Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Równe odstepy, rozłożenie, stały odstęp
Autor Wiadomość
Reinfarias 
Początkujący
Opos

Wersja CorelDRAW: X4, X5
Wysłany: 25 Marzec 2014, 21:12   Równe odstepy, rozłożenie, stały odstęp

Witam
Mam kolejny problem początkującego pracownika drukarni.
1. W jaki sposób zaznaczyć same obrysy, które są przeznaczone do cięcia i jak zaznaczyć same obiekty przeznaczone do druku, kiedy np. na warstwie mamy poprzeplatane obiekty obrysu i obiektów?

2. Jakie w ogóle są zasady pracowania a powielonych kilkaset razy obiektach?
Czasem jest wiele skomplikowanych obiektów do wycięcia po obrysie, jak sobie z tym w miarę szybko poradzić i hurtowo, żeby nie bawić się w klikanie?

Cysorz 

Wysłany: 25 Marzec 2014, 22:43   

Przyjmujesz do realizacji pliki natywne (np. *.cdr)?
1. Pytam, bo zazwyczaj informacje dotyczące introligatorki zaznaczone są na oddzielnych warstwach lub kolorach z innych palet i nie powinieneś mieć z tym problemu.
2. Z pytania wnioskuję, że być może chodzi Ci o personalizację - czy dobrze myślę?

Reinfarias 
Początkujący
Opos

Wysłany: 25 Marzec 2014, 22:55   

Tzn przygodę dopiero zaczynam więc niektóre pojęcia są mi obce.
Tak plik dostaję w cdr. Tyle, że najczęściej dostaje wszystko zgrupowane i do tego muszę sam dołożyć OPOSY, żeby i obrys i plik do druku były w tych samych pozycjach. Np. mam 3 kolumny po 15 rzędów i muszę teraz przesunąć obok ten obrys z powielonymi OPOSAMI. No chyba tak, chodzi o personalizację.

Cysorz 

Wysłany: 26 Marzec 2014, 00:02   

No cóż - w takim razie może załącz jakiś tego typu plik i opisz dokładniej, co chciałbyś osiągnąć.
To nie musi być plik od klienta - nie polujemy tutaj na takie okazje - jednak aby móc coś poradzić, przydałyby się jakieś konkrety - inaczej możemy sobie gdybać aż do 30-go lutego...

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 26 Marzec 2014, 00:05   

Co to jest "opos"?

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 26 Marzec 2014, 00:34   

@Reinfarias - jeśli chodzi o sprawę pierwszą, czyli jak zaznaczyć same obrysy, to sprawa jest prosta i automatyczna. Otóż zapoznaj się, polub, czy wręcz zaprzyjaźnij się z narzędziem zwanym Znajdź i Zamień > Znajdź Obiekty (CTRL+F). Poniżej przedstawiam kolejne kroki (u mnie po ANG ale wiadomo "o co kaman").

Mamy poniższą sytuację, w której to obiekty z konturem w kolorze 0.100.0.0 są zbędne i trzeba je usunąć (dla potrzeb dywagacji przyjmijmy że ejst ich milion i sa poprzeplatane innymi obiektami)

Wciskamy CTRL+F i dostajemy to

Polecam zaznajomienie się ze wszystkimi opcjami tego potężnego narzędzia, ale dla nas wystarczy teraz zakładka Kontur

Tam wybieramy, co wyróżnia kontur obiektów wyszukiwanych? U nas to kolor, czyli jedna z Właściwości

Teraz wystarczy określić ten kolor

*dość niefortunnie zaznaczyłem na screenie interesujący nas obszar i z magenty zrobił się czerwony ^_^ ale wiecie, w czym rzecz

I zakończyć działanie filtru

Dostaniemy okienko pływające nad obszarem roboczym. Wystarczy, że klikniemy Znajdź Wszystkie

... i jak widać, mamy "na ręce" wszystkie obiekty o tym konturze. Okienko wyszukiwania można zamknąć przez X, nie spowoduje to zniesienia zaznaczenia obiektów. Można przenieść "wykrojnik" na nową, przygotowaną wcześniej warstwę i ukryć albo coś...

Takie filtry można zapisywać o późniejszego użycia (żeby za każdym razem tak nie klikać), a opcji w nich jest mnóstwo.

Odnośnie pracy na kilkuset obiektach "podobnych" czyli personalizowanie, to sam nie mam wielkiego doświadczenia, ale to chyba zależy o rodzaju projektu i zagadnienia (jak zasugerował Malutki).

chezare 

Wysłany: 26 Marzec 2014, 07:00   

Tegraf, to jest opos.

Jeśli dobrze zrozumiałem, to opos kolegi jest systemem który pozwala czytać pasery z wydruku, co umożliwia ustalenie pozycji grafiki i jej wycięcie po obrysie.
Mógłbym chyba wymyślić jakąś receptę ale musiałbym mieć jakiś przykładowy plik i opis procedury, którą kolega stosuje aktualnie.
Jeśli linie które mają być wycinane są elementem istniejącej grafiki, to cały problem sprowadza się do ich znalezienia i skopiowania na np. nową stronę. Bardzo często są to jednak obiekty, których na wydrukach nie ma, wtedy trzeba je narysować. Jak kształty są jednakowe i równomiernie rozłożone na arkuszu, to nie ma wielkiego problemu.
Druk seryjny w każdym razie nie ma tu nic do rzeczy, choć oczywiście drukowanie etykiet, które później mają zostać wycięte można w ten sposób zrealizować.

Reinfarias 
Początkujący
Opos

Wysłany: 26 Marzec 2014, 08:36   

@Shame wielkie dzięki o to dokładnie chodziło. Może trochę pomotałem sprawę z tymi oposami. Po instalacji oprogramowania WinPlot są umieszczane takie markery, aby ploter się odnalazł i wszyscy w pracy mówią na to oposy. A chodziło mi o to, żeby po przeniesieniu obrysu na bok te markery zostały na tych samych miejscach, tzn. jeśli się nałoży z powrotem to będą się idealnie nakładać, ale ok z tym sobie już poradzę. Póki co dopiero się uczę i to mój 4 dzień z programem, więc sory za banalne pytania i dzięki za szybką odpowiedź. :-D

Odpowiedz do tematu