Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Umowa o dzieło
Autor Wiadomość
Sound 
Doradca

Wysłany: 25 Październik 2015, 09:00   Umowa o dzieło

Potrzebuje pomocy od osoby doświadczonej w temacie.

W internecie jest mnóstwo przykładów umów o dzieło z przeniesieniem praw majątkowych, na inne klienci się raczej się nie zgadzają, natomiast nie znalazłem przykładu umowy gdzie zostało wykorzystane zdjęcie ze stocków np fotolia. Jeżeli prawa do zdjęcia nie należą do nas nie możemy przenieść praw na osobę trzecią, fotolia udziela nam licencji na wykorzystanie nieograniczone czasowo i terytorialnie i w zależności od opcji standard/rozszerzona na wydruk do 500 tyś szt/powyżej i przekazanie klientowi bez możliwości wydobycia oryginału zakupionego zdjęcia natomiast jak miałoby to być zawarte w umowie?

Jakie jest wasze doświadczenie z umową o dzieło gdzie użyliście zdjęć licencyjnych?

Nie wymieniając tego w umowie możemy narazić się na problemy, np robiąc plakat promocyjny dla klienta, może on przekazać projekt plakatu innemu grafikowi który umieści motyw z plakatu na opakowaniu produktu, zdjęcie z plakatu było kupione na licencji standardowej on użył go do projektu wymagającego licencji rozszerzonej. Nabywcą zdjęcia byłem ja, jeśli nie ma obostrzeń w umowie klient może zrobić z dziełem to co chce. Jak się zabezpieczyć przed takim zdarzeniem?
fragment jednej z umów
"2. Zamawiający nabywając przedmiot umowy zastrzega sobie prawo jego swobodnego wykorzystania bez jakichkolwiek ograniczeń."
przykłady umów
click
click

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 25 Październik 2015, 12:10   

Kiedyś zajmowaliśmy się tutaj na forum stworzeniem uniwersalnej umowy, która by pokrywała wszystkie te aspekty, ale umarła śmiercią naturalną... Ale zaszła dość daleko i może znajdziesz tam jakąś inspirację ;-)

Zawsze możesz zawrzeć w umowie dodatkowy punkt, który będzie mówił o tym, że wszelkie elementy wykorzystane w tym projekcie są jego integralną częścią i nie mogą być wykorzystywane do innych projektów. Edycja projektu - tak, rozkładanie go na części i wykorzystywanie gdzie indziej - nie.

Sound 
Doradca

Wysłany: 25 Październik 2015, 20:40   

Shame dzięki za odpowiedź, znalazłem w twoim poście przykład umowy i interesujący mnie fragment

"§ X Względem wykorzystanych materiałów elektronicznych, które Wykonawca sam zakupił (np. w Banku Zdjęć), a które stały się integralną częścią projektu lub zostały zakupione na wyraźne życzenie Zleceniodawcy i wchodziły w skład projektu jako element prób i szkiców, jednak pozostały niewykorzystane w produkcie końcowym, aplikują się prawa licencyjne Licencji Standardowej danego Banku Zdjęć. "

Znalazłem formułkę która mnie interesuje, obostrzyłeś to warunkiem, że materiały nie zostały wykorzystane. Co natomiast z pracą w której wykorzystałem zdjęcie z banku zdjęć? Czy mogę taką pracę, z wkomponowanym zdjęciem stockowym które nie można wydobyć z projektu, zbyć prawa majątkowe na rzecz klienta? Czy mam do tego prawo?

Z innej beczki nie zdarzyła wam się praca, gdzie tłem było skadrowane czyste zdjęcie stockowe, a w warstwie wektorowej znajdowały się teksty i logotyp (np wymogi drukarni)? Wówczas w łatwy sposób można pozyskać tło. Dla bezpieczeństwa dublować wektory, po czym zamienić na bitmap i scalić z tłem, a na właściwych wektorach dodawać kontur aby zamarkować owe napisy scalone z tłem pod spodem? :)

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 25 Październik 2015, 21:28   

Sound napisał/a:
Co natomiast z pracą w której wykorzystałem zdjęcie z banku zdjęć?

Ale ta formułka mówi o tych, które w projekcie są. Może zdanie nie jest najszczęśliwiej skonstruowane... Może lub zostały zakupione na wyraźne życzenie Zleceniodawcy i wchodziły w skład projektu jako element prób i szkiców, jednak pozostały niewykorzystane w produkcie końcowym powinno być w nawiasie. A czy masz prawo zbywać? Mo to zależy od licencji, prawda? Zresztą, powyższy zapis możesz śmiało zmieniać do swoich potrzeb. Zmieniasz prawa licencyjne Licencji Standardowej na faktyczną licencję użytych fotek.

Sound napisał/a:
Dla bezpieczeństwa dublować wektory, po czym zamienić na bitmap i scalić z tłem, a na właściwych wektorach dodawać kontur aby zamarkować owe napisy scalone z tłem pod spodem? :)

Oj nie wiem, czy to na 100% przejdzie. Zależy od paru czynników. Niekiedy, wektory zamienione na bitmapę potrafią się spontanicznie pogrubiać, za co należy podziękować antyaliasing'owi.

Zresztą, co klient rzeczywiście zrobi z tym projektem, to już jakby nie Twoja broszka. Ty dostarczasz projekt w oparciu o umowę, na którą obie strony przystały. A czy koleś przekaże to innemu grafikowi, który będzie miał wyciągać z tego bitmapy czy nie, Ciebie teoretycznie nie interesuje.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 26 Październik 2015, 10:16   

Sound napisał/a:
Czy mogę taką pracę, z wkomponowanym zdjęciem stockowym które nie można wydobyć z projektu, zbyć prawa majątkowe na rzecz klienta?

O co chodzi w tym zdaniu? Jakiś konflikt podmiotów tu występuje. Można... prościej?

Co to za słowopotwór "zbyć prawa majątkowe". Może lepiej: sprzedać?

Czy chodzi o to: czy mogę sprzedać pracę ze zdjęciem z Banku zdjęć?

Sound 
Doradca

Wysłany: 26 Październik 2015, 13:59   

tegraf tu jest fragment z przykładowej umowy z linku, jak to się ma do prac gdzie użyłem zdjęcia stockowego albo własnego ( które chcę licencjonować niewyłącznie, czyli jak fotolia)?

"1. W momencie przekazania DZIEŁA na Zamawiającego przechodzą w ramach wynagrodzenia, o którym mowa w § 3 ust.1, wszelkie majątkowe prawa autorskie.
2. W szczególności Wykonawca przenosi na Zamawiającego autorskie prawa majątkowe do DZIEŁA, bez ograniczeń terytorialnych i czasowych na następujących polach eksploatacji:
a. w zakresie utrwalania i zwielokrotniania DZIEŁA, a także prawo do wytwarzania egzemplarzy DZIEŁA techniką drukarską, reprograficzną, zapisu magnetycznego oraz techniką cyfrową;
b. prezentacji w środkach masowego przekazu;
c. w zakresie obrotu oryginałem albo egzemplarzami, na których utrwalono DZIEŁO: wprowadzenie do obrotu;
d. publicznego prezentowania i udostępniania DZIEŁA;
e. wprowadzania DZIEŁA do pamięci komputerów;
f. wykorzystania DZIEŁA w sieci Internet lub innych sieci komputerowych;
g. swobodnego używania i korzystania z DZIEŁA oraz jego pojedynczych elementów w zakresie promocji i reklamy, tak przez Zamawiającego jak i inne upoważnione przez niego podmioty;
h. trwałego lub czasowego zwielokrotnienia DZIEŁA w całości lub w części jakimikolwiek środkami i w jakiejkolwiek formie;
i. wykorzystywania DZIEŁA bez ograniczeń dla celów związanych z realizacją statutowych zadań miasta st. Warszawy, jego jednostek i spółek zależnych;
j. w zakresie określonym w § 1 ust. 2 umowy;
3. Z chwilą dostarczenia DZIEŁO przechodzi na własność Zamawiającego wraz z nośnikiem, na którym zostało utrwalone.
4. Wykonawca DZIEŁA udziela Zamawiającemu nieodwołalnego zezwolenia na naruszenie integralności w celu przygotowania i przeprowadzenia wszelkich zmian, jakie Zamawiający uzna za stosowne, oraz zezwala na publikowanie DZIEŁA bez podawania imienia i nazwiska Wykonawcy DZIEŁA.
5. Wykonawca DZIEŁA upoważnia niniejszym Zamawiającego do udzielania innym podmiotom dalszych zezwoleń na wykonywanie praw zależnych w stosunku do DZIEŁA w zakresie określonym w ust. 2.
6. Zamawiającemu przysługuje prawo do przeniesienia na osoby trzecie uprawnień i obowiązków wynikających z Umowy."

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 26 Październik 2015, 14:24   

Fragment rozmowy z Beatą Jaroszewską, dyrektorem operacyjnym serwisu Fotolia – Polska.

Czy zdjęcie zakupione przez nas na zlecenie klienta możemy przekazać mu do wykorzystania? Na przykład w banerach, czy innych reklamach tworzonych przez inną firmę?

Jak najbardziej, wg licencji Fotolia, w przypadku kiedy działamy w imieniu naszego klienta, możemy przekazać mu pobrany plik wraz z prawem do wykorzystania tego pliku. Na przykład tworząc baner reklamowy, który zamawia klient, po zakupieniu praw licencyjnych do wykorzystanego w projekcie obrazu, nasz użytkownik ma prawo przekazać plik swojemu klientowi, który następnie może go wykorzystać np. do projektu multimedialnego, nie musząc tym samym wykupywać po raz kolejny licencji.

Link do całości: http://grafmag.pl/artykul...erwisu-fotolia/

Pytanie: co to właściwie znaczy "kiedy działamy w imieniu naszego klienta"? Czy wykonując zlecenie "działamy w imieniu naszego klienta"? Wydaje się, że tak. Ale może nie. :-) Może jednak "działamy w imieniu naszego klienta" wtedy, kiedy obrabiamy zdjęcie kupione przez niego. Trzeba by to wyjaśnić.

Odpowiedz do tematu