Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Skład - gazetka
Autor Wiadomość
Bartool 
Praktyk

Wersja CorelDRAW: X3
Wysłany: 12 Maj 2015, 13:19   Skład - gazetka

Witam czytających ten post forumowiczów :]
Piszę odnośnie porady jaka tyczy się prawdopodobnie zlecenia, które przyjdzie mi zrobić, a mianowicie:
,, przekazać poskładane numery gazetki ekologicznej w formie PDF, w rozmiarze umożliwiającym zamieszczenie na stronie internetowej". Jak wygląda taka edycja, co jest przy tym pomocne? Nie ukrywam, że to, co związane z impozycją, rozkładem jest mi ciągle mało zrozumiałe...
(Rozmiar gazetki to dwie kartki formatu A3, czyli osiem stron A4)

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 12 Maj 2015, 13:29   

To, że ona (ta gazetka) jest ekologiczna - to nie ma znaczenia :-)

"Rozmiar umożliwiający umieszczenie na stronie" - to pewnie chodzi o wielkość w megabajtach.

Innymi słowy - jak już złożysz, to wygenerujesz dwa pdfy - jeden do druku (ogólnie: 300 ppi, cmyk) i drugi: zmniejszysz rozdzielczość bitmap do niezbędnego minimum (72 do 150 dpi) i (aczkolwiek niekoniecznie) - w rgb.

W nim też (jak oprogramowanie pozwoli, np. InDesign) - wykonasz "optymalizację do wyświetlania w Internecie" oraz - za pomocą Acrobata - zmienisz domyślny widok początkowy na "Dwie strony (strona okładki).

Zainteresuj się też serwisem https://issuu.com pozwalającym w ładny sposób pokazywać pdfy w internecie, także bez potrzeby posiadania własnego serwisu.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 12 Maj 2015, 20:38   

tegraf napisał/a:
To, że ona (ta gazetka) jest ekologiczna - to nie ma znaczenia

Bo to będą piksele z recyklingu.

Do robienia takich internetowych gazetek (a'la gazetki Lidla, Biedry czy Tesco) służą specjalistyczne programy. W mojej robocie miałem Flipbook Maker - rewelacyjny program, który po zaimportowaniu do niego gotowego PDFa z projektem układał wszystko jak trzeba, dodawał paski nawigacji, strzałki przerzucania stron, animację zaginania krawędzi strony po najechaniu myszką i cały zestaw tych wodotrysków, które znamy i eksportował wszystko jako gotowy HTML. Wystarczyło tylko wrzucić na serwer i podlinkować index.html :mrgreen: Kilka takich gazetek zrobiłem i potem również wprowadziłem to jako produkt firmy - tworzenie i hosting internetowych gazetek ;-)

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 12 Maj 2015, 20:49   

Shame napisał/a:
W mojej robocie miałem Flipbook Maker - rewelacyjny program, który po zaimportowaniu do niego gotowego PDFa z projektem układał wszystko jak trzeba

Mnóstwo tego, różnych takich "flipów". Ale złożonego pdfa - tak czy inaczej - trzeba mieć.

chezare 

Wysłany: 13 Maj 2015, 08:54   

Coś mi się wydaje, że namieszaliście koledze w głowie?
Recepta jest taka, nie rób tego co drukarnia zrobi po swojemu szybciej i lepiej, zapomnij o impozycji. W pdf do oglądania ma być osiem stron, jedna po drugiej, do druku to samo, tylko tam trzeba pamiętać o spadzie, zarządzaniu kolorami i rozdzielczości.

Bartool 
Praktyk

Wersja CorelDRAW: X3
Wysłany: 14 Maj 2015, 07:47   

Widać, że to złożony i zarazem ciekawy temat. Dla zobrazowania samej gazetki udostępniam numery, jakie do tej pory opublikowali w internecie:
http://www.zsech.edu.pl/ekowiesci.html

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 14 Maj 2015, 08:00   

Bartool napisał/a:
Widać, że to złożony i zarazem ciekawy temat.

Naprawdę? Ani ciekawy, ani złożony. Zwykła szkolna gazeta w pdf z linkiem umieszczonym na szkolnej www. Gdzie tu ta "ciekawość" i "złożoność"? Codziennie dziesiątki (jak nie setki) gimnazjalistów i uczniów podstawówek to robią samodzielnie.

Andrzej74
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 28 Maj 2015, 07:38   

Jeśli chodzi o wypuszczanie gazetki do druku i na www to w Indesignie są 2 sposoby, albo robimy ps i w distillerze mielimy na ustawieniach do druku (300dpi) i na www (72 dpi) albo w InD robimy eksport i wypuszczamy interaktywnego pdfa

Odpowiedz do tematu