Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Trim BOX
Autor Wiadomość
skbart 
Początkujący
www.strus.eu

Wysłany: 15 Październik 2007, 16:54   Trim BOX

Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post na tym forum i mam nadzieje że będę mógł zarazem się czegość dowiedzieć jak i komuś pomóc.

Na wstępie powiem że jestem użytkownikiem corela od wersji 2.0 i przeszedłem wszystkie po kolei aż do X3. Jest to moje narzędzie pracy i naprawdę znam je bardzo dobrze, z wyjatkiem photo-paint którego nie znoszę.

Moje pytanie jest z dziedziny: jak zrobić żeby corel był bardziej profesjonalny niż nam się wydaje.

Od pewnego czasu jestem cały czas męczony w różnego rodzajach naświetlarniach dlaczego to w moich plikach PDF robionych z PRN za pomocą Distilera 4.0 nie ma ani MEDIA BOX ani TRIM BOX bo przecierz w innych aplikacjach jak ilustrator to jest.

W związku z tym, moje płyty CTP są robione na końcu, pomijam że niemogę dostać lepszej ceny ponieważ przy moich plikach trzeba się napracować :-/ .

:arrow: No i pytanie, czy ktoś się spotkał z tym problem w Corelu i czy przedewszystkim wie jak je ruchomić. Może trzeba zainstalować jakąś łatkę.

Pozdrawiam i czekam na sugestie!

anonymus
[Usunięty]

Wysłany: 15 Październik 2007, 23:53   

A po co robisz pdf-y przez Distillera? Przecież opcja bezpośredniego eksportu do pdf w Corelu działa lepiej niż w pakietach Adobe (sic!!!). Wystarczy użyć szablonu PDF/X-3, skrzywić fonty i tyle. Działa idealnie! Dodatkowo można z automatu zapodać spady, pasery itp. Jedyną rzeczą, na która trzeba zwrócić uwagę to overprinty - niektóre starsze oprogramowanie ma z tym kłotpoty, ale są to przypadki bardzo odosobnione - zresztą warto unikać takowych naświetlarni. Może jeszcze jedno - każda drukarnia, która ma CTP zinterpretuje to prawidłowo, nawet jeżeli w dokumencie źródłowym czarny nie jest naddrukowany.

Jeżeli jednak mimo wszystko wolisz wypuszczać pliki postscriptowe, błędem jest wypuszczanie do PostScritu przez opcję "zapisz/eksportuj" - trzeba to robić przez "drukuj", mając zamontowaną naświetlarkę w systemie (polecam SelectSet Avantra 44).

I jeszcze raz - olej robienie postscriptów (wyjątkiem są kolory rozbijane manualnie) - PDF/X-3 zrobi to prościej i lepiej! Corela też znam/używam od wersji 1.8 (wersja DOS-owa jeszcze!), więc biorę odpowiedzialność za to co napisałem ;).

skbart 
Początkujący
www.strus.eu

Wysłany: 16 Październik 2007, 08:21   

Cysorz napisał/a:
Jeżeli jednak mimo wszystko wolisz wypuszczać pliki postscriptowe, błędem jest wypuszczanie do PostScritu przez opcję "zapisz/eksportuj" - trzeba to robić przez "drukuj", mając zamontowaną naświetlarkę w systemie (polecam SelectSet Avantra 44).

To jest oczywiste że pliki postscriptowe robimy poprzez drukuj ale....
Po pierwsze: czy robiąc bezpośrednio pdf z Corela jako PDF/X-3 to czy będą TrimBoxy :?:
Po drugie: Jak zrobisz montaż wysyłając bezpośrednio do PDF/X-3 :?:

skbart 
Początkujący
www.strus.eu

Wysłany: 16 Październik 2007, 10:46   

No dobra, sam sprawdziłem, rzeczywiście są TrimBox ale sprawdza się to tylko wtedy kiedy puszczamy plakat albo kiedy zrobimy montaż ręcznie ... a po :cry: co kiedy mamy wbudowany imposing

Pozdrawiam
Bartek

anonymus
[Usunięty]

Wysłany: 16 Październik 2007, 20:44   

::Tutek:: - o wizytówkach co prawda, ale ja puszczam z automatu wszystko, co tylko wymaga jakiejś impozycji - broszury, ulotki, katalogi, mimo tego, że mam pełny pakiet Acrobata wraz z wtyczką impozycjonującą.
Jeden warunek - musisz mieć możliwość tworzenia PDF'a przez opcję "drukuj". A programów tego typu nie brakuje - od darmowych 'PDF Creator' czy też 'PDF Factory" poczynając...

skbart 
Początkujący
www.strus.eu

Wysłany: 20 Październik 2007, 12:08   

Trochę znalazłem czasu i pogrzebałem w swoim Corelu. Ściągnąłem sobie najnowszego Acrobata razem z Distilerem 8.1 w wersji Trial. Porobiłem próby ale wnioski nie zadawalające. Rzeczywiście jak drukuje bezpośrednio do pdf to Trimboxy się pojawiają ale ... muszę ręcznie wpisać wartości, nie pojawiają się one automatycznie. Oczywiście mówie na przykładzie montażu np wizytówek.

Próbowałem używać jakiś darmowych programów (wirtualnych drukarek pdf) to były jeszcze gorsze wyniki.

Chętnie bym się z kimś spotkała na żywo żeby wymienić się uwagami...

Może wreszcie w Corelu X4 zrobili by to profesjonalnie

Odpowiedz do tematu