usunięcie napisu, zmiana na wektorową |
Autor |
Wiadomość |
Rico_87
Początkujący
Wersja CorelDRAW: 11
|
Wysłany: 10 Maj 2015, 22:01 usunięcie napisu, zmiana na wektorową
|
|
|
Witam, od jakiegoś czasu zmagam się z programem Corel, niestety nauka nie przychodzi mi zbyt łatwo.
Muszę bowiem z załączonego obrazka usunąć dolny napis "cb", oraz usunąć z niego wszystkie kolory (tylko czarny). Kolejnym etapem jest przerobienie tego na grafikę wektorową, bo takiej wymagają w drukarniach.
Bardzo proszę o pomoc, bowiem jutro muszę wysłać projekt.
HONDA.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 287 raz(y) 252.12 KB |
|
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 206 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3138 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 10 Maj 2015, 22:20
|
|
|
1. Zaznacz obiekt, wciśnij "ctrl+U" (czyli rozgrupuj).
2. Kliknij gdziekolwiek na pustą przestrzeń, następnie na element który chcesz usunąć i wciśnij "Delete".
3. Jeżeli chcesz wszystko zamienić na czarny, wciśnij "ctrl+A" (albo "zaznacz wszystko" z menu) i LPM na kwadraciku z wybranym kolorem.
4. Jeżeli nie wszystko, tylko chcesz zostawić czarny a pozostałe elementy wykasować to powtórz pkt. 2 do skutku.
Aha - "czarny" na tej osie to nie jest czarny, tylko jakiś bury, bo jest w kolorystyce RGB, a powinien być w CMYKu. Zmiany dokonasz wchodząc we właściwości koloru.
Pod spodem, czyli na dolnej warstwie jest oryginalna bitmapa - ją też trzeba wykasować.
Obiekt został "strejsowany" byle jak, więc jest kiepskiej jakości - jeżeli miałby być wysokiej jakości, trzeba by było go narysować od nowa.
Jeżeli sobie nie poradzisz, to wrzuć temat do działu "Zlecę/wykonam pracę" - to całkiem prosta rzecz, więc za nieduże wynagrodzenie ktoś to może zrobić za Ciebie. |
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 11 Maj 2015, 00:30
|
|
|
HONDA.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 279 raz(y) 20.27 KB |
|
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 206 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3138 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 11 Maj 2015, 17:01
|
|
|
chezare!!! - nie zauważyłeś nazwy działu? On nie chciał gotowca, on chciał wiedzieć jak to zrobić!
Też bym to zrobił w pół minuty a musiałem dużo więcej poświęcić, żeby mu to wytłumaczyć... |
|
|
|
|
Rico_87
Początkujący
Wersja CorelDRAW: 11
|
Wysłany: 11 Maj 2015, 18:41
|
|
|
Panowie dziękuje obydwóm,jestem wdzięczny za gotowca, jak i wytłumaczenie "jak to zrobić".
Pozdrawiam :) |
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 12 Maj 2015, 22:44
|
|
|
Nie zwróciłem uwagi na dział.
Zwróciłem na "…od jakiegoś czasu zmagam się z programem Corel, niestety nauka nie przychodzi mi zbyt łatwo" i" …jutro muszę wysłać projekt." Ja w cuda wierzę, ale wiem że zdarzają się rzadko
Pół godziny byłoby bliższe prawdy |
|
|
|
|
|