Pomniejszanie widoku klawiszem skrótu |
Autor |
Wiadomość |
Wygrywam
Bywalec
|
Wysłany: 14 Grudzień 2015, 17:33 Pomniejszanie widoku klawiszem skrótu
|
|
|
Ustawiłem pomniejszanie widoku w wersji x7, jako klawisz skrótu, ale pomniejszanie nie działa odpowiednio, czyli tak, jak podczas klikania myszą w samą ikonkę pomniejszania lub przez pomniejszanie prawym klawiszem, kiedy to wraca się do widoku sprzed jednorazowego powiększenia. W przypadku klawisza skrótu cofa się tylko o niewielki procent i muszę wciskać klawisz kilkukrotnie, żeby powrócić do poprzedniego widoku.
Co począć z tym fantem? Czy można jakoś ustawić skok pomniejszania? W opcjach programu nie znajduję takiej możliwości. |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 14 Grudzień 2015, 18:47
|
|
|
A co to znaczy "poprzedni widok"? Czy masz na myśli widoczność strony (obszaru roboczego), czy może wszystkich obiektów? Bo ja zazwyczaj używam F2 do jednorazowego powiększenia, a jak zrobię co trzeba to wciskam SHIFT+F4, żeby pokazało całą stronę, lub samo F4 żeby objęło wszystkie obiekty (nawet te poza stroną).
Ah, poza tym, skrót pomniejszenia jest domyślnie przypisany pod F3. Działa w ten sposób, że zaokrągla dane powiększenie i dzieli je na pół, potem znów na pół, potem znów. Czyli masz powiększenie 512%, to robisz F3 - 250% - F3 - 125% - F3 - 67%... Masz powiększenie 380% to F3 - 200% - F3 - 100% - F3 - 50%... Chyba jasne. |
|
|
|
|
Wygrywam
Bywalec
|
Wysłany: 14 Grudzień 2015, 18:56
|
|
|
Widzę na przykład cały obszar strony A4, a na niej napis "abc". Narzędziem lupka zaznaczam fragment, który chcę powiększyć, powiedzmy literę "c" i powiększa mi do zaznaczonego obszaru (widzę literę na całym obszarze ekranu). Klikając ikonkę lupki (pomniejszania) lub pomniejszając prawym klawiszem myszy, powrócę znów do poprzedniego widoku całej strony (przyjmijmy, że jest to 100% cofnięcia). Klawisz skrótu cofa tylko o powiedzmy jakieś 10% i dlatego muszę kilka razy go wciskać, żeby wrócić do widoku całej strony.
Ujmując to inaczej: klawisz skrótu nie cofa o tyle, o ile wynosi zbliżenie, tylko na raty. |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
|
Wysłany: 14 Grudzień 2015, 19:19
|
|
|
No to ci podałem skróty
F2 - jednorazowa lupka
F3 - zmniejszenie przybliżenia o 50%
F4 - pokaż wszystkie obiekty
SHIFT+F4 - pokaż całą stronę.
Rozumiem, że ustawiałeś poniższą opcję?
Jeśli tak, to powinno działać. Sprawdź czy masz ustawione to:
Program nie jest tak mądry, że pamięta wyjściową (w trakcie użycia jednorazowego przybliżenia) pozycję i zoom, żeby potem do niej powrócić. Słowo "jednorazowe" odnosi się do tego, że po użyciu automatycznie przeskakuje "na rękę" wcześniej używane narzędzie, a nie, że powiększysz raz i oddalisz do tego co było, też raz |
|
|
|
|
Wygrywam
Bywalec
|
Wysłany: 14 Grudzień 2015, 19:41
|
|
|
Dziękuję za skróty, ale ja używam od lat swoich. W wersji 12 klawisz skrótu działał poprawnie, natomiast w x7 tak, jak to opisałem. Ustawienia mam identyczne, jak na screenach.
W przypadku pomniejszania kliknięciem w lupkę (ta sama opcja jest przypisana do klawisza skrótu) lub prawym przyciskiem myszy, program cofa o 100%, więc nie rozumiem, dlaczego nie robi tego również pod klawiszem... Zagwozdka. |
|
|
|
|
Wygrywam
Bywalec
|
Wysłany: 21 Grudzień 2015, 13:26
|
|
|
Shame napisał/a: | Program nie jest tak mądry, że pamięta wyjściową (w trakcie użycia jednorazowego przybliżenia) pozycję i zoom, żeby potem do niej powrócić. Słowo "jednorazowe" odnosi się do tego, że po użyciu automatycznie przeskakuje "na rękę" wcześniej używane narzędzie, a nie, że powiększysz raz i oddalisz do tego co było, też raz |
Program pamięta stopień użytego zbliżenia. Sprawdź. Ustaw sobie widok całej strony, napisz ABC, włącz lupkę (stałą lub jednorazową) i zaznacz lupką, którąś z liter, tak, aby po zbliżeniu wypełniła ekran (chodzi mi po prostu o duże zbliżenie). Przełącz się na dowolne narzędzie, wykonaj jakąś operację na literze i pomniejsz widok (będziesz musiał znów włączyć lupkę), ale prawym klawiszem myszy albo ikonką lupki z minusem. Wrócisz do widoku całej strony. Potem spróbuj pomniejszyć widok klawiszem skrótu. Będzie Cię cofać na raty, co uważam za wyjątkowo upierdliwe i bardzo utrudniające pracę...
Klawisz skrótu pomniejsza w jakiś dziwacznie zaprogramowany sposób, nie pamiętając położenia poprzednich widoków, natomiast pomniejszając lupką lub prawym klawiszem myszy, pomniejszenie następuje po tych samych krokach (widokach). |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
|
Wysłany: 21 Grudzień 2015, 20:56
|
|
|
Tak, zwracam honor. Sprawdziłem i faktycznie, wraca do wcześniejszego powiększenia, niezależnie jakie ono było (zachowuje również pozycję). To jest tym bardziej dziwne, bo jak przytrzymać kursor nad ikonka Oddalenia to pokazuje się skrót do tego narzędzia, czyli F3. Ale F3 nie działa w ten sposób, tylko tak jak wcześniej opisywałem. czyli de facto jest tak, że Tobie nie działa przypisany skrót, a raczej działa, ale oddala w niewielkim stopniu; u mnie F3 oddala o 50% względem obecnego powiększenia, a klikniecie na ikonkę przywraca wcześniejsze powiększenie. Jedno narzędzie, 3 rożne działania. Super. |
|
|
|
|
Wygrywam
Bywalec
|
Wysłany: 22 Grudzień 2015, 13:51
|
|
|
Shame napisał/a: | Jedno narzędzie, 3 rożne działania. Super. |
No właśnie. Nie wiadomo, co z tym fantem począć... |
|
|
|
|
Wygrywam
Bywalec
|
Wysłany: 17 Październik 2017, 17:56
|
|
|
Wracam do tematu. Być może ktoś spotkał się z opisanym problemem u siebie i ma jakieś rady... |
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
|
|
|
|
Wygrywam
Bywalec
|
Wysłany: 18 Październik 2017, 10:35
|
|
|
To bez znaczenia, bo problem występuje. Ten link nie odnosi się do mojego kłopotu. Podałeś mi go jako sugestię zadania pytania na tamtym forum? Kiepsko u mnie z angielskim. |
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 18 Październik 2017, 12:30
|
|
|
Podesłałem link , ponieważ na tym forum były prośby o rozwiązanie rożnych problemów ze skrótami niewystępującymi wcześniej.
Skoro problemy wystąpiły w wersji X7 i programiści Corela o nich wiedzą , wydawało mi się że poprawili w którymś uaktualnieniu.
Chyba że poprawką jest plik skrótów shortcuts.txt . (trzeba zmienić mu rozszerzenia na CSV ) dodany na końcu postu ,niestety w wersji angielskiej . |
|
|
|
|
Wygrywam
Bywalec
|
Wysłany: 18 Październik 2017, 13:19
|
|
|
Dzięki za informacje. Spróbuję się rozejrzeć na tamtym forum. |