Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
problem z ułożeniem
Autor Wiadomość
lktlktlkt
Początkujący

Wysłany: 7 Lipiec 2014, 16:55   problem z ułożeniem

Witam,
jestem nowy na forum, wcześniej korzystałem z Waszych porad jako niezalogowany, ale tym razem pali mi się bardzo (więc nie linczujcie, jeżeli rozwiązanie podobnego problemu jest już gdzieś).

Do rzeczy:
jestem użytkownikiem grawerki laserowej jak na filmiku link
potrzebuję wyciąć w pleksi podstawki pod telefony, przykład jest w załączniku.
Niby prosta rzecz - jakaś grafika i linie w różnych kolorach - tak zazwyczaj odróżniałem sobie linię, która będzie wycinana od linii, która ma być tylko nagrawerowana (laser ma możliwość dostosowania parametrów dla kolorów). Jednak w tym przypadku trochę mi się maszyna gubi - graweruje wszystko bez przyjmowania do wiadomości, że "czarna włosowa" ma iść na dużej mocy z małą prędkością (czyli ma przeciąć). Prawdopodobnie spowodowane jest to tym, że takie podstawki mają wsadzone logo w odcieniach szarości.
Jak zrobić mądrze, żeby porozdzielać sobie to na warstwy lub pogrupować (inna wersja podstawki ma jeszcze dodatkowe elementy do wycięcia), żeby można było w łatwy sposób kopiować, przemieszczać całe obiekty?
za szybką pomoc będę ogromnie wdzięczny!

ps. i jeszcze jedno - jak w corelu ustawić kolejność drukowania? jeżeli mam element, w którym jest coś do wycięcia, to chciałbym najpierw wyciąć te detale, a dopiero później oddzielić całość od płyty, z której to wycinam? z tym jest różnie czasem się uda, czasem nie - podejrzewam, że związane jest to z kolejnością rysowania, ale jak wymusić kolejność ręcznie?

przyklad.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 152 raz(y) 1.39 MB

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 7 Lipiec 2014, 17:14   

lktlktlkt napisał/a:
korzystałem z Waszych porad jako niezalogowany

Jeśli tak to powinieneś wiedzieć , że zwyczajowo dołączamy pliki CorelDraw w wersji 9

Cysorz 

Wysłany: 7 Lipiec 2014, 18:05   

Wszystko da się radę zrobić na warstwach, czasami nawet bez ich pomocy.
W pierwszym przypadku logo (czy coś, czym to jest) jest bitmapą - musisz zamienić ją na wektory! Poniżej masz zrzut z Menadżera - kolejność wycinania będzie taka jak tam jest przedstawiona:

Zwróć uwagę na te trzy ikony u góry po lewej - od nich zależy jak się te warstwy będą wyświetlały.
Jeżeli zrobisz sobie nowe warstwy i poukładasz w odpowiedniej kolejności to będziesz mógł je dowolnie włączać/wyłączać czy też zmieniać kolejność cięcia. To droga trochę naokoło, ale chyba najłatwiejsza do wytłumaczenia. To samo możesz zrobić w obrębie jednej warstwy, przenosząc je w Menadżerze ręcznie lub używając skrótów (ctrl/shift+pagedown, ctr/shift+pageup). Najlepiej wyrobić w sobie dyscyplinę pracy od samego początku z uwzględnieniem tego, ale to trochę czasu wymaga ;).
To samo dotyczy drukowania i wycinania, tyle że druk jest przeliczany inaczej, bo RIP przelicza sobie najpierw wszystko na pojedyncze punkty (taką bitmapę najprościej mówiąc) i układa je od "góry do dołu", czy też tam odwrotnie ;).
Co do kolorów, które mają być nacinane/wycinane to nic Ci nie poradzę, bo w życiu nic na takim ploterze nie grawerowałem...

lktlktlkt
Początkujący

Wysłany: 7 Lipiec 2014, 18:44   

co do przerabiania bitmapy na wektor, to trochę skomplikowane - tutaj logo specjalnie wrzuciłem proste, ale te, z którymi pracuję są bardziej szczegółowe.
jeżeli grupuję w ten sposób: bitmapy na warstwę "grawerowanie", krzywe pogrupowane na "cięcie", to niby wszystko ok, jednak problem robi się w momencie, kiedy mam kilka takich elementów i próbuję to kopiować, bo wszystko zaczyna rozjeżdzać się między warstwami.
myślałem, że uda się zrobić tak, żeby elementy z tych dwóch warstw zbić w jeden obiekt...

Cysorz 

Wysłany: 7 Lipiec 2014, 19:26   

1. Ploter nie wytnie Ci bitmapy (może po jej krawędziach, czyli czworokącie - nie wiem), to musi być obiekt wektorowy. Jak zmienić bitmapę na wektory było na tym forum co najmniej kilkaset razy, nie będę tego powtarzał bo wyjaśnione to zostało - tak mi się wydaje - zupełnie jasno. Nie wiem prawdę mówiąc co masz na myśli pisząc jeżeli grupuję w ten sposób: bitmapy na warstwę "grawerowanie" /.../ to niby wszystko O.K." - nie spotkałem się do tej pory jeszcze z takim przypadkiem, żeby oprogramowanie plotera potrafiło wyciąć/wyfrezować bitmapę...

2. Nie można "zbić" elementów z dwóch warstw w jedną - jeżeli je złączysz, zespawasz czy zgrupujesz to otrzymujesz jeden "multiobiekt", który musi być przyporządkowany do jednej warstwy (nie dotyczy duplikowania między warstwami czy też multiwarstw). Tak jak pisałem, nie miałem do czynienia z ploterami grawerującymi, ale z tnącymi w zwykłej folii tak - chcąc przeciąć folię na wylot duplikuję dany element (jest on cięty dwa razy) i uzyskuję to, co chciałem.

3. Kolejność cięcia: jeżeli narysujesz po kolei kwadrat, koło i trójkąt to ploter w tej właśnie kolejności będzie ciął (najpierw kwadrat, następnie koło i na końcu trójkąt), chyba że ręcznie zmienisz ich kolejność. Jeżeli zaimportujesz gotowe figury/tekst/krzywe/itp.) do Corela, to poukłada on je też w jakiejś kolejności - widać to będzie w Menadżerze - i tak samo wyśle do cięcia.

chezare 

Wysłany: 7 Lipiec 2014, 19:54   

Nie wydaje mi się żeby laser do grawerowania potrzebował wektorów.
Obiekty między warstwami można dowolnie przenosić, wystarczy przeciągnąć.

lktlktlkt
Początkujący

Wysłany: 7 Lipiec 2014, 20:24   

@Malutki dzięki za odpisanie.

chyba się niejasno wyraziłem.
ta moja maszyna pracuje w ten sposób, że bitmapę sobie graweruje i to działa dobrze - obraz linia po linii jest wypalany na materiale. w dalszym kroku powinna przejść w tryb wycinania - po to są właśnie "włosowe" linie konturów - gdyby były grubsze, to by się wypalało jak wcześniejszą bitmapę (linia grubości 0.2 mm to kilka przejazdów karetki).

cięcie/grawerowanie (jak to nazywam) powinno różnić się parametrami moc/prędkość - grawerowanie nie musi przecinać - w moim przypadku - pleksi, więc ustawiam na dużą prędkość i małą moc (wypalanie wierzchnich warstw), natomiast cięcie - duża moc z małymi prędkościami.
te dwie czynności najłatwiej rozróżniać w ten sposób, że elementy grawerowane idą jednym kolorem, a cięte innym - napisy w ten sposób działają - niebieski tekst zamknięty w czarnym prostokącie da pożądany efekt.
z tym, że w moim przypadku mam bitmapę w odcieniach szarości zamkniętą w czarnym prostokącie. najłatwiej mi zrobić warstwy i najpierw wykonać jedną czynność (poprzez blokowanie wydruku), a później drugą.
liczyłem, że da się to jakoś fajnie wysterować na poziomie warstw.

@chezare:
Cytat:
Obiekty między warstwami można dowolnie przenosić, wystarczy przeciągnąć.

to wiem, ale jeśli mi gdzieś przy kopiowaniu się to zgubi, to marnuję materiał.

nic to, dzięki za pomoc. powalczę z tym jutro, może jakoś usprawnię sobie robotę.
proste rzeczy na kartonie - szablony i inne wycinanki idą, ale karton jest tani :)
z plexi też się musi udać :)

chezare 

Wysłany: 7 Lipiec 2014, 20:36   

Jak Ci się może zgubić jedna prosta figura? Wytnij ją, wklej na nową warstwę, zablokuj jej drukowanie, wygraweruj, włącz drukowanie dla warstwy do cięcia a w reszcie zablokuj drukowanie. Oprócz blokowania drukowania masz jeszcze możliwość wyłączenia wyświetlania.
Kształt do wycinania powinien być jedną figurą i nie bardzo sobie wyobrażam jak ją można pomylić z czymś innym?

Odpowiedz do tematu