|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
sześcian - krawędzie |
| Autor |
Wiadomość |
vanhorn
Początkujący

|
Wysłany: 10 Grudzień 2007, 16:22 sześcian - krawędzie
|
|
|
Przepraszam jeśli ten wątek był juz poruszany, ale niestety nie znalazłem odpowiedzi na forum.
Chodzi mi o efekt pół-okrągłych krawędzi w sześcianie. Oczywiście można stowrzyć prostokąt o zaokrąglonych rogach, ale po nadaniu efektu głębi nie wszytskie krawędzie są okrągłe. Można oczywiście użyć fazy dla obiektu, niestety faza nie jest okrągła. Jeśli możecie mi pomóc bardzo dziękuje.
Pozdrawiam
vanhorn
szescian.jpg Przykład |
Pobierz Plik ściągnięto 950 raz(y) 8.72 KB |
|
|
|
|
 |
Asdef

|
|
|
|
 |
vanhorn
Początkujący

|
Wysłany: 11 Grudzień 2007, 09:25
|
|
|
dziękuje za odpowiedź
Gdy narysujemy nawet koło i uzyjemy głębi to powstanie walec, ale zawsze podstawa w stosunku do boku walca jest pod kątem prostym, a chodzi o to by krawędź ta była pół-okrągła. Myślę sobie czy można by umiejętnie użyć jakiegoś cieniowania, które stwarzało by takie wrażenie.
Obrazek górny: chodzi o coś takiego
Obrazek dolny: chodzi o tę krawędź
untitled.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 992 raz(y) 5.48 KB |
szescian.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 961 raz(y) 6.98 KB |
|
|
|
|
 |
vanhorn
Początkujący

|
Wysłany: 13 Grudzień 2007, 16:41
|
|
|
Witam, poczytałem, poczytałem i znalazłem chyba odpowiedź na moje pytanie
http://corel.wodip.opole...._3d/tekst3d.htm
, z tym, że niestety w moim corelu nie ma takiej fazy.
Pytanie, czy żeby uzyskać taki efekt fazy jak powyższym manualu, trzeba instalować jakieś wtyczki do corela??
Dodam, że w pracy mam Corel Draw Classic. W domu mam jakąś chyba trialową wersję corela 12 i tam tez nie ma tej opcji. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.2 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|