|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Drobna grafika w kontrze |
| Autor |
Wiadomość |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 27 Luty 2015, 11:32 Drobna grafika w kontrze
|
|
|
Jestem ciekawy jakie rozwiązania zaproponują koledzy, może to się komuś przyda?
Chodzi o druk offsetowy, tło czarne, podbite resztą farb żeby było naprawdę czarne i na tym drobna biała grafika. Jak?
kontra.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 136 raz(y) 30.63 KB |
|
|
|
|
 |
Artur Miernik

Pomógł: 49 razy Wiek: 53 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 27 Luty 2015, 12:28
|
|
|
Dobre, dobre.
RAZ — drzewiej bywało…
W latach 90-tych bałem się nawet pokazać coś takiego drukarzowi, ale już wtedy trafiłem na takiego, który powiedział, że ukręci taką farbkę, że z jednego kałamarza chlapnie i nie dość, że papier białym nie łyśnie, to mu się jeszcze nic nie poskleja. Ostatecznie nie poszło do druku, więc nie wiem, czy mnie nie pościemniał odrobinkę.
DWA — drukarzu radź sobie…
Ale dziś… drukarnie robią o wiele dokładniej, no i są równie sprytni. Dać im otwarty plik i uprzedzić, że jest taka zagadka i niech przygotują tak, żeby wyszło.
TRZY — zmiana czarów…
A kto powiedział, że trzeba to drukować na offsecie? Puścić jakimś drukiem kryjącym, dajmy na to na sicie. Najładniej będzie nadrukować białym na ładnym czarnym papierze.
Albo techniki końcowe — wprasować białe na ciepło prosto w czarny papier.
CZTERY — eksperymenty z formą…
Takie dziwo mi jeszcze przyszło do głowy, niezbyt mądre: na około napisu zrobić schodkowe rozjaśnienie, co 1,5 mm, tak, żeby kontur przy samym napisie był tylko z czarnej puszki, a im dalej od białego tym więcej podbicia z innych puszek, a klienta namówić na taki efekt. Tylko jest obawa, że przebarwienia wyjdą. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 27 Luty 2015, 12:50
|
|
|
| Wokół białych liter drobny (0.2 - 0.4 mm) kontur (pod spodem) z samego czarnego. Apla z czterech składowych - dalej za konturem. Tzw. zalewka blokująca - patrz http://corel.wodip.opole....opic.php?t=3947 |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 27 Luty 2015, 13:03
|
|
|
Daj czarny obrys liter (0, 0, 0, 100) behind fill z opcją nadruku. Chociaż to może nie wyjść, bo tekst jest złożony siódemką. Może spróbuj czerni pantonowskiej - wtedy nie musisz mieć obrysu, bo całość będzie drukowana jednym przelotem, więc taka kontra wyjdzie.
Albo niech drukarz zmiesza CMYK w kubełku i wleje do maszyny. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 27 Luty 2015, 13:38
|
|
|
Kombinowałem tak jak Tegraf radzi, tylko nie wiem czy o tym samym myślimy?
Obrys z 0/0/0/100 z nadrukiem i żeby mi nie wlazło tło na białe, drugi obrys, powiedzmy o połowę mniejszy i przycięcie nim tła? Wtedy jak RIP mi doda zalewki nie powinno się nic drastycznie zmienić?
Trurl, panton byłby najprostszym rozwiązaniem, ale ma być CMYK.
Teraz przyszło mi do głowy takie, chyba głupie pytanie?
Jak przebiega proces drukowania kiedy mamy tło 70/60/60/100 i na nim obiekt który ma kolor 0/0/0/100 i włączone nadrukowanie? Rozum mi podpowiada, że część wspólna będzie miała kolor 70/60/60/100? Dobrze kombinuję? |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 27 Luty 2015, 14:09
|
|
|
| chezare napisał/a: | | Dobrze kombinuję? |
Dobrze, dlatego ten extra czarny podkład powinien być poza zalewką. Można to osiągnąć stosując różne wygibasy z obwiedniami lub usuwając nadruk z zalewki blokującej. Co też będzie trudne, gdyż musisz do tego przekonać naświetlarnię (czarny jest często nadrukowywany z automatu, niezależnie od definicji w pliku). Jeżeli Ci się to uda, to musisz też pamiętać o samodzielnym definiowaniu nadrukowywania czarnych tekstów na pozostałych stronach, o ile są. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 27 Luty 2015, 14:22
|
|
|
No to mogiła, jak mam przekonać naświetlarnię jak nawet nie wiem gdzie ona jest?
Wyślę to do drukarni napiszę że czarny ma być naprawdę czarny i zapytam co z tym zrobić?
Jak znam życie to jeśli odpiszą, to dostanę radę żeby dodać do apli pozostałe farby.
A jak by dodać do tego napisu kontur z 0/0/0/100 i razem z tłem zamienić to na bitmapę? |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 27 Luty 2015, 14:27
|
|
|
| chezare napisał/a: | | A jak by dodać do tego napisu kontur z 0/0/0/100 i razem z tłem zamienić to na bitmapę? |
Technicznie - to nawet jakiś jest pomysł. Ale ten projekt to będzie wyglądał dobrze wtedy, jak ten napis będzie jak żyletka, bez tego bitmapowego zmiękczenia przy zamianie.
Może lepiej zamień na bitmapę czarny napis z czarnym obrysem, a na wierzchu pozostaw biały wektor. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 27 Luty 2015, 14:51
|
|
|
Fakt tak będzie lepiej. Na razie wysłałem do drukarni z tłem 0/0/0/100, tak było w oryginale z którym ja nie miałem nic wspólnego i zobaczę co oni na to powiedzą |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

|
Wysłany: 27 Luty 2015, 16:36
|
|
|
chezare, myślałeś o tym:
| Cytat: | Albo niech drukarz zmiesza CMYK w kubełku i wleje do maszyny. |
|
|
|
|
 |
Artur Miernik

|
Wysłany: 27 Luty 2015, 16:55
|
|
|
| Z tymi eksperymentami, to zawsze można splikować separację po staremu i podejrzeć rastry. Będzie wiadomo, czy wyszło, a przy tym człowiek poczuje się dumny niczym fotograf cyfrowy, który na starość sam wywołał sobie zdjęcie w kuwecie… zabranej kotu. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 28 Luty 2015, 00:03
|
|
|
Aż taki ciekawy to ja nie jestem Filmy i papiery też już wywoływałem
Trurl, ja sobie o czymś takim mogę pomyśleć, nawet mógłbym mu te farby pomieszać, ale kłopot jest taki, że na arkuszu drukarskim ten mój obrazek jest jednym z kilkudziesięciu, i nikt nie pomyślał żeby zrobić taką elegancką czarną wizytówkę
Kłopot jest taki, że za projektowanie biorą się ludzie którzy nie wiedzą o ograniczeniach danej technologii. Na ekranie wizytówka jest wielkości latawca, a tekst 4 pkt jest wielki jak kobyła Piłsudskiego. Nie wiedzą że offsetowy czarny jest bury, itd., itp.
Osobiście jak mam wątpliwości że coś się może nie udać, to tego zwyczajnie nie robię, można mnie oskarżyć o brak fantazji, ale jak mam wydrukować towaru za parę tysięcy złociszy, to jakoś gaśnie we mnie chęć do eksperymentowania
Do tych pomysłów na temat drukowania czarnego czarnego mogę wam dorzucić taki, który wymyślili w drukarni.
Zadzwoniłem i zapytałem się co mam zrobić żeby czarny kolor był naprawdę czarny.
Niech pan nic nie robi, wydrukujemy czarny na 2 x i będzie gitara. Nie wyszedł bury, wyszedł fioletowy |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

|
Wysłany: 28 Luty 2015, 01:13
|
|
|
| Cytat: | | Trurl, ja sobie o czymś takim mogę pomyśleć, nawet mógłbym mu te farby pomieszać, ale kłopot jest taki, że na arkuszu drukarskim ten mój obrazek jest jednym z kilkudziesięciu, i nikt nie pomyślał żeby zrobić taką elegancką czarną wizytówkę |
Niech drukarnia potraktuje Twój kolor jako dodatkowy - dojdzie jedna blacha. Drukarz wleje zmieszany w kubełku CMYK i potraktuje ten kolor osobnym rozbarwieniem. |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 28 Luty 2015, 05:04
|
|
|
| Ja bym nie radził "rozcieńczać" czarnej farby innymi. Wszystkie kolory poza - teoretycznie przynajmniej - czarnym (jeżeli chodzi o drukarski CMYK) są transparentne... |
|
|
|
 |
Artur Miernik

|
Wysłany: 28 Luty 2015, 17:12
|
|
|
| Toteż właśnie zastanawiałem się wtedy, czy mnie drukarz nie kiwa. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 14 Marzec 2015, 17:17
|
|
|
Powiem Wam jak to się skończyło. Wysłałem jeden plik i napisałem że będę potrzebował wydrukować jeszcze jeden, ale nie wiem jak skonstruować grafikę żeby było dobrze, poprosiłem o wskazówki co z tym zrobić, dołączyłem też plik z grafiką gdzie czarny był 0/0/0/100.
Kiedy miałem dzwonić bo po dwóch dniach nie było żadnej odpowiedzi, przyszedł mail, drukujemy, zrobiliśmy tak żeby było dobrze. Pomyślałem, będzie dobrze tak jak z tą co drukowali na dwa razy żeby czarny był czarny. Nie byli też łaskawi oświecić mnie co zrobili żeby było dobrze.
Odebrałem wizytówki, całe czarne z bardzo drobnym białym tekstem. Czarny jak smoła, teksty jak żyleta, a ja dalej nie wiem jak coś takiego zrobić. Następnym razem znowu wyślę 0/0/0/100 i napiszę, że czarny ma być czarny, albo zrealizuję któryś z własnych pomysłów i zobaczę czy skończy się katastrofą, czy sukcesem?
Wczoraj wysłałem do drukowania ulotki w takiej internetowej drukarni, już tam kilka razy drukowałem, problem był tylko za pierwszym razem kiedy dwustronną ulotkę wydrukowali tak, że miałem dwie pierwsze strony, 20 tys. Poprawili bez gadania, ja miałem trochę problemów bo klient marudził, że długo. Ta wczorajsza jest na eksport Rozejrzałem się wcześniej ile kosztuje wysłanie paczki która waży parę kilo za granicę, konkretnie do Londynu. Znalazłem kilka małych firm, które za niecałą stówkę obiecują dostarczyć przesyłkę, te duże za prawie dwa razy tyle. Zamawiając ulotki zauważyłem że adres gdzie towar ma być dostarczony wcale nie musi być na terenie kraju, na liście jest chyba cała Europa. Koszt dostarczenia towaru do Anglii to niecałe 40 zł, tyle samo co na terenie kraju, klikałem tę listę wzdłuż i wszerz i nic się nie zmieniało. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 14 Marzec 2015, 20:42
|
|
|
| chezare napisał/a: | | Czarny jak smoła, teksty jak żyleta |
Masz może lupkę poligraficzną lub coś podobnego? Zerknij, jak to zrobili (1 kolor czy kilka) i daj znać. A jak zrobili dobrze, to daj znać, co to za drukarnia. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 14 Marzec 2015, 20:56
|
|
|
Do tej drukarni to ja mam taką samą drogę na piechotę, jak przez internet.
Mogę oczywiście dać namiary, ale to strasznie droga firma, zwykłe wizytówki są po dwadzieścia kilka groszy.
Lupę mam zwykłą, tylko tych wizytówek już nie mam
Te wszystkie drukarnie tak działają, że zbierają ileś tam zamówień do kupy i razem to wszystko drukują, spróbuj wstawić jakiś panton, to ci wszystko odeślą, to musi być drukowane z CMYK. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.15 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|