Skład - gazetka |
Autor |
Wiadomość |
Bartool
Praktyk
Wersja CorelDRAW: X3
|
Wysłany: 12 Maj 2015, 13:19 Skład - gazetka
|
|
|
Witam czytających ten post forumowiczów :]
Piszę odnośnie porady jaka tyczy się prawdopodobnie zlecenia, które przyjdzie mi zrobić, a mianowicie:
,, przekazać poskładane numery gazetki ekologicznej w formie PDF, w rozmiarze umożliwiającym zamieszczenie na stronie internetowej". Jak wygląda taka edycja, co jest przy tym pomocne? Nie ukrywam, że to, co związane z impozycją, rozkładem jest mi ciągle mało zrozumiałe...
(Rozmiar gazetki to dwie kartki formatu A3, czyli osiem stron A4) |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 12 Maj 2015, 13:29
|
|
|
To, że ona (ta gazetka) jest ekologiczna - to nie ma znaczenia
"Rozmiar umożliwiający umieszczenie na stronie" - to pewnie chodzi o wielkość w megabajtach.
Innymi słowy - jak już złożysz, to wygenerujesz dwa pdfy - jeden do druku (ogólnie: 300 ppi, cmyk) i drugi: zmniejszysz rozdzielczość bitmap do niezbędnego minimum (72 do 150 dpi) i (aczkolwiek niekoniecznie) - w rgb.
W nim też (jak oprogramowanie pozwoli, np. InDesign) - wykonasz "optymalizację do wyświetlania w Internecie" oraz - za pomocą Acrobata - zmienisz domyślny widok początkowy na "Dwie strony (strona okładki).
Zainteresuj się też serwisem https://issuu.com pozwalającym w ładny sposób pokazywać pdfy w internecie, także bez potrzeby posiadania własnego serwisu. |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 12 Maj 2015, 20:38
|
|
|
tegraf napisał/a: | To, że ona (ta gazetka) jest ekologiczna - to nie ma znaczenia |
Bo to będą piksele z recyklingu.
Do robienia takich internetowych gazetek (a'la gazetki Lidla, Biedry czy Tesco) służą specjalistyczne programy. W mojej robocie miałem Flipbook Maker - rewelacyjny program, który po zaimportowaniu do niego gotowego PDFa z projektem układał wszystko jak trzeba, dodawał paski nawigacji, strzałki przerzucania stron, animację zaginania krawędzi strony po najechaniu myszką i cały zestaw tych wodotrysków, które znamy i eksportował wszystko jako gotowy HTML. Wystarczyło tylko wrzucić na serwer i podlinkować index.html Kilka takich gazetek zrobiłem i potem również wprowadziłem to jako produkt firmy - tworzenie i hosting internetowych gazetek |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
|
Wysłany: 12 Maj 2015, 20:49
|
|
|
Shame napisał/a: | W mojej robocie miałem Flipbook Maker - rewelacyjny program, który po zaimportowaniu do niego gotowego PDFa z projektem układał wszystko jak trzeba |
Mnóstwo tego, różnych takich "flipów". Ale złożonego pdfa - tak czy inaczej - trzeba mieć. |
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 13 Maj 2015, 08:54
|
|
|
Coś mi się wydaje, że namieszaliście koledze w głowie?
Recepta jest taka, nie rób tego co drukarnia zrobi po swojemu szybciej i lepiej, zapomnij o impozycji. W pdf do oglądania ma być osiem stron, jedna po drugiej, do druku to samo, tylko tam trzeba pamiętać o spadzie, zarządzaniu kolorami i rozdzielczości. |
|
|
|
|
Bartool
Praktyk
Wersja CorelDRAW: X3
|
Wysłany: 14 Maj 2015, 07:47
|
|
|
Widać, że to złożony i zarazem ciekawy temat. Dla zobrazowania samej gazetki udostępniam numery, jakie do tej pory opublikowali w internecie:
http://www.zsech.edu.pl/ekowiesci.html |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
|
Wysłany: 14 Maj 2015, 08:00
|
|
|
Bartool napisał/a: | Widać, że to złożony i zarazem ciekawy temat. |
Naprawdę? Ani ciekawy, ani złożony. Zwykła szkolna gazeta w pdf z linkiem umieszczonym na szkolnej www. Gdzie tu ta "ciekawość" i "złożoność"? Codziennie dziesiątki (jak nie setki) gimnazjalistów i uczniów podstawówek to robią samodzielnie. |
|
|
|
|
Andrzej74
Początkujący
Wersja CorelDRAW: X4
|
Wysłany: 28 Maj 2015, 07:38
|
|
|
Jeśli chodzi o wypuszczanie gazetki do druku i na www to w Indesignie są 2 sposoby, albo robimy ps i w distillerze mielimy na ustawieniach do druku (300dpi) i na www (72 dpi) albo w InD robimy eksport i wypuszczamy interaktywnego pdfa |
|
|
|
|
|