Corel podaje błedne dane wagi plików. |
Autor |
Wiadomość |
F-Głowy
Ekspert "Postać F-Głowego"
Wersja CorelDRAW: X4 i X5
|
Wysłany: 4 Czerwiec 2014, 22:15 Corel podaje błedne dane wagi plików.
|
|
|
Już się chyba kiedyś o to pytałem. Ale wtedy uwierzyłęm na słowo.
A niestety tak nie było.
Corel podaje błędne wartości wagi plików.
Mamy okienko:
Które oszukuje. Wcale nie wychodzi taka wartość po zapisie na dysku tylko większa.
Złapałęm się na tym dopiero jak chciałem wgrać avatar z określonym limitem wagi obrazka. Corel podaje błedne dane wagi plików. |
|
|
|
|
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 4 Czerwiec 2014, 23:37
|
|
|
bo to jest wartosc czystego pliku bez danych np exif,ale to tak chyba w kazdym programie jest |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 5 Czerwiec 2014, 00:26
|
|
|
Nom, bidon pewno ma tutaj rację. Ta waga to czysta suma objętości pikseli w danym trybie kolorystycznym. A wszelkie metadane są dopisywane podczas zapisu i dorzucają swoje. |
|
|
|
|
F-Głowy
|
Wysłany: 5 Czerwiec 2014, 23:19
|
|
|
No ale przecież dane Exif tyle aż nie ważą by mi Corel pokazywał wielkość rzędu 8 kb a ja dostawał 13 kb na dysku |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 6 Czerwiec 2014, 06:32
|
|
|
Nie zapomnij, że podczas eksportu do JPG osadzony może być również profil ICC (on może ważyć nawet kilkaset kB, zależnie od profilu). Dodatkowo na ekranie możesz mieć liczone w RGB, a wyeksportować JPGa możesz również w CMYKu, który przecież dokłada 4 składową |
|
|
|
|
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 6 Czerwiec 2014, 06:45
|
|
|
dokładnie,z tym że profil można pominąc ale tła już nie ,plik podawany do eksportu to czyste rzeczywiste bity,to że masz podgląd z tłem to taka zmyłka tło czy też brak tła dopisywane jest do pliku w czasie konwersji w locie,szop tez tak ma,tylko w szopie to już wogle nic się nie zgadza, chyba tylko Irfan View i jego funkcja optymalizacji ma możliwość sprawdzenia wagi pliku po zapisaniu,ale to idzie przez jakiś plugin wsadowy,nie pamiętam nazwy
PS: piszac tło mam na myśli podkład a nie obraz jako taki |
|
|
|
|
F-Głowy
|
Wysłany: 9 Czerwiec 2014, 00:55
|
|
|
Nie, nie, nie - CMYKa odznaczam, korzystam z RGB no bo "do internetu" i odptaszkowuje dorzucanie jakichkolwiek danych. |
|
|
|
|
|