|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
DXF i justowanie tekstu |
| Autor |
Wiadomość |
ihuarraquax
Bywalec

|
Wysłany: 25 Wrzesień 2015, 17:18 DXF i justowanie tekstu
|
|
|
Potrzebuję zaimportować tabelę liczb zapisaną w DXF. Liczby mają być wyjustowane do prawej. Nie mogę tego osiągnąć.
W pliku źródłowym każdemu elementowi typu text odpowiada taki zestaw danych (oczywiście z różnymi wartościami współrzędnych):
0
TEXT
8
0
62
0
10
7.147016
20
-3.291425
40
0.111217
1
12
Znalazłem specyfikację DXF i jest tam, że 72 to jest "Horizontal text justification type", a 2 = Right. Próbowałem dopisać ręcznie, ale nie pomogło.
Zmieniłem w obrazku wyjustowanie kilku elementów do prawej i wyeksportowałem DXF-a, żeby zobaczyć, jaka będzie różnica w zapisie. Różnicy nie ma. Corel przy eksporcie do DXF-a kwestię wyjustowania pominął. Jeśli rysunek wyeksportuję i zaimportuję, całe wyjustowanie się sypie. Elementy mają Horizontal Alignment = None.
Czy ktoś ma doświadczenie w tym temacie i mógłby podpowiedzić, jak to osiągnąć? |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 25 Wrzesień 2015, 17:24
|
|
|
| hym,a DXF to nie czasami plik wykonywalny??? jesli tak to bez zamiany na krzywe to ni da sie zrobic no chyba ze w auto cadzie |
|
|
|
 |
ihuarraquax
Bywalec

|
Wysłany: 26 Wrzesień 2015, 18:49
|
|
|
| DXF to nie jest plik wykonywalny, tylko zwykły plik tekstowy do eksportu i importu danych, z zawartością rysunku zapisaną po kolei warstwa po warstwie, element po elemencie. Przynajmniej w niższych wersjach jest to dość prosty zapis i specyfikację można znaleźć w wielu miejscach w Internecie, a można też sobie poanalizować to, co programy korzystające z DXF wypuszczają. Szkopuł w tym, że ze specyfikacji wynika, że można, a w praktyce Corel tego nie chwyta. A jak sam zapisuje, to tej informacji o wyjustowaniu też nie potrafię się w takim pliku dopatrzyć. Może po prostu ignoruje ten parametr, bo to nie jest format Corela, tylko innego producenta, więc potraktowano go po macoszemu? Tylko warto by wiedzieć, czy rzeczywiście tak jest, czy może jest jakiś utajniony przełącznik albo inny haczyk. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.08 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|