszystko z komputera drugiego...

help!

Cysorz 

Wysłany: 4 Marzec 2014, 21:45   

A nie jest tak, że oryginalne sterowniki do drukarki masz zainstalowane na "pierwszym" a na "drugim" jest to udostępniona drukarka (np. przez sieć) i jakiś tam defaultowy szajs od MS nią zarządza? Zrób *.pdf'a na "drugim" i wypuść go na obu komputerach - to na początek a później pomyślimy co z tym zrobić jeżeli nie tędy droga...

chezare 

Wysłany: 5 Marzec 2014, 10:03   

Póki co to można przyjąć, że spec od drukarki, ma prawie na pewno rację :-)
Może zamieść też obrazki z ustawieniami zarządzania kolorami z Corela na jednym i drugim kompie? Monitor jakby nie wyświetlał nie ma na pewno żadnego związku z wynikami drukowania.
Malutki może dobrze kombinować, z pdfem to może być dobry pomysł, tylko ja bym zrobił dwa pedeefy, na jednym i drugim komputerze, z tej samej grafiki, a później oba wydrukował raz z pierwszego, a później z drugiego komputera.

dj_maras 
Ekspert

Wysłany: 5 Marzec 2014, 15:36   

fakt drukarkę mam udostępnioną.
Komputer pierwszy to komputer główny na którym sa instalki.

w linkach pliki do pobrania:

pdf z którego drukowałem: http://wyslijto.pl/files/download/bf0rjsa8t4
jpg skany wydruków: http://wyslijto.pl/files/download/4hs9l6jr7f

Cysorz 

Wysłany: 5 Marzec 2014, 18:52   

dj_maras napisał/a:
gdy tem sam projekt, przerzucę na komputer pierwszy, monitor pokazuje mi inne kolory ?!?! choć wg cmyk jest to samo...

Tego prawdę mówiąc nie rozumiem, bo nawet jak monitory nie są skalibrowane to aż takiej różnicy w wyświetlaniu nie powinno być (30%K = "zraczkowaty"?). Tym bardziej, jeżeli wartości CMYK są takie same, to nie powinno to mieć miejsca.

Będziemy zatem zgadywać ;)
Usuń tą drukarkę z "drugiego", zainstaluj oryginalne sterowniki, a potem we właściwościach drukarki ustaw port sieciowy (dla ułatwienia możesz skopiować dane portu/sieci ze starej instalacji).
Ale najpierw :!: porównaj ustawienia w obu Corelach (nie mam X4, ale powinno to być gdzieś tutaj: Narzędzia -> Zarządzanie kolorami -> Ustawienia domyślne):

Przede wszystkim "zaznaczony" obszar, ale i resztę też nie zaszkodzi ustawić tak samo - oczywiście nie z tego "felernego" Corela ;)

dj_maras 
Ekspert

Wysłany: 6 Marzec 2014, 19:40   

faktycznie, zainstalowałem sterowniki na kompie drugim i teraz druk jest identyczny na obu komputerach, lecz pozostaje ustawienie (chyba) monitora, bo tak jak wspiminałem wcześniej na obu kolory pokazują sie w innych odcieniach...

Odpowiedz do tematu