|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Jak wtopić obiekt z przeźroczystością? |
| Autor |
Wiadomość |
F-Głowy
Ekspert "Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
|
Wysłany: 15 Marzec 2015, 01:07 Jak wtopić obiekt z przeźroczystością?
|
|
|
Czemu Corel X7 nie pozwala mi wtopić sobie tekstury? Chciałbym aby od pewnego miejsca stopniowo zanikałą. Gdy wybieram do tego narzędzie to tam gdzie ma usunąć mi tło dostaję biały kolor. Sama bitmapa nie jest zapisana z żadnym trybem kompozycyjnym, jest "Normalna". A przeźroczystość świruje. Nie miałem takich błędó w starszych Corelach.
To jest obiekt jaki chce wtopić w dół:
załacznik 1
To jest efekt jaki dostaję po próbie wtopienia:
załacznik
A tu plik projektu dla ciekawych:
https://mega.co.nz/#!B09X2Lqa!FMMLTHsaJOJDXKy_wAhm33aGompUpap6ioW_nM0JxlA
Screenshot_338.jpg załącznik2 |
Pobierz Plik ściągnięto 119 raz(y) 44.08 KB |
Screenshot_339.jpg załącznik1 |
Pobierz Plik ściągnięto 124 raz(y) 75.91 KB |
|
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 15 Marzec 2015, 10:32
|
|
|
Zabawne, że wspomniałeś o trybie mieszania, bo może i w DRAWie nie używałeś innej niż Normalna, ale za to w PP musiałeś nadać taki atrybut, który przeszedł jako własność bitmapy, nie pokazując tego w DRAWie w Menadżerze Obiektów
Jak zmienisz w PP na tryb Nomalny, zapiszesz i powrócisz do DRAWa to wtedy dostaniesz normalną bitmapę, którą możesz potraktować Kieliszkiem
Oj oj, nasza Główko - to świadczy o niejakiej niechlujności Twojej pracy, skoro masz nakładasz atrybuty na obiekty i o tym nie pamiętasz, nie zauważasz itp.
Dodatkowo, nie bardzo wiem, jaki efekt chcesz uzyskać? Rozjaśnienie środkowej części bitmapy i nałożenie tego czarnego wzorku? No to osobno nałóż biały prostokąt i potraktuj Przezroczystością w celu rozjaśnienia, a potem na wierzch nałóż wzorek i użyj Trybu > Odejmowanie lub Mnożenie. |
|
|
|
 |
F-Głowy
Ekspert "Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
|
Wysłany: 17 Marzec 2015, 18:49
|
|
|
Shame, już nawet nie pamiętam skąd się ta bitmapa tam wzięła.
W Corel Drawie nie pokazało mi aby miała nałożony jakiś tryb mieszania. To znaczy, kiedy wszedłem w narzędzie do wtapiania to widniało na nim "Tryb normalny" w opcjach mieszania. Błędnie założyłem, że w tym miejscu byłoby to widać. Także rozwiązałeś zagadkę bo jednak ta bitmapa była z jakimś trybem mieszania i coś się działo (nie wiem co), że gdy ją wtapiałem to dostawałem białą część.
Co chcę zrobić? Nie wiem sam, eksperymentuję by uzyskać jakiś ciekawy efekt a nie wycinać ręcznie całego białego tła z tych ornamentów.
Dzięki za pomoc i dobrą radę swoją drogą, Shame. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|