Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
granice obiektów i warstwy - Pytanie
Autor Wiadomość
Paindemonium 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: 3x
Wysłany: 13 Luty 2016, 18:37   granice obiektów i warstwy - Pytanie

Witam. Mam problem bo całkowicie zgubiłem pewną opcję w Corel 3x, gdzie mogłem przełączyć granice obiektów tak by się na wzajem nie przysłaniały. Na ten przykład, mam poprowadzoną linię na powyższej wartstwie, która jest kręta. Ale ma ona granicę prostokąta, który nie pozwala mi edytować obiekty pod nim. Jakoś przełączyłem kiedyś tę opcję by granica była dopasowana do rodzaju obiektu. Jest to niezbędne dla mnie do skutecznego działania bo na corelu mam przygotowaną mapę geomorfologiczną z setkami tysiacami obiektów na kilkudziesieciu warstwach. Często muszę je względem siebie dopasowywać. Prosze o pomoc.

roland 

Wersja CorelDRAW: X6
Wysłany: 13 Luty 2016, 19:05   

Nie jestem pewien czy dobrze rozumiem, ale czy przypadkiem nie chodź Ci o menu Widok i Szkielet? A jak masz obiekty na kilku warstwach to możesz też wyłączyć widoczność zbędnych warstw Okno i Menedżer obiektów, a potem klikasz na ikonie z okiem obok zbędnej warstwy

Paindemonium 
Początkujący

Wysłany: 13 Luty 2016, 19:35   

roland napisał/a:
Nie jestem pewien czy dobrze rozumiem, ale czy przypadkiem nie chodź Ci o menu Widok i Szkielet? A jak masz obiekty na kilku warstwach to możesz też wyłączyć widoczność zbędnych warstw Okno i Menedżer obiektów, a potem klikasz na ikonie z okiem obok zbędnej warstwy

Owszem można, ale dużym ułatwieniem jest gdy wszystkie warstwy na MOJEJ mapie są online i moge bez problemu edytować każdy obiekt bez obaw ze jak kliknę np w poziomicę to ją zaznaczę a nie obiekt obok, który jest wielki, dla tego ma obszar granicy lub zaznaczania większy niz on sam i jest to domyślnie prostokąt. Mi zależy by np linia/poziomica była zaznaczana, lub miała granice tylko tam gdzie jest linia a nie dookoła. Dziękuję ze ktoś szybko odpisał, mam z tym problem po postawieniu systemu, i całkowicie zapomniałem gdzie taka opcja była, którą ustwiałem raz i działałem. W końcu zapomniałem gdzie to się robiło.

Gdy rysuję krzywą, np półkole to po stworzeniu tego obiektu, gdy kliknę np w okolicach środka tego półkola to go zaznaczam. A ja chcę by zaznaczać tylko ten wizualnie stworzony obiekt, czyli po kliknięciu na krzywą nie na niewidzialny prostokąt. To samo tyczy się obiektów zamkniętych bez wypełnienia, np stworzyłem granicę zlewni, i mimo że była aktywna warstwa z tym obiektem to swobodnie mogłem zawartosć zlewni zmieniać, czyli pozostałe obiekty. Teraz nie mogę bo zlewnia mi zasłania. To oczywiście najprowstrzy przykład bo przy tylu ilościach obiektów o nieregularnych kształtach jest to uciązliwe by przełączać warstwy zwłaszcza że muszę te obiekty ze sobą dopasowywać mimo że leżą na różnych warstwach.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 13 Luty 2016, 20:42   

Może pomocna będzie opcja: Narzędzia - Menedżer obiektów ? Masz podgląd wszystkich elementów i warstw .

marak 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 13 Luty 2016, 21:39   

Chyba włączyłeś sobie opcję "traktuj jako wypełnione". Wówczas wszystkie obiekty traktowane są tak jakby miały wypełnienie i kursor łapie ten który leży na samej górze.

przechwyt001.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 191 raz(y) 33.53 KB

Paindemonium 
Początkujący

Wysłany: 13 Luty 2016, 22:34   

marak napisał/a:
Chyba włączyłeś sobie opcję "traktuj jako wypełnione". Wówczas wszystkie obiekty traktowane są tak jakby miały wypełnienie i kursor łapie ten który leży na samej górze.

Gdzie to wyłączyć?

marak 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 14 Luty 2016, 08:23   

Paindemonium napisał/a:
Gdzie to wyłączyć?

Ja potrzebną ikonkę wyciągam sobie z Menu: Narzędzia, opcja: Dostosowywanie / Polecenia
jak na załączniku.
Ikonki są w podgrupach. Jak zmienisz na "wszystko" ustawią się alfabetycznie. Chwytasz ikonkę i przeciągasz na stronę.

przechwyt002.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 220 raz(y) 116.41 KB

Paindemonium 
Początkujący

Wysłany: 14 Luty 2016, 14:42   

marak napisał/a:
Paindemonium napisał/a:
Gdzie to wyłączyć?

Ja potrzebną ikonkę wyciągam sobie z Menu: Narzędzia, opcja: Dostosowywanie / Polecenia
jak na załączniku.
Ikonki są w podgrupach. Jak zmienisz na "wszystko" ustawią się alfabetycznie. Chwytasz ikonkę i przeciągasz na stronę.

Edit: ok Sprawa załatwiona. Dziękuję serdecznie za pomoc :) :poklon

Cysorz 

Wysłany: 14 Luty 2016, 16:09   

Albo: Preferencje -> Obszar roboczy -> Przybornik -> Wskaźnik (narzędzia).

Odpowiedz do tematu