Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
pdf
Autor Wiadomość
Qualdi 
Bywalec

Wysłany: 14 Listopad 2007, 11:04   pdf

Witam
Przy eksporcie do pdf'a krzywa (wypełnienie tonalne) wszystko wydaje się być poprawne: po otwarciu pdf'a w AdobeReader wszystko wygląda ok, ale po zaimportowaniu tegoż pdf'a z powrotem do corela nie wygląda to już tak ładnie - jest po prostu skopane (nadmienię, że wokół dodany jest interakcyjny cień) - natomiast po otwarciu w illustratorze wydaje się być OK? Spotkał się ktoś z Was już z takim przypadkiem? I przy okazji, w tym samym pdf'ie wypuszczonym z corela miejsca gdzie interakcyjny cień nakłada się na krzywą z dowolnym wypełnieniem (nieważne: tonalne czy jednolite) występuje niepożądany efekt "pikslowania" - co należałoby zrobić aby uniknąć tego w przyszłości? (Dodam, że pdf' wypuszczałem w wszelkich możliwych konfiguracjach, zapewne jednak musi istnieć odpowiednia, która dawałaby 100% gwarancji poprawności.

DooSHeK 
Znawca

Wysłany: 14 Listopad 2007, 11:43   

Zasada jest taka, że jak zapisujesz projekt do formatu innego niż format natywny danej aplikacji to usuwasz (zamieniasz) wszelkie efekty specjalne z racji tego, że aplikacja (lub format pliku) w której późnej otworzysz taki plik może nie obsługiwać metody generowania efektu specjalnego. I tak np. jeśli masz wypełnienie tonalne na obiekcie to do eksportu do .eps i potem imporcie na powrót to już nie będzie wypełnienie tonalne chociaż wyglądać będzie dobrze (wypełnienie zostanie zasymulowane po przez inna metode). Tak samo z .pdf. Dlatego przed importem do pdf oddziel cień i zamień go na bitmape a interakcyjny obrys rozdziel i zamień na obiekty. Tyczy się to też innych efektów typowo corelowskich (metamorfoza itp.). Po prostu dany format moze nie obsługiwać jakiegoś efektu co jest niestety "normalne" jako, że producenci nie udostępniają pełnej specyfikacji swoich formatów tak aby inni mogli je zaimplementować do swoich programów (np:.fla dla Flash'a).

Qualdi 
Bywalec

Wysłany: 14 Listopad 2007, 15:47   

Zapomniałem dodać, że przed eksportem zamieniam wszystko na krzywe oraz oddzielam interakcyjny obrys,a cień na bitmapę wszystko co napisałem powyżej dotyczy już rozgrupowanych obiektów przed eksportem:).

DooSHeK 
Znawca

Wysłany: 15 Listopad 2007, 08:25   

na czym polega to "skopanie" ? możesz udostepnić tego .pdfa ?

co do pikselizacji to jaką rozdzielczość dajesz przy zamianie tego cienia na bitmape?

Qualdi 
Bywalec

Wysłany: 15 Listopad 2007, 08:38   

Witam
300dpi, wieczorkiem wrzucę.

Qualdi 
Bywalec

Wysłany: 17 Listopad 2007, 11:50   

Witam
Przepraszam, że dopiero teraz wrzucam. Strzałką zaznaczyłem ten (d)efekt o którym pisałem.
Dodam, że po otwarciu w Adobe Acrobat plik "wizualnie" wygląda w porządku nie ma tego efektu jak na załączonym obrazku (czyli jest tak jak w pliku źródłowym).
Przy okazji zapytam jeszcze o jedno, jeśli w kadrze mam obiekty (a kadr jest obszarem wydruku) czy jest sposób przy tworzeniu pdf'a na potrzeby druku, żeby po zaimportowaniu go z powrotem do corela, nie było elementów które znajdują się w kadrze a jednocześnie nie znajdują się w obszarze eksportowanym(czyli obszarze wydruku)?

Rysunek1.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 397 raz(y) 102.86 KB

anonymus
[Usunięty]

Wysłany: 17 Listopad 2007, 12:07   

Jest to efekt położenia przezroczystej bitmapy nad obiektem wektorowym. Trzeba spłaszczyć...

Qualdi 
Bywalec

Wysłany: 17 Listopad 2007, 12:35   

czyli?...
(wszystko jest na jednej warstwie, obiekty wektorowe + bitmapy)

Qualdi 
Bywalec

Wysłany: 17 Listopad 2007, 12:40   

"Jest to efekt położenia przezroczystej bitmapy nad obiektem wektorowym. Trzeba spłaszczyć..." - Niestety nie bardzo wiem jak się spłaszcza w corelu?

anonymus
[Usunięty]

Wysłany: 17 Listopad 2007, 12:41   

Nie chodzi o wartwy. Chodzi o to, że postscript nie potrafi poprawnie obsłużyć przezroczystości i będzie sam zamieniał efekty na bitmapę. Jeżeli musisz mieć bitmapę NAD obiektem wektorowym trzeba je spłaszczyć, czyli zamienić OBA obiekty na bitmapę. Jeszcze raz: NIE MOŻE BYĆ PRZEZROCZYSTEJ BITMAPY NAD WEKTORAMI.

Qualdi 
Bywalec

Wysłany: 17 Listopad 2007, 12:51   

OK, czyli zawsze przed tworzeniem pdf'a do druku zawsze w takim przypadku muszę spłaszczać - WIELKIE DZIĘKI.

Qualdi 
Bywalec

Wysłany: 17 Listopad 2007, 23:55   

Mam jeszcze jedno pytanko, otóż w tym samym pdf'ie jest krzywa z wypełnieniem tonalnym promieniowym, po utworzeniu pdf'a w acrobacie wizualnie wszystko jest OK (otwierając pdf'a w illustratorze wszystko też jest OK, chociaż jest przy otwieraniu pojawia się informacja:"Wystąpił nieznany rodzaj zacieniania.") - natomiast importując tegoż pdf'a z powrotem do corela obiekt wygląda jakby miał wypełnienie jednolite (piszę: wygląda ponieważ sprawdzając we właściwościach obiektu jest wypełnienie tonalne choć widok wcale na to nie wskazuje!!!).

Odpowiedz do tematu