|
wizytówka :-) |
| Autor |
Wiadomość |
ola4
Początkujący

|
Wysłany: 2 Grudzień 2007, 17:39 wizytówka :-)
|
|
|
hej, czy ktoś krok po kroku mógłby mi wytłumaczyć jak zrobić prostą wizytówkę? jestem w liceum i mamy robić ne lekcji wizytówki, nasz profesor powiedział, że mamy się sami dowiedzieć, jak to zrobić. Ja na razie wiem, jak ustawić stronę do wizytówki, wymiary i chyba marginesy. Nie mam pojęcia jak zrobić logo, nawet najprostsze. widziałam, np. że po lewej stronie była, np. nazwa firmy jedna pod drugą, oczywiście z ładnym efektem, ale nie wiem jak to zrobić. Szukałam już w googlach, ale ic ciekawego nie znalazłam. proszę , pomóżcie. pozdrawiam |
|
|
|
 |
IdCzarek
Doradca Czę100chowa

Wiek: 43 Dołączył: 09 Mar 2007 Posty: 109 Skąd: Czę100chowa
|
Wysłany: 2 Grudzień 2007, 18:01
|
|
|
Wiz
Standardowe wizytówki mają rozmiar 90 na 50 mmm ale plik który wysyłasz do drukarni (zakładam ze druk jest w drukarni np cyfrowej) powinien być nieco większy zwyczajowo 94 na 54 mm. Robi sie to po to aby ułatwić późniejsze cięcie - nazywa sie to nadlewki.
Trzeba jeszcze pamiętać ze wszelkie obiekty (poza tłem oczywiście) powinny byś oddalone od krawędzi o co najmniej 2 mm
SCR = [img46.imageshack.us/my.php?image=02xx6.jpg]
Zółte to tło z nadlewkami czyli min 94 x 54
Czerwone to faktyczna wielkość wiz 90 na 50
Czarne to granica tekstu
Oczywiście tekst zmieniony na krzywe oraz wszelkie mapy bitowe zmienine na mapy bitowe CMYK w min!! 300 dpi
Plik dostarczony do drukarni wg ich schematu (np w pdf czy w cdr) |
|
|
|
 |
ola4
Początkujący

|
Wysłany: 2 Grudzień 2007, 18:30
|
|
|
hmm.... dzięki za odpowiedź,ale ja chyba niewiele z niej rozumiem. Jestem całkowicie ZIELONA w tym temacie, chodzi mi tylko o to jak zrobić proste logo na wizytówkę, wiem, jakie powinna mieć wymiary. ale z tego co napisałeś, to naprawdę dla siebie nie mogę znaleźć żadenj informacji. nie chcę drukować tej wizytówki w żadnej drukarni. Po prostu mam zrobić jedną, wymyśloną wizytówkę na lekcji informatyki. tyle, a dla mnie aż tyle pozdrawiam |
|
|
|
 |
s-p-i-n

Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 2 Grudzień 2007, 18:41
|
|
|
Pobaw się narzędziami, które znajdziesz po lewej stronie. Kilka kwadratów, jakieś kółko, jakiś tekst i już masz gotową wizytówkę.
wizytowka.rar Prosta wizytowka |
Pobierz Plik ściągnięto 388 raz(y) 5.83 KB |
|
|
|
|
 |
ola4
Początkujący

|
|
|
|
 |
s-p-i-n

Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 2 Grudzień 2007, 22:34
|
|
|
| ola4 napisał/a: | http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=8&a=48
a taką jak na tej stronie? np.3? | Tam możesz pobrać te wizytówki i zobczyć jak są zrobione (2 prostokąty + tekst) |
|
|
|
 |
ola4
Początkujący

|
Wysłany: 3 Grudzień 2007, 16:34
|
|
|
| hej, próbowałam ściągnać, ale jest zapisany w formacie .pdr (czy coś takiego) i jak wybieram programy z listy z komputera (corel draw12) to od nowa mi instaluje corela, a nie mogę otworzyć wizytówek... wiem, pewnie to jest banalnie proste, ale nie wiem jak to mam zrobić. pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|