Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak tworzy się rozwijane menu narzędzi?
Autor Wiadomość
F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
Wysłany: 20 Listopad 2014, 15:26   Jak tworzy się rozwijane menu narzędzi?

W jaki sposób możemy utworzyć sobie ROZWIJANE MENU? Jak widzimy niżej, część narzędzi je ma a część nie (ikona trójkąta w rogu). Nie umiem zrobić sobie takiego rozwijanego menu żadnym sposobem w X7.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 26 Listopad 2014, 17:38   

Według mnie po prostu nie da się tego zrobić. Czy uważacie, że mam rację? :roll:

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 26 Listopad 2014, 18:55   

Czy aby na pewno? :->

Muahahahhaaaa hahahah ah aha ah hah devil

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 27 Listopad 2014, 18:10   

Ale jakim cuden, Shame? Próbowałem na wiele sposobów i nie wpadłem na to jak się to robi.
Po prostu w trakcie przesuwania ikonek wszystkie tworzyły się "jako nowy osobny element". Nawet jeśli wciągałem je bezpośrednio w inną ikonkę. Próbowałem kombinacji z przytrzymaniek klawisza ALT oraz innych, ale to nic nie dało.

Jak się tworzy ROZWIJANE menu w Corelu?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 27 Listopad 2014, 21:18   

ja nie kumam??Shame chyba piszeo czymś innym ,bo chodzi o widgety tak????no to do widgetu mozesz dopisac znaczenie ale tylko w jego obszarze funkcji,czyli inaczej menu kontekstowe widgetu moze byc tylko takie jakie jego funkcja,bo to nie sa ikony gdzie mozemy dopisać skróty

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 27 Listopad 2014, 22:32   

F - przyznam się, że przypadkiem. Widziałem pewien skrót w Options > Customization > Commands, która wydawała mi się dziwna, czyli User Menu.

Dlaczego dziwna? No bo przecież to nie mogło być menu z typu File, Edit, Window itp. bo posiada ikonkę. Nie mogło tworzyć tez grupy skrótów, bo taka grupa tworzy się automatycznie jak przeciągniesz skrót na interfejs. Co więc miało to robić? Zadałem sobie to samo pytanie i zrobiłem przeciągnąłem ten skrót. Dostałe to:

Jak widać, skrót był nieaktywny. Kiedy próbowałem przeciągnąć na niego jakiś inny skrót to miejsce docelowe było tylko po prawej lub lewej od ikony User Menu (wiesz, ta taka półprzezroczysta pionowa kreseczka). Jednakże dodałem ten sam skrót (User Menu) w okienko tej samej grupy skrótów. Pojawiło się to:

Już teraz aktywna ikona z tak bardzo poszukiwanym czarnym trójkątem w narożniku, oznaczającym rozwijane menu. Usunąłem więc ten nieaktywny skrót User Menu i zostałem z tym z czym chciałem:

Teraz, kiedy wybrałem z listy skrótów coś co chciałem, chwyciłem i przeciągnąłem na to rozwijane menu, ono rozwinęło się i odsłoniło szary pusty kwadracik potencjalnej listy skrótów, wskazując jako miejsce docelowe poziomą półprzezroczystą kreskę pod ikoną User Menu. Wystarczyło już wtedy upuścić ;-)

Aha, nie sugeruj się tym, że ja na liście skrótów mam 3x User Menu - one pojawiły się kiedy robiłem te eksperymenta. Normalnie jest tylko jeden ;-)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 27 Listopad 2014, 23:17   

no ale to jest to co ja napisałem,to że tworzysz nowe menu nie zmienia faktu opcji zawartych w widgetach???co ma za znaczenuie że zrobisz sobire nowe menu gdy nie mozesz do widgetow dopisac nowych opcji??no ja was kompletnie nie kumam :-)

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 28 Listopad 2014, 00:09   

bidon, starasz się dostrzec w tym jakiś większy cel, a nie o to chodzi. F najprawdopodobniej chce po prostu zrobić sobie rozwijane menu by mieć pogrupowane, niezajmujące tyle miejsca skróty do najczęściej używanych narzędzi i funkcji. Nikt tutaj nie pisze skryptów czy nie przeprogramowuje Corela ;-)

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 28 Listopad 2014, 17:19   

Shame. Już biegnę to sprawdzić w Corelu u siebie dzięki Tobie. Czyli do tego służy coś takiego jak "Nowe menu użytkownika".
Dzięki za opis. A zwróciłeś uwagę, że utworzyłeś sobie ten skrót ale on nie działał (był wyblakły)? Dopiero musiałeś dodać kolejny, który to zadziałał. A wcześniejszy usunąłeś. Dziwne, nie?
Kolejna rzecz na którą należy zwrócić uwagę to to, że nie możemy dodawać nowych elementów do narzędzi jakie były domyślnie zrobione. Nie dodamy więc do rozwijanej listy nic.
Jest to o tyle dziwne, że gdy zresetujemy sobie pasek narzędzi - nie będzie opcji odtworzenia go manualnie. Sami nie pododajemy sobie narzędzi w sposób taki jaki widzieliśmy w wyglądzie domyślnym.
Mamy np. takie rozwijane menu:
Fuuuuck, chciałem tutaj Ci wrzucić screen z rozwijanym menu "Pióra konturu" (tam gdzie jego grubość wybieramy). Jest to rozwijane menu. I napisać, że mimo iż w miejscu z któego możemy przeciągać ikony do naszego paska narzędzi widnieję wszystkie typu linii (te skróty: "włosowa", 2px, 4px itd) to nie możemy ich tam dodać.

No ale właśnie odkryłem też, że w mojej wersji X7 zniknęło mi rozwijane menu Piura. Nie mam opcji rozwijanych, posiadam tylko jedną opcję do kliknięcia i wybrania o nazwie "Pióro konturu". Muszę kolejny raz to naprawiać. Mam wrażenie, że nic mi nie działa w tym X7. Jakby zmiany sie nie zapisywały w ogóle.

Znowu jak wybrałem "zresetowanie obszaru roboczego" poprzez wybranie mu widoku "klasycznego" to wszystko wróćiło do normy (wielkości przycisków przeze mnie ustawiane zawsze na większe itd. Dziwne. Jakby coś takiego jak "obszar roboczy" nie zastosowywał się do wielkości i typów narzędzi. Bo do paska narzędzi po lewej pododawałem nowe ikony. A jak zresetowałęm wygląd to one zostały. Myślałem, że jak resetuję cały wygląd to wszystko wraca do normy.
Nie rozumiem tego i nie mogę ładu dojść z tym programem. Nawet nie wiem o co chodzi.

Hmmm, chyba już wiem o co chodzi. Błąd tkwił w tym że dokonywałem zmian na danym obszarze robocyzm a potem zapisać go chciałem pod nową nazwą. I myślałem, że mój obszar roboczy będzie się krył pod tą nowo utworzoną nazwą. A tak nie jest. Jest jakby odwrotnie. Pierwsze co należy zrobić to stworzyć sobie nowy obszar roboczy i go pozmieniać. I wtedy już jest, zmian dokonujesz na nowo utworzonym obszarze roboczym po prostu.

Co ciekawe, możesz edytować nawet Klasyczne czy Standardowe obszary robocze.

Odpowiedz do tematu