|
Zabezpieczenie, zablokowanie pliku PDF. |
| Autor |
Wiadomość |
braindead
Praktyk

|
Wysłany: 1 Sierpień 2016, 06:45 Zabezpieczenie, zablokowanie pliku PDF.
|
|
|
| Cześć. Chciałem Was zapytać czy znacie jakieś metody "zablokowania" pliku PDF przed dalszym wykorzystaniem (edytowaniem). Chodzi o to, że jak wysyłam klientowi projekt to żeby był to plik PDF zapisany w corelu w takiej formie, że klient nie będzie mógł wziąć tego projektu i dać komuś innemu w celu edycji czy powielania. Z góry dzięki za podpowiedzi. |
|
|
|
 |
Sound
Doradca

Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Kwi 2011 Posty: 114 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 1 Sierpień 2016, 07:38
|
|
|
| W ustawieniach pdf-a możesz wpisać hasło, ustawić uprawnienia ale pewnie jak wszystko da się je złamać. Nie bawiłem się w łamanie. |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7699 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 1 Sierpień 2016, 08:15
|
|
|
| Nie ma takiej metody , zabezpieczenie można złamać. Często nie działa w innych programach np Inkscape . |
|
|
|
 |
Sound
Doradca

Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Kwi 2011 Posty: 114 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 1 Sierpień 2016, 08:46
|
|
|
| Krzywe zamieniaj na bitmapy. Jeśli już musisz w krzywych np ja z dtp flexo dostaje pliki w rgb :) finalnie i tak cromalin się liczy najbardziej. Jakość monitorów i ustawień wyświetlania u klientów jest tak różna, że nie powinno to stanowić wielkiego problemu. |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7699 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 1 Sierpień 2016, 09:00
|
|
|
| braindead napisał/a: | | klient nie będzie mógł wziąć tego projektu i dać komuś innemu w celu edycji czy powielania |
Z punktu widzenia prawa ,nie może nic zmienić bez Twojej zgody , nawet jeśli jest właścicielem projektu. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 1 Sierpień 2016, 17:47
|
|
|
restauro ma absolutną rację. Możesz wprowadzić hasło np. tutaj (w Adobe Acrobat > Menu > Plik > Właściwości > zakładka Zabezpieczenia):
I efekt jest taki, że ani Corel, ale Adobe Ilustrator tego nie łyknie - zapytają o hasło. Ale taki darmowy InkScape to rozłoży ci tego PDF-a w ułamek sekundy i nawet się nie zająknie o hasło. Ot, tak to rewelacyjnie zabezpieczyli
Swoją drogą ciekawe, czy można by uszkodzić (np. w Notatniku) jakieś dane, bez których projekt się nie zaimportuje, ale da się otworzyć i obejrzeć w Readerze? Kiedyś zdarzyły mi się pliki, które mogłem oglądać do woli, ale jakikolwiek eksport lub edycja powodowały wywalenie się programów graficznych na plecy (z Ilustratorem włącznie). Wtedy to były PDF-y robione na MAC-OS i przesłane do mnie. Dziwne to było... Ot tak sobie głośno myślę |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 2 Sierpień 2016, 11:59
|
|
|
mozna zabezpieczyc ze nawet inscape nie lyknie ,ale co z tego jak istnieje hacerski program pdf remover i dupa blada z zabezpieczeniem idzie wek ale to jeszcze nic ,wez sobie pobiez font forge to dopiero power zaden pdf sie nie ostanie |
|
|
|
 |
|
|