Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zapis plików eksportu
Autor Wiadomość
Stawe 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X5, X6
Wysłany: 27 Marzec 2014, 10:07   Zapis plików eksportu

Pracuję w domu w CorelX3 pod Win7. Od jakiegoś czasu pliki eksportu podczas zapisu otrzymują automatycznie dodatkową kropkę. Np zamiast "test.jpg" jest "test..jpg",
albo "test.eps" zmienia na "test..eps". Nie potrafiłem znaleźć miejsca w którym problem powstaje...

s-p-i-n 

Wysłany: 27 Marzec 2014, 12:38   

a masz zainstalowane service packi dla X3? może po ich instalacji będzie wszystko ok

Artur Miernik 

Wysłany: 27 Marzec 2014, 12:45   

Baba Zgadula gada: A może masz jakąś nakładkę w systemie zamiast eksploratora?

s-p-i-n 

Wysłany: 27 Marzec 2014, 12:48   

albo próbuj magiczne F8

Stawe 
Fachowiec

Wysłany: 27 Marzec 2014, 13:25   

Ale tam... wszystko normalne. Poza tym zrobiło się tak w pewnym momencie. Połapałem się, że daje dodatkową kropkę jak nie mogłem znaleźć plików. Pytanie brzmi: gdzie jest skrypt który tworzy nazwę eksportowanego pliku?
Np. w programie XnView od lat jest tekst "bez byłsku". Można to poprawić w pliku językowym. Oczywiście wiem, że Corel jest bardziej skomplikowany. No i oczywiście mogę go przeinstalować.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 27 Marzec 2014, 16:12   

Nie jesteś sam.

http://www.dslreports.com...-file-extention

http://www.sevenforums.co...-coreldraw.html

https://coreldraw.com/forums/t/18008.aspx

Ale nikt nic sensownego nie wymyślił. Szukałbym tropem Artura.

Stawe 
Fachowiec

Wysłany: 28 Marzec 2014, 08:36   

tegraf napisał/a:
Nie jesteś sam.

To mnie pocieszyło :) A co do nakładek to już z tego wyrosłem. Mam, jak sądzę, wszystko normalnie. Do tego czyszczę, dbam, itp. Oczywiście może być jakiś program który w sposób tajny uczepi się Corela i zepsuje mu kropki... Zawsze twierdziłem, że jest tu coś z magii.
Aha, zapytałem o to Googla:
https://www.google.pl/sea...SBsLK_gbfx4D4CQ
no i jest nas legion...

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 28 Marzec 2014, 09:19   

kurcze wygląda jakby coś z kopią było zwalone,a jak zmienisz nazwe pliku to tez Ci dopisuje kropke? i jeszcze jedno pytanko czy na tej belce masz np (*.eps;*.dcs) czy jakiegos znaku brakuje?

Stawe 
Fachowiec

Wysłany: 28 Marzec 2014, 09:29   

sprawdzę w domu - teraz siedzę na X5 pod WinXP - tu nie ma tego problemu, może za wyjątkiem tego, że zapisuje wszystkie wersje niższe Corela za wyjątkiem v8. No ale to olewam bo mogę posyłać wszystkie inne wersje od kiedy wiem o tym.

Stawe 
Fachowiec

Wysłany: 29 Marzec 2014, 17:14   

bidon184 napisał/a:
czy na tej belce masz np (*.eps;*.dcs) czy jakiegos znaku brakuje?

Sprawdziłem. Jak nic nie piszę, tylko okno eksportu ustawione jest na np. eps, to pisze mi automatycznie "test..eps" (z pliku test.cdr). Jeżeli usunę nazwę i wpiszę ręcznie "test" to zapisuje jako "test.eps" czyli dobrze. Wynika z tego, że sama "podpowiedź" nazwy daje dwie kropki. Powiedzmy zamiast "test" program wstawia "test." i dodaje rozszerzenie".eps". Oczywiście w każdym wypadku plik jest prawidłowy, tylko źle nazwany.
Tak to wygląda. :(

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 29 Marzec 2014, 19:26   

czyli tak jak pisalem wcześniej,pierwsza myśl zawsze najlepsza :-) ,mamy zwaloną kopie zapisu :-) teraz pytanie brzmi czy Ty masz w ustawieniach pozmieniane czy wywaliło plik xml :roll: ,chodzi o to że program niechce nadpisać pliku i dlatego dopisuje znak,nie ma znaczenia czy plik fizycznie istnieje czy nie, plik otwarty uznawany jest jako plik istniejący,nie będe sie rozpisywał,ale tak jest i juz :-P ,musisz obadać w opcjach i w ostrzeżeniach czy masz pozaznaczane odpowiednie że tak powiem kwadraciki,jesli wszystko masz oki,to ja obadam jaki xml odpowiada za nadpisywanie,problem jednak polega na tym ze ja mam x6 ale najwyzej podeslesz mi screena z katalogu

Stawe 
Fachowiec

Wysłany: 29 Marzec 2014, 23:06   

bidon184 napisał/a:
musisz obadać w opcjach i w ostrzeżeniach czy masz pozaznaczane odpowiednie że tak powiem kwadraciki

Problem w tym, że nie wiem które (CorelX3) są odpowiednie... Mam w ostrzeżeniach zaznaczone wszystko.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 30 Marzec 2014, 10:07   

najgorsze jest to ,że to siedzi w dll :-( to jest conajmniej dwie doby roboty żeby to znależć np za ocdr odpowiada w folderrze C:\Program Files\Corel\CorelDRAW Graphics Suite X6\Languages\pl\Programs plik DrawIntl.dll string table 1-1045 "\nCorelDRAW\nCorelDRAW X6\nPliki graficzne CorelDRAW (*.cdr)\n.CDR\nCorelDRAW.Graphic.16\nCorelDRAW X6 Graphic"

i tera trza by znalez dll i do tego jeszcze string ktorych moze być ze 300,jednym slowem kosmos :-) Bogumila.M była w tym dobra ale niestety wycofała się z naszego forum,no niewiem chyba lepiej poprostu gdy chcesz eksportować zmieniac nazwe pliku,wystarczy że dodasz np 1 i juz tych kropek niepowinno dopisywać,a po drugie grzebanie i zmiana czegokolwiek w dll jest jak to Corel powiada nielegalne :-)

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 30 Marzec 2014, 10:34   

Te podwójne kropki to niekoniecznie problem Corela - tak czuję podskórnie.

Spróbuj dokonać podobnych operacji exportu/zapisu do eps/jpg w jakimkolwiek innym programie graficznym zainstalowanym na tym komputerze.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 30 Marzec 2014, 10:53   

hym,myslisz że explorer? no byc moze ale jesli tak to nie ma nakladki graficznej na to i trza by w dos grzebac ,wiec chyba w tekim przypadku lepiej pobrać sobie Sage Thumbs albo pdf kreator te programy automatycznie poprawia biblioteke,tak mi sie wydaje

Stawe 
Fachowiec

Wysłany: 30 Marzec 2014, 19:50   

Niestety (albo na szczęście) to robi tylko Corel. W sieci ten problem zgłaszali inni ale nie widziałem lepszej rady niż "zmień sobie ręcznie".
Np tu :
https://coreldraw.com/forums/t/18008.aspx
ten sam problem występuje w tym samym środowisku - tzn Win7 oraz Corel X3...

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 30 Marzec 2014, 23:35   

no tak ,czyli na moje wychodzi :-) ja powiem tak ,ja bym to znalazł gdyby jeszcze Bogumila.M była.bo przynajmniej mial bym z kim pohakować ,a tak to naprawić problem i jeszcze Corel mi wyskoczy że to nielegalne to mi sie nie chce wybacz :-)

Stawe 
Fachowiec

Wysłany: 30 Marzec 2014, 23:38   

Nie ma sprawy - pytanie tylko czy warto przeinstalować Corela?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 30 Marzec 2014, 23:41   

yy to nic nie da chyba że zainstalujesz w innym folderze niż domyślny ,,w tedy i owszem,jesli sam program nie ma w sobie bugu to ,powinno naprawić sytuacje

Stawe 
Fachowiec

Wysłany: 30 Marzec 2014, 23:48   

Zobaczę, dzięki.

Odpowiedz do tematu