Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak zaprojektować torbe w corel draw?
Autor Wiadomość
marko12
Praktyk

Wysłany: 1 Lipiec 2014, 14:37   Jak zaprojektować torbe w corel draw?

Witam
Jutro mam test w pewnej firmie w której staram sie o staż. Z tego co sie dowiedziałem od kolegi, ktory już kiedyś był u nich na takim teście, trzeba min zaprojektować papierową torbe... Ale nie mam pojęcia jak to zrobić,.. Ktoś mi powie?

Z tego co widze po ich ofercie, może być do zrobienia np cos w tym stylu http://www.feniks.biz.pl/...roduct_2329.jpg
http://www.feniks.biz.pl/...roduct_2283.jpg
Ostatnio zmieniony przez marko12 1 Lipiec 2014, 21:58, w całości zmieniany 1 raz  

Artur Miernik 

Wysłany: 1 Lipiec 2014, 15:28   

Torba, to bryła, jak inne. Po prostu rozrysowujesz siatkę pudełka tak, samo, jakbyś projektował kostkę do gry, z tą różnicą, że niektóre torby będą miały ukosy.

Wymyśl sobie jakąś PROSTĄ formę, narysuj ja na kartce w kratkę, a potem przenieś do Corela.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 1 Lipiec 2014, 20:38   

Projektowanie opakowań to sztuka sam w sobie. Mam znajomego, który z tego żyje (mówimy tutaj o kompletnych projektach, ze specyfikacją, uwzględniającą grubość tektury itp.).

Ale dla przykładu, taka stożkowa torba jak ta ze znaczkiem Toyoty wyglądałaby tak:

Tutaj wrzuciłem PDFa ;-) Na pewno nie jest idealnie, bo robione na szybko, ale nie mam jak sprawdzić, bo nawet nie mam w domu drukarki ;-)

Ale zrobienie tego w drugą stronę to pikuś - najpierw trzeba to wymyślić! Jedno mogę podpowiedzieć - standardowo jest kilka rodzajów zamknięć takich kartonów - np. klapowe, krzyżowe, itp. i jak je obadasz i zapamiętasz (wpisz w Goglach "cardboard box scheme (lub schematics)" i przejdź na grafikę. Od razu wyczujesz blues'a. Jeśli Twoja - być może - przyszła firma robi głównie torby, to zobacz jakie są schematy klejenia spodów itp. bo najczęściej są właśnie klejone.

/teraz kiedy o tym myślę, to skopałem mój projekt, bo de facto, spód powinien być klejony, bo coś mogłoby wypaść (zależy od ciężaru) :-P do tego wysokości ścian będą lekko odstawać od siebie... niewiele, ale będą :-/ jednak ogólny zarys jest do ogarnięcia :-P /

marko12
Praktyk

Wysłany: 1 Lipiec 2014, 22:01   

A może dadzą mi jakiś szkic, czy coś

Cysorz 

Wysłany: 1 Lipiec 2014, 22:20   

To najprostsza matematyka - nawet mnożyć i dzielić nie trzeba, tylko dodawać ;-) . Jeżeli będziesz uważał, aby np. suma długości np. obwodu dna takiego pudełka/torby zgadzała się z sumą przylegających do niego boków (pomijam grubość materiału rzecz jasna) to taka bryła sama wyjdzie. W Draw jest to naprawdę banalne, jeżeli przy projektowaniu zduplikujesz którąś krawędź, przeniesiesz środek ciężkości na wspólne współrzędne i obrócisz o odpowiedni kąt...

Odpowiedz do tematu