|
Rysowanie w aksonometrii/perspektywie |
| Autor |
Wiadomość |
jagibabu
Bywalec

|
Wysłany: 4 Luty 2016, 12:00 Rysowanie w aksonometrii/perspektywie
|
|
|
Czy rysowanie tego typu elementów jak na załączonym jpg-u odbywa się "z palca", czy z wykorzystaniem programów np. 3D. Głównie zależy mi na wprowadzeniu idealnych linii zbiegu. To znaczy zwróćcie uwagę na perspektywę w tego typu ujęć.
Podstawą do rysowania jest oryginalne zdjęcie danego produktu/sytuacji w takim przypadku? Czy tylko wyobraźnia autora/grafika?
Najpierw należy "trejsować" a potem dopracowywać manualnie? Dobór grubości linii to też tylko i aż umiejętności? Ewentualnie jakie programy do tego służą komercyjne lub niekomercyjne. Proszę o kilka wskazówek.
Szykuje mi się praca z wykorzystaniem tego typu umiejętności, stąd moja ciekawość. Wujek Google nie zwrócił wyników które by mnie satysfakcjonowały. Być może używałem nietrafionych słów kluczowych. Liczę na wiedzę i doświadczenie forumowiczów ;)
fitting-instructions-960.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 379 raz(y) 177.08 KB |
|
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 4 Luty 2016, 12:37
|
|
|
Taki obrazek jak ten który dołączyłeś do postu, mógłby pochodzić z programu typu CAD, ale moim zdaniem (nie przywiązuj się zbytnio do niego), nie pochodzi. Wyciąganie czołgu żeby upolować komara, nie ma za bardzo sensu, pomijając taki drobiazg, że CAD to nie Corel i nie ogarniesz go w 5 min, do tego kosztuje tyle co samochód.
Jeśli ma być elegancko, to trasowanie odpada, więcej się namordujesz poprawiając obrazek, niż go rysując od zera. Oczywiście o wiele łatwiej będzie jak posłużysz się fotografią.
Są narzędzia które z fotografii potrafią zrobić obrazek podobny do tych dołączonych, ale wątpię żeby efekt był zadowalający.
W każdym razie jak kombinujesz, że poleżysz przed telewizorem a potem zgarniesz kasę bo jakiś program zrobi za ciebie robotę, to się rozczarujesz, czeka cię trochę pracy. |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 4 Luty 2016, 13:25
|
|
|
| Są proste darmowe programy typu CAD ,możesz spróbować także z testowa wersją corelowską . |
|
|
|
 |
jagibabu
Bywalec

|
Wysłany: 4 Luty 2016, 14:17
|
|
|
@chezare
d...pogodzin się nie boję, jeśli efekt po nich będzie podobny/lepszy od tego z pliku.
Jestem z tego sortu człowieków, co jeszcze im się chce coś zrobić i czegoś nauczyć (mimo dojrzałej 4-ki z przodu), a nie tylko ustawić się do kasy po "roszczeniowe" albo leżeć i pachnieć. ;)
@restauro
pewnie spróbuję jak temat będzie się rozwijał we właściwą stronę ;)
może polecisz jakoweś za free do testów.
Czyli reasumując uważacie, że najlepszą (niekoniecznie najłatwiejszą) drogą jest "manualne odrysowywanie" ze zdjęcia i/lub wykorzystanie programu z rodziny CAD?
Ogólnie chodzi mi o możliwość jak najwierniejszego uzyskania tego typu efektu/efektów przy tworzeniu np. rysunków do instrukcji technicznych, tak jak w podanym przykładzie. Zastosowanie odpowiedniego zróżnicowania grubości linii wg mnie ma tutaj kluczowe znaczenie + dopracowanie szczegółów z zachowaniem perspektywy. I to ostatnie mnie najbardziej zastanawia. Bo z tym jest najwięcej problemów. Chyba, że się mylę. |
|
|
|
 |
restauro

|
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 4 Luty 2016, 19:07
|
|
|
Ja, w przeciwieństwie do cheza uważam, że kadry były robione w CAD-zie (reszta instrukcji np. w Corelu). Oczywiście, da się to samo uzyskać w DRAW-ie, ale moim zdaniem to o wiele bardziej czasochłonne. Jednak chez nie myli się w stwierdzeniu, że nauka CAD-a to NIE przysłowiowe 5 minut, jak w przypadku Corela. Opcją jest np. FreeCAD czyli opensource-owy program do modelingu 3D. Jeśli chcesz robić takie instrukcje jak zapodałeś i będzie to więcej, niż jednorazowa akcja, to lepiej naucz się CAD-a. Moim zdaniem, takie rozwiązanie jest najbardziej ekonomiczne. Robisz raz projekt sprzętu - to czasochłonny proces, bardziej niż zrobienie jednego kadru w DRAW-ie - ale potem masz go gotowego, obracasz, otwierasz, ustawiasz i manipulujesz do woli. Coś się nie podoba, zmieniasz kąt jednym kliknięciem i masz tak jak chcesz. A w Corelu to jak ci coś nie będzie leżeć, to będziesz musiał przerysowywać wszystko.
| Ostatnio zmieniony przez Shame 5 Luty 2016, 20:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 4 Luty 2016, 19:24
|
|
|
znaczy czy ja dobrze zrozumialem, dla was panowie opanowanie Cad to 5 minut uuuu to szaaacuuuun bo dla mnie to nie bylo takie proste,chyba ze rozmawiamy o narysowaniu koleczka,bo te rysunki co kolega podal to tak na moje oko opanowanie interfeisu i mozliwosci w danym sektorze to tydzien dzien i noc to moze sie uda |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 4 Luty 2016, 19:33
|
|
|
Może z CAD, a może nie? Ja sobie obejrzałem fotografie tego urządzenia i póki co uważam, że te obrazki nie są z programu CAD.
Żeby narysować jakieś urządzenie w CAD, tak żebyś mógł później obracać, otwierać, itp, to musisz narysować każdy element z którego przedmiot się składa. Nie wszystkie części to kółka i kwadraciki, trzeba pomierzyć, polizać. W większości przypadków będziesz musiał narysować więcej niż w Corelu. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 4 Luty 2016, 19:42
|
|
|
| znaczy ten konkretny rysunek to porostu zlepek rysunku technicznego polprefabrykatow,to nie bylo robione w cadzie,jest taki program ktory przygotowuje na kliszy (nie pamietam niestety jego nazwy) sciezki pod telerexa,tokarki frezarki itp wypluwa tez przy okazji dla montujacych i odbiorcow rysunki montazowe,w pierwszym przypadku wypluwa izometrie w drugim pogladowa dimetrie |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 4 Luty 2016, 19:44
|
|
|
| To rysowali Chińczycy ,wiec kto wie jakim programem ? |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 4 Luty 2016, 19:44
|
|
|
Właśnie Bidonik przeredagowywałem to co napisałem.
Na stronie firmy która to robi są filmiki, które z całą pewnością powstawały przy użyciu jakichś programów do modelowania 3D.
Żeby zrobić kilka czy kilkanaście takich obrazków, to trzeba nie tygodnia tylko miesięcy.
Jak to jest jednorazowa sprawa, to ja za bardzo sensu w tym nie widzę.
http://www.binpin.co.uk/?page_id=19 |
|
|
|
 |
restauro

|
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 4 Luty 2016, 19:50
|
|
|
| tak tak 3d to na bank,i to chyba o ile pamietam to on wypluwal nawet jakies pliki step czy jakos tak ,ze mogles sobie poobracac i poprawiac gdyby cos nie tak ,to nie takie proste jest |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 4 Luty 2016, 22:55
|
|
|
restauro, właśnie chciałem wspomnieć o Corel Designerze, bo coś mi tak podobnie wyglądało.
Też oglądałem to cudo na stronce, jak się pojawiła X7. Jak widać chyba im sprzedaż spadła i podpatrują konkurencję, jak zaczęli wprowadzać takie historie. Bo po prawdzie to Corel Suite nie bardzo się zmienił na przestrzeni lat co do zawartości. Wciąż w kółko DRAW, PP, Capture, BitNavigator i ten piąty (nie pamiętam). Ostatnio jak rzuciłem okiem na zawartość Adobe Master Colection to mi ręce opadły. tam jest 17 (!) aplikacji i to o diametralnie rożnych zastosowaniach. Tylko szkoda, że Corel dokłada nowe, zamiast naprawić stare. Ale to chyba kwestia marketingowa |
|
|
|
 |
Wojtek Kowalews
Znawca ketjow

Pomógł: 13 razy Wiek: 68 Dołączył: 05 Cze 2006 Posty: 151 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 5 Luty 2016, 11:03
|
|
|
Corel Designer nie jest nowym wynalazkiem. Funkcjonował dobrze jako Micrografix i dopiero w 2001 roku został przejęty przez Corel'a. Rysuję w tym programie od blisko 20 lat i obserwuję jego wzloty i upadki. Te rysunki da się wykonać w tym programie. W pakiecie do X5 jest także program Right Hemisphere, który pozwala na obrót bryły pod dowolnym kątem. Polecam. Rysunek w załączniku powstał w kwadrans.
domek Pani Odzi.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 172 raz(y) 1.32 MB |
|
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 5 Luty 2016, 20:24
|
|
|
| Wojtek Kowalews, i to można potem obracać? To jest w 3D? |
|
|
|
 |
Wojtek Kowalews
Znawca ketjow

|
Wysłany: 5 Luty 2016, 20:33
|
|
|
| Niestety nie, ale może być przekształcany w różnych rodzajach aksonometrii. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 5 Luty 2016, 20:34
|
|
|
| nie mozna obracac i to wogle nie kumam czemu user dal ten przyklad to niebo a ziemia ,pewnie nie doczytal,ale to twierdze ze z pospiechu |
|
|
|
 |
Wojtek Kowalews
Znawca ketjow

|
Wysłany: 5 Luty 2016, 20:40
|
|
|
| Nie każdy ma program do 3D i umie się nim posługiwać. Dlatego instrukcje np. do składania mebli czy wiertarki są w rzutach aksonometrycznych, na papierze. Typowa wersja 3D zajęłaby zbyt dużo czau. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 5 Luty 2016, 20:43
|
|
|
| yy,nie sa wrzutach aksionometri sa w dimetri w aksionometri musialy by uwzgledniac przekruj montazu watpe zeby firma robila gratis takie cos |
|
|
|
 |
Wojtek Kowalews
Znawca ketjow

|
Wysłany: 5 Luty 2016, 20:57
|
|
|
| Corel Designer ma możliwość przekształceń w izometrii, w 2 cabinet'ach, 3 dimetriach i 4 trimetriach. Jeżeli sprawdzisz to w adobe illustratorze powstaje najwięcej przekroi samochodów do katalogów, a nie np. w 3dMAX'ie. Oczywiście duża część rysunków 3D pochodzi z CAD'a, ale przerzucane są "na płasko" do np. ilustratora i tam poprawiane. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 5 Luty 2016, 21:08
|
|
|
hym,izometria jest szczegolnym rysunkiem aksionometri,o czym my rozmawiamy ??? ale to mniejsza z tym ,ja naprawde mam to gdzies ale bede bronil podstaw,mniejsza z tym to nie to forum,tak kojazysz rysunek to twoja sprawa wazne ze go narysujesz,a po drugie to nie te forum zeby rozstrzygać niuanse rzutow,jest jak jet,niech kazdy sobie widzi jak chce,to jest forum graficzne i odpuszczam dyskusje na temat jak to zostalo narysowane,jest bo jest ,i dobrze |
|
|
|
 |
|
|