Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Algorytmy konwersji Pantone -> CMYK
Autor Wiadomość
kadoesdoi
Początkujący

Wysłany: 10 Czerwiec 2015, 16:21   Algorytmy konwersji Pantone -> CMYK

Witam

Jak zapewne wiecie Corel i Illustrator podaję inne wartości przy zamienianiu Pantone na CMYK. Do tego strona http://rgb.to podaje jeszcze inne wartości przy czym podobne do niej podają raczej informacje zgodne z Ai.
I tu moje pytanie do Was.
Macie może doświadczenie który z tych algorytmów jest najbliższy wzornikowi Pantone?
Dodam że nie posiadam odpowiedniego monitora do grafiki.

Pozdrawiam
Z Panem Bogiem

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 10 Czerwiec 2015, 20:19   

kadoesdoi napisał/a:
Macie może doświadczenie który z tych algorytmów jest najbliższy wzornikowi Pantone?

To nie tak. Widać, że gdzieś ci dzwoni, ale nie wiadomo w którym kościele. Nie ma jednego uniwersalnego wzoru na przekształcenie CMYK <> PANTONE. Musisz sobie na początek zadać pytanie, czym i na czym będzie to drukowane. Farby PANTONE to gotowe fizycznie farby (z tego co pamiętam, kiedyś ktoś wspominał, że jest ich ze 20 i mieszając je wg receptury dostaje się gamę. A ty teraz zamierzasz zaemulować te farby przy użyciu 4 kolorów. No i pytania pozostają - drukujesz na papierze powlekanym czy nie? Jaka to maszyna? Cyfrowa, offsetowa? I tutaj dochodzimy do ostatniego zagadnienia, czyli profilu kolorów danej maszyny drukarskiej. Otóż w skrócie chodzi o to, że drukarnia wydała mnóstwo kasy na to, żeby kolory były dobrze oddawane, a uzyskali to własnie przez dostrajanie maszyny wg jakiegoś profilu (jeśli nie chcieli za dużo wydać) lub też nawet stworzyli swój własny profil (jeśli mieli forsy jak lodu). Jeśli wiesz gdzie będzie coś coś drukowane, to powinieneś poprosić drukarnię o profil, którego używają, wgrać go do Corela, zrobić projekt i zapisać go z zachowaniem tegoż własnie profilu. Bo profil to właśnie twój przepis, algorytm, receptura na to, jak przekładać kolory na papier, żeby było OK ;-) A poza tym, jak już coś chcesz drukować, to prosisz drukarnię o proof, czyli próbny wydruk wg ich profilu i wtedy dostajesz arkusz z gotowym wydrukiem i możesz przykładać do wzorników ile ci się żywnie spodoba i sprawdzać, czy na pewno podobnie.

Wspomniałeś o tym, że nie masz monitora dla grafików. A masz go chociaż skalibrowanego? Bo jeśli tak, to po wgraniu profilu kolorów do Corela i zasymulowaniu go (taka opcja) powinieneś dostać coś bardzo zbliżonego do efektu końcowego. Jeśli nie, to kolory na ekranie zawsze będą inne od tych w druku. Nie ma siły. Po prostu rób projekt w PANTONE'ach, a na koniec wyeksportowujesz go do PDF z zamianą kolorów spotowych na CMYK wg rzeczonego profilu. Dopiero na proofie zobaczysz, czy jest OK.

Na koniec coś do zastanowienia się: nawet, jakby istniał uniwersalny wzór na konwersje kolorów, to skąd byś wiedział, że to co widzisz na monitorze to faktyczny kolor? Wystarczy nieco ruszyć suwaki nasycenia barw czy kontrastu na monitorze i już inaczej wszystko wygląda. A nawet, jakby twój monitor był wypasiony i skaliborwany, to jak prześlesz klientowi mailem projekt do akceptacji, to co on zobaczy na swoim laptopie czy też zwykłym desktopowym monitorze? Jeszcze co innego. Dlatego weź od docelowej drukarni profil kolorów, rób swoje, poproś o proof i wyślij go do klienta do zatwierdzenia. To najpewniejszy sposób.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 10 Czerwiec 2015, 20:46   

kadoesdoi napisał/a:

Żaden. Takiego algorytmu nie ma.

Pantone + numerek - to nie jest nazwa koloru, tylko nazwa farby. Różnica niby mała, ale znacząca.

W Corelu, Illustratorze, czy Photoshopie można sobie samemu zdefiniować dowolny kolor dodatkowy (a raczej farbę). Żaby jednak aplikacja graficzna wiedziała, jak ma obiekty wypełnione taką farbą pokazywać, w definicji koloru dodatkowego trzeba (niezależnie od aplikacji) podać tzw. definicję zastępczą. Możesz przecież zdefiniować sobie kolor/farbę o nazwie np. Cebula Cioci Kloci, ale musisz też powiadomić Corela, jak ma tę farbę pokazywać.

Ta definicja zastępcza to kombinacja cmyk, mniej więcej najbardziej zbliżona do tego, co będzie widać po zamazaniu papieru farbą dodatkową, inną niż cyan, magenta yellow czy black, np. Pantone + jakiś numerek.

Bardziej jednak mniej, jak więcej. Farby Pantone to mieszanka specjalnych farb produkowanych ze specjalnych pigmentów, innych niż pigmenty cmyk. Dlatego nie są na cmyk zamienialne. Gdyby były, to sens istnienia farb Pantone byłby mocno ograniczony.

Różnice w wartościach cmyk pokazywanych w Corelu czy Illustratorze, to właśnie różnice w tej definicji koloru zastępczego. Panton konwertowany na cmyk jest konwertowany właśnie do tych wartości - i nie ma to nic wspólnego z żadnym profilem kolorów. Niezależnie, czy w systemie będzie ISO Coated, Fogra czy amerykański SWOP - konwersja Pantone do cmyk da zawsze ten sam wynik (wartości cmyk zdefiniowane w kolorze zastępczym).

To czasem problem (szczególnie w drukarniach cyfrowych), gdzie np. drukuje się z cmyka okładkę z Pantonem z Corela i środek z InDesign z tym samym Pantonem. Ponieważ w obu programach ten sam Panton ma różne definicje zastępcze, to i efekt na papierze różny, czasami znacznie.

Swoją drogą można w Corelu zrobić taki manewr, że można zdefiniować nowy kolor dodatkowy o nazwie dokładnie takiej samej jak jakiś Panton (np. PANTONE Orange 021) z inną definicją zastępczą - np. zieloną. Co przy dodatkowych zabiegach pozwala na wygenerowanie pdfa mocno podnoszącego ciśnienie w zaprzyjaźnionej drukarni cyfrowej. Ale to może przy innej okazji.

kadoesdoi
Początkujący

Wysłany: 13 Lipiec 2015, 12:35   

Dzięki za solidne odpowiedzi :)

Podłożem drukowym będą tekstylia, a drukować będę przez pewną internetową platformę gdzie można zrobić własną koszulkę a nawet założyć swój sklep.
Z tego co pamiętam drukują techniką DTG
Mam zamiar zrobić pierwszą koszulkę z różnymi wersjami grafik jako proof bo na zapytanie jakiego profilu użyć dostałem odpowiedź że "...profil nie ma znaczenia. Oprogramowanie naszej drukarki konwertuje kolory do z góry ustawionego profilu."
Co wy na to?

Co do kalibracji to zrobiłem taką pseudo kalibrację, ale jest na pewno lepiej niż było. Przynajmniej niebieski nie jest fioletowy ;)
http://www.grafoteka.pl/b...ora-windows.php

chezare 

Wysłany: 15 Lipiec 2015, 21:20   

Jeśli nie jestem w jakichś zaroślach, to DTG po polskiemu to nic innego jak drukowanie bezpośrednio na materiale. Do tego celu używane są drukarki które z całą pewnością nie drukują farbami Panton. To jest tak jak z drukarkami atramentowymi, każda ma swoje atramenty. Projekt powinien być w CMYK, albo jeszcze lepiej w RGB, jak oni są tacy sprytni, że sami sobie przekonwertują. Diabeł cię skusił na Panton, ciekawe jak dobierałeś te kolory jak ich się za bardzo nie da wyświetlić, to znaczy wyświetlić się da, tylko kłopot taki, że nie bardzo można to automatycznie, sensownie zamienić na RGB.
W Corelu ten kolor nazywa się niebieski

ale niebieskiego się z tego nie wydrukuje.

kadoesdoi
Początkujący

Wysłany: 16 Lipiec 2015, 04:33   

Wiem jakimi kolorami drukuje się w DTG. Pytałem o pantony z tego powodu że mam byle jaki monitor, ale posiadam "pantonierkę" i przeszło mi przez myśl ustawiać kolory nie sugerując się obrazem z monitora tylko wzornikiem kolorów, stąd moje pytanie o to jak się ma taka konwersja do rzeczywistości.
Dając im projekt w RGB to już w ogóle będzie loteria z tym jak będzie wyglądał na koszulce.
Tak wiem że ten kolor w Corelu nazywa się niebieski.

chezare 

Wysłany: 17 Lipiec 2015, 23:59   

Po pierwsze, praktycznie wszystkie bitmapy są pierwotnie w rgb, po drugie monitor wyświetla kolory w rgb czyli nie potrzeba żadnej konwersji, po trzecie w drukarni mają swoje sposoby, lepsze od Twoich żeby zamienić to tak żeby było dobrze. To w tym przypadku jest opcja najbezpieczniejsza. Oczywiście tak jak są tablice czy algorytmy które wykorzystuje się w zarządzaniu kolorami do zamiany rgb na cmyk i to pilnując żeby suma farb nie przekroczyła określonej wartości, tak samo można sobie wyobrazić taki profil z panton na CMYK, ale to nie jest tak, że się uzyska idealnie taki sam kolor, z CMYK będzie nieźle, z panton trudno przewidzieć, ale prawie na pewno dobrze nie będzie.

Odpowiedz do tematu