Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Cor 9 zmiana rozmiaru czcionki
Autor Wiadomość
klex 
Praktyk

Wysłany: 27 Marzec 2015, 16:41   Cor 9 zmiana rozmiaru czcionki

Czy jest jakiś sposób aby wyświetlała sie opcja wysokości czcionki w mm a nie w pkt.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 27 Marzec 2015, 17:14   

Nie mam v9 żeby sprawdzić, ale w X7 wygląda to tak:

Z tego rozwijanego menu wymierasz jednostki. Nie podejrzewam, żeby to się zmieniło przez kolejne wersje. Może się inaczej nazywać (ty na pewno masz wersję PL), ale powinno być w tym samym miejscu.

klex 
Praktyk

Wysłany: 27 Marzec 2015, 20:26   

Problem w tym ze zmieniam na mm a dalej jest w PKT

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 27 Marzec 2015, 22:23   

W takim razie nie wiem, bo u mnie w X7 działa bez problemu. Może niech się ktoś z v9 wypowie, bo może jest tam jakiś knyf czy coś ;-)

chezare 

Wysłany: 27 Marzec 2015, 23:33   

Zacznę od tego, że taka zmiana wydaje mi się kompletnie pozbawiona sensu. Jest kilka jednostek miar używanych do określenia wielkości czcionki ale nie ma wśród nich milimetra.
Chcesz w milimetrach? Co znaczy że tekst napisany Arialem ma wielkość 100 mm, gdzie jest w nim te 100 mm?
Nie wiem jak jest w 9, w 12 jest tak, że na liście wielkości fontu w ogóle nie ma jednostki (wielkości są w pkt). Oczywiście można zmienić tę jednostkę w opcjach, występuje ona w oknie formatowania tekstu, tam też ją można zmienić, ale nie wpływa to na to co się dzieje w głównym oknie programu, Wszędzie indziej są ustawione jednostki.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 28 Marzec 2015, 00:21   

Cytat:
Czy jest jakiś sposób aby wyświetlała sie opcja wysokości czcionki w mm a nie w pkt.

Nie gniewaj się, ale ten pomysł jest tak samo bez sensu, jak określanie wielkości czcionki w łokciach albo piędziach. Wielkość czcionki mierzy się w punktach. Musisz poznać typograficzne jednostki miary - punkty, cycera, kwadraty itp., żeby móc się porozumiewać z drukarniami.

P.S. Obecne punkty (pajkowe) trochę się różnią od dawnych punktów Didota. Starzy redaktorzy techniczni widzą, że punkty pajkowe są mniejsze niż te z gorącego składu. Przelicznik jest taki: 1 pkt Didota = 1,07 punktu pajkowego.

chezare 

Wysłany: 28 Marzec 2015, 01:57   

Mnie teraz dopiero Trurl oświeciło po tej cytacie którą zamieściłeś w swoim poście. Tak jest jak człowiek nieuważnie przeczyta. Być może pytanie jest nieprecyzyjne, ale jeśli jest, to odpowiedź brzmi, jest taka możliwość, bez przestawiania jednostek miar dotyczących fontów, ale dopiero po "skrzywieniu" napisów. To co jest na Twoim obrazku to nie jest wysokość czcionki, tylko jej wielkość, a to dwie różne rzeczy, choć wielkość jak najbardziej ma związek z wysokością.
Wydaje mi się Trurl, że nie do końca masz rację, te typograficzne wielkości zawsze miały związek z jakąś jednostką miary, łokieć to trochę za dużo do określania wielkości czcionki, ale już cal, który przecież z łokciem czy stopą jest powiązany, jak najbardziej. :-)
Swoją drogą, twórcy komputerowych fontów albo używają różnych jednostek, albo mają gdzieś drukarskie miary, pewnie jedno i drugie?

klex 
Praktyk

Wysłany: 28 Marzec 2015, 18:11   

Ta wysokość w mm ni jak ma sie do rzeczywistości,
w zakładce Tekst->Formatuj Tekst->Czcionka jest coś takiego jak rozmiar ustawiam tam 150mm, no ok ale jak zaznaczam tekst niby w wymiarze 150mm, to w rozmiarze obiektów pokazuje mi całkiem inny wymiar, a dokładnie 111,1mm???
O co tu chodzi??

Odpowiedz do tematu