|
domyślnie obrócony tekst |
| Autor |
Wiadomość |
alghaba
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X3
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 06 Maj 2013 Posty: 10 Skąd: Gorzów Wlkp.
|
Wysłany: 6 Maj 2013, 10:52 domyślnie obrócony tekst
|
|
|
Witam. Mój problem polega na tym, że po otwarciu każdego pliku przy próbie pisania tekstu ozdobnego i akapitowego od razu kursor jest obrócony o 270 stopni. Mogę go oczywiście ręcznie obrócić aby był w poziomie. Ale coś chyba niechcący przestawiłam w ustawieniach domyślnych i nie potrafię tego nigdzie znaleźć.
Proszę o pomoc. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 6 Maj 2013, 11:26
|
|
|
| Przytrzymaj F8 podczas startu programu (powrót do ustawień fabrycznych) |
|
|
|
 |
alghaba
Początkujący

|
Wysłany: 6 Maj 2013, 11:45
|
|
|
Dzięki za odpowiedź, ale nie chcę powracać do ustawień fabrycznych. Mam bardzo dużo skrótów i ustawień programu zrobionych pod siebie. To pewnie jest jakiś prosty myk |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 6 Maj 2013, 12:12
|
|
|
| u góry po lewej stronie masz wymiary i takie okienko obracanie obrazu,masz tam 0,0?? |
|
|
|
 |
s-p-i-n

Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 6 Maj 2013, 12:20
|
|
|
| a nie masz w przyborniku ustawionego kąta obrotu tekstu na 270 i program jakimś cudem to zapamiętał? |
|
|
|
 |
alghaba
Początkujący

|
Wysłany: 6 Maj 2013, 12:21
|
|
|
| widzę, że mam również problem z wyrównywaniem tekstu do prawej lub lewej. Wyjustowanie do środka i pełne działa. |
|
|
|
 |
alghaba
Początkujący

|
Wysłany: 6 Maj 2013, 12:27
|
|
|
| Wymiary kątowe w przyborniku mam na 0 stopni, ale widzę, że właściwości tekstu i konturu dla wymiarów pobierane są z ustawień domyślnych tekstu. Nie wiem gdzie to znaleźć. Czy w stylach? |
|
|
|
 |
s-p-i-n

|
Wysłany: 6 Maj 2013, 12:52
|
|
|
| zrób F8 i po sprawie będzie |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 7 Maj 2013, 07:56
|
|
|
Zajrzyj może tutaj:
 |
|
|
|
 |
alghaba
Początkujący

|
Wysłany: 7 Maj 2013, 09:38
|
|
|
Tu zaglądałam od razu. Ale wszystko wydaje się ok. Nie ma tam ustawień odnośnie obrotu tekstu.
Oto jak po otwarciu każdego pliku wpisuje mi się domyślnie tekst.
Jak widać od razu wskakuje 270 stopni, mogę to za każdym razem przestawić na 0, ale jest to na dłuższą metę i na ilość mojej pracy bez sensu i jak pisałam jest również problem z justowaniem
wzor.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 280 raz(y) 103.94 KB |
|
|
|
|
 |
s-p-i-n

|
Wysłany: 7 Maj 2013, 11:03
|
|
|
spędziłem całą noc nad Twoim problemem ;) i sprawę rozwiązałem
Ctrl +, (Ctrl + przecinek) ustawia wybrany tekst do poziomej
Ctrl +. (Ctrl + kropka) ustawia wybrany tekst do pionowej
idę się położyć :P |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 7 Maj 2013, 11:13
|
|
|
Może ta opcja rozwiąże problem?
Obrazek2.png
|
Pobierz Plik ściągnięto 374 raz(y) 35.74 KB |
|
|
|
|
 |
alghaba
Początkujący

|
Wysłany: 7 Maj 2013, 11:23
|
|
|
ctrl + przecinek !!!
Genialne! rozwiązało cały problem. Przyznaję, że dawno mnie tak Corel nie zaskoczył problemem.
A za dużo mam własnych ustawień i skrótów klawiszowych, aby wracać do ustawień fabrycznych.
Dziękuję bardzo za pomoc!
A tak z ciekawości, w jakich opcjach się to ustawia? |
|
|
|
 |
s-p-i-n

|
Wysłany: 7 Maj 2013, 11:28
|
|
|
| A tego to niewiem pewnie gdzieś w domyslnych niedostępnych dla użytkownika :) |
|
|
|
 |
DJSign
Początkujący

|
Wysłany: 25 Listopad 2015, 10:33
|
|
|
| s-p-i-n napisał/a: | spędziłem całą noc nad Twoim problemem ;) i sprawę rozwiązałem
Ctrl +, (Ctrl + przecinek) ustawia wybrany tekst do poziomej
Ctrl +. (Ctrl + kropka) ustawia wybrany tekst do pionowej
idę się położyć :P |
Witam
Corel Draw X4 - tak dla porządku. Otóż - żeby nie rozwlekać - w tej wersji Corela ta cudowna solucja nie działa. Żeby było jeszcze zabawniej w tzw "pomocy" programu Corel Draw istnieje odpowiedź na ten problem ale niestety chyba zespół piszący pomoc pracował kompletnie bez kontaktu i konsultacji z zespołem piszącym sam program, jako że to co napisane w pomocy w ogóle nie istnieje w samym programie. Tak więc wygląda na to, że jedynym skutecznym rozwiązaniem dla wszelkich "chochlików" w Corel'u jest to, że trzeba ZA KAŻDYM razem przywrócić wszystko do ustawień fabrycznych. Jak już ktoś wcześniej wspomniał jest to o tyle karkołomne i upierdliwe, że jęsli ktoś pracuje od kilku dekad z tym oprogramowaniem, to przez lata pracy wyrobił sobie swoje skróty, ustawienia menu, skryptów itp, itd, które w takim przypadku niestety musi ustawiać też ZA KAŻDYM razem od początku. Bo na przykład nie wiadomo dlaczego nagle domyślnym ustawieniem wpisywania tekstu dla nowego dokumentu jest orientacja pionowa. I za cholerę nie idzie tego nijak ustawić domyślnie "po polsku" (czyli poziomo, od lewej do prawej). Ktoś ma inne zdanie na ten temat jeszcze? Ja po raz kolejny (ostatnio robiłem to kilka dni temu) będę musiał ustawiać Corela do moich ustawień (najpierw do fabrycznych, potem po kolei - skróty, ikony menu - w tym skrypty) roboczych. Szlag mnie już po prostu trafia. Ile można?????
Orientacja_pionowa_tekstu.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 225 raz(y) 1.45 MB |
|
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Listopad 2015, 00:19
|
|
|
| nie wiem czemu Cie szlag trafia,Corel w AppData zapisuje wartosc domysla ustawien,jesli chcesz zeby zaczynal od poziomu w tekscie akapitowym to poprostu poszez te ramke w poziome tak zeby tekst sie miescil i zapisz plik ,i zamknij program,od tej pory bedziesz mial w poziomie.ale to nie wina Corel poprostu tak kiedys ustaawiles |
|
|
|
 |
DJSign
Początkujący

|
Wysłany: 26 Listopad 2015, 14:17
|
|
|
| bidon184 napisał/a: | | nie wiem czemu Cie szlag trafia,Corel w AppData zapisuje wartosc domysla ustawien,jesli chcesz zeby zaczynal od poziomu w tekscie akapitowym to poprostu poszez te ramke w poziome tak zeby tekst sie miescil i zapisz plik ,i zamknij program,od tej pory bedziesz mial w poziomie.ale to nie wina Corel poprostu tak kiedys ustaawiles |
Po pierwsze nie wiem skąd wywnioskowałeś że chodzi o tekst akapitowy - bo nie chodzi ;) ale to akurat jest najmniej ważne. Dołączyłem zrzut ekranu, z którego powinno być jasne w czym leży problem. Choć akurat ten screenshot był dołączony by pokazać nieudolność ludzi, którzy wykonali "pomoc" do programu i ich brak konsultacji z programistami odpowiedzialnymi za pracę samego programu, bo jak wskazałem - i co na zrzucie widać takiego okna dokowanego o jakim wspomina pomoc Corela po prostu w programie nie ma. Widać też że chodzi o tekst artystyczny (czyli nie taki "w ramce"). Poza tym piszesz o ustawieniach domyślnych, które to Corel zapisuje sobie w katalogu AppData. Co to wnosi do dyskusji? Nie wiem. Mowa trawa, bo tak czy inaczej nawet jeśli te ustawienia zapisze błędnie - tak jak jest to w tym przypadku - to niczego dla mnie ta informacja nie zmienia. Są zapisane ŹLE. Tak czy owak więc zmuszony jestem do przywrócenia ustawień fabrycznych i w następnej kolejności do ustawiania od nowa wszelkich skrótów, menu, skryptów itd. Więc, bez urazy ale nie wiem co miałem wynieść z Twojej wypowiedzi. Żadna pomoc. Tak poza wszystkim mój wpis odnosił się do rozwiązania ze skrótem "ctrl + ," oraz "ctrl + .", które to u mnie po prostu nie działają. Nic się nie zmienia po wciśnięciu tej kombinacji. Więc ogólnie rzecz biorąc w ogóle piszesz NIE NA TEMAT. Czekam więc na coś bardziej treściwego i NA TEMAT. Póki co po raz drugi w przeciągu dwóch tygodni musiałem dokonać resetu do ustawień fabrycznych i poustawiania wszystkiego znów pod siebie, więc dałem sobie jakoś radę. Chodzi o rozwiązanie, które umożliwi mi ominięcie tej czasochłonnej i upierdliwej procedury - o ile w ogóle takowe dla Corel istnieje - w co wątpię... No ale - w przeciwieństwie do co niektórych - nie zakładam że już wiem wszystko. |
|
|
|
 |
Sound
Doradca

Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Kwi 2011 Posty: 114 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 26 Listopad 2015, 14:26
|
|
|
| DJSign napisał/a: |
Tak czy owak więc zmuszony jestem do przywrócenia ustawień fabrycznych i w następnej kolejności do ustawiania od nowa wszelkich skrótów, menu, skryptów itd. |
własne obszary robocze da się eksportować i importować do pliku. A więc część rzeczy można sobie odjąć.
ps to o czym piszesz, na Corelu 11 i 15, teraz 16 nigdy nie miałem takich problemów. |
|
|
|
 |
DJSign
Początkujący

|
Wysłany: 26 Listopad 2015, 14:43
|
|
|
| Sound napisał/a: | | DJSign napisał/a: |
Tak czy owak więc zmuszony jestem do przywrócenia ustawień fabrycznych i w następnej kolejności do ustawiania od nowa wszelkich skrótów, menu, skryptów itd. |
własne obszary robocze da się eksportować i importować do pliku. A więc część rzeczy można sobie odjąć.
ps to o czym piszesz, na Corelu 11 i 15, teraz 16 nigdy nie miałem takich problemów. |
Zgoda - te elementy menu ze skryptami mam właśnie w ten sposób zapisane i kwestia ich przywrócenia to kilka kliknięć, choć nie zmienia to faktu upierdliwości związanej z resetem ;), a że czasem zdarzają się w Corelu problemy, o których filozofom się nie śniło to chyba przekonywać nie muszę? ;)
Ubolewam wszakże na przykład nad faktem, iż w wersji 7 (nie X7) była możliwość zapisania wszystkich osobistych skrótów do pliku, który fizycznie można było zapisać sobie na przykład gdzieś na dysku w zupełnie innym miejscu i w razie takiego "zonka" z przymusem powrotu do ustawień fabrycznych wystarczyło wrzucić ten plik w odpowiednie miejsce i już. Wszystkie skróty latały aż miło. Beż żadnego mozolnego ustawiania. Potem ten pomysł w Corelu zarzucono. Nie wiem dlaczego.
Pozdro :) |
|
|
|
 |
Sound
Doradca

Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Kwi 2011 Posty: 114 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 26 Listopad 2015, 15:11
|
|
|
Eksport można zrobić tylko ze skrótów, to w sumie to samo co kiedyś z plikiem.
W x5 załadowanie obszaru roboczego z pliku nie przywraca dodatkowych palet kolorów.
A odnośnie Corela, swoje humory ma, jak każdy program czasem |
|
|
|
 |
DJSign
Początkujący

|
Wysłany: 24 Marzec 2016, 13:07
|
|
|
| Sound napisał/a: | | Eksport można zrobić tylko ze skrótów, to w sumie to samo co kiedyś z plikiem |
No nie bardzo. Ponieważ zapis do csv daje jedynie tyle, że masz zapisane skróty do pliku tekstowego. Wklepać je musisz i tak ręcznie. W Corel'u 7 zaś zapisywałeś skróty do specjalnego formatu pliku, który to plik zawierał w sobie instrukcje dla programu jak ma przypisać konkretne skróty klawiaturowe do konkretnych zadań programu. Co oznacza, że jeśli zapisałeś sobie skróty kl. do pliku to wystarczyło wykasować dotychczas używany przez program plik ze skrótami i podmienić na ten zapisany przez Ciebie. Żadnego wklepywania "z ręki". Podmiana pliku i gotowe. Dosłownie kilka-kilkanaście sekund pracy. To zdecydowanie nie to samo. To o czym mówisz równie dobrze można by zrobić sobie samemu w Corelu, czy Wordzie... ale nie ma to nic wspólnego z przyspieszeniem i ułatwieniem pracy. |
|
|
|
 |
|
|