Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
eksport EPS
Autor Wiadomość
Jolie102003
Bywalec

Wysłany: 20 Listopad 2007, 12:31   eksport EPS

nie wiem co robię, że lub też dlaczego tak się dzieje, lecz jak eksportuje wektor jako EPS to ten eps nie dziala. Próbowałam różne levele stosować i nadal nic - po imporcie takiego eps - wychodzi bitmapa eps. HALP!

Joanna Suska 
Praktyk
jska

Pomogła: 16 razy
Wysłany: 20 Listopad 2007, 18:26   

Sprobuj przy importowaniu wybrac Pliki Typu: PS, PRN, EPS - Interpretowany PostScript

Rysunek1.JPG
Pobierz Plik ściągnięto 489 raz(y) 59.7 KB

anonymus
[Usunięty]

Wysłany: 20 Listopad 2007, 19:46   

Bardziej pewnie chodziło o EXPORT, ale to ta sama droga ;).

PEWNĄ metodą jest DRUKOWANIE do pliku postscriptowego. Jeżeli nie masz w systemie zainstalowanej drukarki jako "domyślne urządzenie postscriptowe", to zainstaluj sobie jakąś naświetlarkę (polecam Agfa-SelectSet Avantra 44) i przy drukowaniu zaznacz "drukuj do pliku" (print to file). Czasami trzeba podać pełną ścieżkę i nazwę dla pliku, np. d:/PostScript/nazwa_pliku.ps. Chociaż system domyślnie wybiera rozszerzenie *.prn, to w tym przypadku jest to to samo.
Oczywiście efekty typu przeźroczystość czy też przezroczyste bitmapy mogą wyjść nie zawsze tak jak by się chciało, ale o tym na forum było już niejednokrotnie...

Jolie102003
Bywalec

Wysłany: 20 Listopad 2007, 21:16   

mam zainstalowanego Adobe destiller. Generalnie próbuje to zrobic także z pod pdf - drukuj do pliku - potem jak to importuje co nic sie nie importuje - chodzi mi bardziej o eksport. Generalnie mam corela 12.
PS z importem wielu plików jest problem to fakt. X3 bezproblemu importuje a w 12 musze jakoś na okrągło to robić i używam Ghosta, chociaż nie zawsze pomaga.
Proszę może krótką teorię leveli (1,2,3) i kiedy jaki stosować. Prosze o instrukcje co do ustawień. Próbowałam poszukać tej informacji w różnych książkach lecz jakoś nie znalazłam tego co trzeba.

anonymus
[Usunięty]

Wysłany: 20 Listopad 2007, 23:29   

Jeżeli masz zainstalowane dwie wersje programu to wszystko się może zdażyć - tak samo jak nic się może złego nie dziać ;) Windows ma "w sobie" tysiące bibliotek które ze sobą wzajemnie współpracują albo się kłócą i na to nic nie poradzisz. Tak samo zresztą jest pod makiem i linuksem - tyle że w o wiele mniejszym stopniu, bo tam nie ma aż tak wielu aplikacji.
Co do "teorii leveli" to różnice są niewielkie — 1-sza i 2-ga różnią się (dla nas, zwykłych userów) między sobą ilością obsługiwanych węzłów na jednej krzywej i dodatkowymi informacjami przenoszonymi w pliku. Wersja 3-cia ma większe możliwości interpretacji natywnych efektów oraz obsługi nowych rodzajów fontów i tyle.
Oczywiście jest tam kupa szczegółów typu poprawienie kodu i dostosowanie pod poszczególne platformy, ale skoro naświetlarnie bazują na level.2, to ja przy tym zostanę.

To wszystko powyżej to bardzo spłycone uwagi, bo potęga PostScriptu opiera się na przejrzystości kodu i możliwości jego ingerencji, ale chyba nie o to chodziło, skoro pytania są o podstawy. Generalnie namawiam na zapoznanie się z możliwościami *.pdf, bo chociaż to młodszy brat PostScriptu i nigdy go w pełni nie zastąpi, będzie/jest dobrą alternatywą...

Jolie102003 - nie widzę problemów z dokładym opisem, ale nie ma cudownej metody w trzech krokach ;). Napisz, w którym miejscu jest problem - na forum jest tylu użytkowników, że zapewne oprócz "wciśnij se F8" znajdzie się inna rada :lol: .

Jolie102003
Bywalec

Wysłany: 21 Listopad 2007, 13:17   

wiec tak :-) :-) robiłam metodą prób i błędów - zaznaczylam level 2 :). Wyeksporotowałam eps (kontur Mikołaja) z tym nie bylo problemu, potem wygenerowałam tego samego Mikołaja tylko ze go pokolorowałam, po ponownym imporcie do corela wysypały sie gradienty dwukolorowe.

anonymus
[Usunięty]

Wysłany: 21 Listopad 2007, 18:00   

Nie przeglądnęłaś forum 8-) .
A tyle razy było, że PostScript nie obsługuje natywnych efektów...

Jolie102003
Bywalec

Wysłany: 22 Listopad 2007, 08:45   

przeglądałam, ale... tyle tych tematów :oops: :roll:

Odpowiedz do tematu