|
do jakiego pliku zapisac aby... |
| Autor |
Wiadomość |
dj_maras
Ekspert

Pomógł: 8 razy Dołączył: 09 Lut 2012 Posty: 852 Skąd: WOLSZTYN
|
Wysłany: 21 Grudzień 2014, 13:11 do jakiego pliku zapisac aby...
|
|
|
Witam, do jakiego pliku muszę zapisać swoją pracę wektorową aby bez problemu szło odpalić w PS???
Nie jestem znawcą PS więc nie wiem...
proszę o info czy takie pliki idzie edytować czcionkę....gdybym w corelu pisał wszystko np arialem...
Pozdro |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 21 Grudzień 2014, 13:29
|
|
|
| nie da rady,jedynie co mozesz zrobić to obiekty dawac na kazdą strone,nie na warstwe!!,w tedy bedziesz miał w szobie osobne wrstwy nazwijmy to edytowalne |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 72 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 21 Grudzień 2014, 13:40
|
|
|
Możesz zapisać w jednym z tych formatów:
1. *.eps
2. *.ps
3. *.ai
4. *.pdf
A jeśli masz warstwy, które chcesz zachować w PS, to po kolei eksportuj każdą z warstw i zrób warstwy w PS. I zapisz jako *.psd. |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

|
Wysłany: 21 Grudzień 2014, 13:44
|
|
|
Albo podrzuć plik, to się mu przyjrzę i odpowiem Ci precyzyjnie. |
|
|
|
 |
dj_maras
Ekspert

|
Wysłany: 21 Grudzień 2014, 13:48
|
|
|
| to będzie taka mapka (rysunek) dziesiątki lini, kresek itp... no i wszystko opisane... nazwy... kilka kolorów... |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 21 Grudzień 2014, 13:55
|
|
|
| nie da sie Trurl wyeksportować do psd grafiki na warstwach!! to musi być strona ,ja juz to przerabiałem ,tylko strona gwarantuje edycje jako taka |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

|
Wysłany: 21 Grudzień 2014, 14:17
|
|
|
| bidon184, nie chodzi mi o eksport z Corela do psd, a zapisanie pracy w PS jako psd, co gwarantuje w PS edytowalność warstw. |
|
|
|
 |
dj_maras
Ekspert

|
Wysłany: 6 Styczeń 2015, 17:33
|
|
|
Panowie wrócę do tematu bo dalej nie wiem jak to zapisać.
Znajomy chce ode mnie plik (kalendarz) ale on nie ma corela a ja używam fotoszopa tylko do edycji zdjęć i nie mam pojęcia jak się w nim pracuje w wektorach.
On chce abym mu zapisał kalendarzyk który mam cały w wektorach do formatu, który operuje fotoszop...
nie bardzo wiem jak to zrobić... eksportuje do psd, ai itp... i próbuję otworzyć na swoim fotoszopie i wszytko mi sie otwiera jako mapa albo zupełnie jakoś totalnie zniekształcone... |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 6 Styczeń 2015, 21:35
|
|
|
znaczy nie da sie zrobic to wektorowo w szopie zawsze to bedzie bitmapa,mozna zrobic tak zwana maske wektorowa i to w szopie bedzie ściezka ,ale z corela tego nie zrobisz niestety to jest patent macromedi ,ktory wykupil Adobe i tylko pomiedzy tymi programami to dziala,jedynym wyjatkiem jest import do corela takiego pliku ,ale to juz bylo przerabiane,chezare w tym sie lubuje |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 6 Styczeń 2015, 22:51
|
|
|
| dj_maras napisał/a: | | On chce abym mu zapisał kalendarzyk który mam cały w wektorach do formatu, który operuje fotoszop... |
No tego nie czaję. Skoro on chce to mieć w PSD, czyli bitmapy, to przecież możesz zrobić tak, że pozaznaczasz elementy, lub grupy elementów, przekształcisz je w DRAWie na bitmapy, aż w końcu będziesz miał tylko bitmapy w projekcie i to wyeksportuj do PSD.
Poza tym, specjalnie dla ciebie zrobiłem próbę, wykonując w DRAWie szybki rysunek na którym zawarłem 3 warstwy, na których była metamorfoza, cień i przezroczystość w trybie odejmowania - jakby coś się miało posypać, to bym widział Wyeksportowałem to do PSD i otwarłem w PhotoShopie - bez problemu wszystko idealnie wychodzi. Zero przekłamać i zniekształceń. Warstwy zachowane (w DRAW warstwa może trzymać wiele obiektów, w PS warstwa oznacza 1 obiekt - jeśli w DRAWie na warstwie masz kilkanaście rzeczy, to zostaną one spłaszczone do pojedynczej bitmapy).
Projekt w DRAWie:
Okno opcji eksportu:
Widok z PhotoShopa
Na obu screenach rzuć okiem na menedżera obiektów/warstw.
a tak swoja droga, to próbowałeś po prostu publikować to jako PDF i taki plik importować do PS'a? PS bardzo dobrze otwiera PDFy - pokazuje się okno w którym wybierasz, czy chcesz całą stronę, czy tylko konkretny obraz z tej strony (wyszukuje bitmapy i je wylistowuje). |
|
|
|
 |
dj_maras
Ekspert

|
Wysłany: 7 Styczeń 2015, 21:03
|
|
|