|
zaokrąglenie nici pajęczyny |
| Autor |
Wiadomość |
kuleer
Początkujący

Wersja CorelDRAW: x6
|
Wysłany: 1 Czerwiec 2014, 18:06 zaokrąglenie nici pajęczyny
|
|
|
Postanowiłem stworzyć sobie sieć pajęczą. Zrobiłem ją z krzywych Beziera. Wszystko pięknie tylko chciałbym teraz aby każdy odcinek tej nici na samym środku był lekko zwisający. Czy jest jakiś sposób aby dokładnie na samym środku dodać punkt który będę mógł troszkę obniżyć o taką samą wartość z każdym odcinkiem?
Zdjęcie 1 - to moje
Zdjęcie 2 - tak ma wyglądać
Dodatkowo przekątne zrobiłem rysując 8-kąt foremny i potem krzywymi Beziera rysowałem jego przekątne. Jestem ciekaw czy da się w prostszy sposób nadać przekątne takiego obiektu
15766545-ilustracja-pajęczyna.jpg tak ma to wyglądać |
Pobierz Plik ściągnięto 210 raz(y) 13.48 KB |
pajęczyna.png mój projekt |
Pobierz Plik ściągnięto 208 raz(y) 171.33 KB |
|
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 6 Czerwiec 2014, 14:03
|
|
|
bardzo fajny tutek kurcze no normalnie mistrzem jesteś niby trudne a tu prosze,skorzystam z tego tuta jesli pozwolisz bo właśnie też pajęczynke robie,hehe |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 6 Czerwiec 2014, 14:31
|
|
|
chezare, natchnąłeś mnie tą pajęczyną. Ja dorzucę swoją wariację na ten temat, tylko odnośnie "wklęsłości" poszczególnych odcinków sieci (u cheza były ciut za szpiczaste )
Reszta jak chez opisał. Wykorzystałem akcelerację metamorfozy dla uzyskania bardziej realistycznego wyglądu |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 6 Czerwiec 2014, 21:58
|
|
|
Nie ma się co oszukiwać, takimi metodami rysunku który będzie przypominał pajęczynę, się nie uzyska, a z tą akceleracją to różnie bywa
Człowiek taki mądry a przędzy o zbliżonych parametrach zrobić nie potrafi.
Pajęcza nić jest dwukrotnie bardziej wytrzymała od stali.
Pomysł przyszedł mi do głowy przez zabytkowego Corela, który nie ma narzędzia
zaokrąglania narożników.
 |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 6 Czerwiec 2014, 22:32
|
|
|
eh,jak dobrze że tacy ludzie jak Ty jeszcze istnieją,eh,czy ktokolwiek potrafi to uszanować,ale nieważne ,ważne jest to że jeszcze Ci się chce i za to dzięki Ci |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 7 Czerwiec 2014, 00:00
|
|
|
| chezare napisał/a: | | z tą akceleracją to różnie bywa |
No fakt. Raczej słowo "realistyczne" nie było najszczęśliwsze. Powinienem powiedzieć chyba raczej "dynamiczniejsze" A widzisz jaki człowiek głupi jest? Lata oglądania kreskówek do spider-manie i nawet nie wie jak wygląda prawdziwa pajęczyna, a większość (nie wszystkie) mają blisko środka mniej przędzy, a w samym środku jest wysepka. Ale to też da się załatwić, najlepiej 2 lub 3 metamorfozy połączyć Poza tym, jeśli mamy się czepiać, to pajęczyna ma kształt spirali, a nie koncentrycznych n-kątów
 |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 7 Czerwiec 2014, 08:13
|
|
|
Shame, ja się broń Boże niczego nie czepiam Są pajęczyny z akceleracją i są takie bez. To samo jest ze spiralą. Z wygięciem fragmentów między nićmi na których konstrukcja jest rozciągnięta też nie jest tak jak na większości klipartów z pajęczyną w roli głównej. Te wygięcia spowodowane są tym, że pajęczyna choć niezwykle delikatna, to jednak jakiś ciężar ma i siła przyciągania ziemskiego też na nią działa
Najlepiej włączyć przyciąganie do obiektów i sobie parę razy kliknąć
Jedno jest pewne, natura tworzy rzeczy niezwykłe i piękne
 |
|
|
|
 |
|
|