Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
problem z importowaniem dxf (200tyś obiektów) do corela
Autor Wiadomość
Marek-MK@wp.eu
Początkujący

Wysłany: 12 Grudzień 2015, 14:40   problem z importowaniem dxf (200tyś obiektów) do corela

Witam wszystkich, mam problem z importowaniem pliku dxf do corel-a. Przygotowałem rysunek dxf (200tyś okręgów o średnicy 1.5 mm rozstawionych regularnie na danym obszarze). Podczas importowania dxf do corela wyskakuje błąd programu i na tym import się kończy. W trakcie importu karta graficzna, procesor czy pamięć operacyjna obciążona jest jedynie w 20%. Wygląda na to że to corel nie może sobie poradzić z tak dużym plikiem 360MB. Muszę zachować rysunek wektorowy i zapisać w formacie cdr.
Pozdrawiam
Marek

fabiano 
Bywalec

Wersja CorelDRAW: x7
Wysłany: 12 Grudzień 2015, 15:28   Re: problem z importowaniem dxf (200tyś obiektów) do corela

a w jakim programie przygotowałeś te koła ?? Ja często również tego typu opcję przetwarzam .
Jak nie możesz tego wyeksportować jako pdf i załadować do corela to zrób to od nowa w Corelu to jakies 3 minuty pracy .

Marek-MK@wp.eu
Początkujący

Wysłany: 12 Grudzień 2015, 16:41   

w AUTOCAD

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 13 Grudzień 2015, 12:13   

Albo zrób to ponownie w Corelu (to proste i szybkie), albo wyeksportuj z AutoCada jako pdf lub eps, albo ai, lub wreszcie jako ps i zaimportuj do Corela

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 13 Grudzień 2015, 13:42   

no mozna tak sprobowac, ale tak swoja drogą 200 tys kolek w dxf ufff :-) to w spline to bedzie 1 kolko skladalo sie z 4 osobnych lokow czyli mamy juz 800 tys obiektow,jeszcze pewnie jest okreslony kontur(pomijajac wlosowy) czyli obiekty beda duplikowane ,czyli jeszcze razy 4 uff :-) nnie musze chyba pisac ile to obiektow i ze program ma prawo sie spocić :-) :-)

Cysorz 

Wysłany: 13 Grudzień 2015, 16:16   

Proszę bardzo, 200.000 kółek/okręgów w pełni edytowalnych, zrobionych bez żadnej transformacji, metamorfozy itp.:
http://speedy.sh/dN6jw/200000-kolek.cdr

Corel X3, Windows7 64-bit, 7-letni komputer z 4 GB RAM (!!!), czas stworzenia dokumentu ok. 4 minut. Plik waży 11 MB.

Marek-MK@wp.eu
Początkujący

Wysłany: 13 Grudzień 2015, 21:10   

Próbowałem to wykonać w COREL-u przez opcje duplikuj , ale dochodząc do 100 tys wywala mi brak pamięci i nie jestem w stanie nic więcej zrobić. Wychodzi na to że z wektora muszę przejść na raster. Koledze faktycznie udało się zachować wektor i tu szacun, ale po wypełnieniu wszystkich obiektów zaczynają się problemy z obróbką. Dzięki wielkie za pomoc, myślę że przejście na raster ułatwi mi kolejne obróbki.

Marek-MK@wp.eu
Początkujący

Wysłany: 13 Grudzień 2015, 22:27   

Wygląda na to że tak do końca to nie da się tego zrobić również w rastrze ze względu na mega wielkie pliki które generują się w dużej rozdzielczości przy zachowaniu dokładnej 1.5 mm średnicy kropki. Rzeczywiście przy samych okręgach to jako tako, ale po wypełnieniu już jest gorzej. Pozostaje podzielić rysunek na kilka części.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 14 Grudzień 2015, 08:57   

Przydziel więcej pamięci bezpośrednio w programie CorelDraw.
Narzędzia-Opcje-Pamięć.Program domyślnie przydziela tylko 25 %

Artur Miernik 

Wysłany: 14 Grudzień 2015, 12:10   

Ale to chyba do czternastki włącznie, bo potem już nie. Zabrali łobuzy.

Odpowiedz do tematu