|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
Zapisywanie pliku w określonym folderze |
Autor |
Wiadomość |
Franiu
Bywalec
Wersja CorelDRAW: X5
|
Wysłany: 18 Marzec 2016, 16:00 Zapisywanie pliku w określonym folderze
|
|
|
Witam;
Chciałbym stworzyć makro, które dałoby możliwość zapisania pliku o określonej nazwie w określonej ścieżce.
Założenia:
- plik ma mieć nazwę: "stała_nazwa A001 NAZWA KATALOGU".cdr
- ścieżka zapisu to: "C:/PRACE/A001 - A050/A001 NAZWA KATALOGU PRACY"
- C:/PRACE to stała która nigdy się nie zmienia
- A001 - A050 jest zmienne i zależy od nazwy katalogu, wg następujących reguł
Główne katalogi mają mieć postać:
LITERA001 - LITERA050
LITERA051 - LITERA100
LITERA101 - LITERA150
itd.
LITERA to pojedyncza litera: A,B,C,D, itd. Numery są zawsze trzyznakowe czyli mieszczą się w zakresie 000-999.
Wyobrażam sobie to tak. Klikam na makro, wyskakuje mi inputbox, które pyta się o "NAZWĘ KATALOGU PRACY", podaje np: B123 praca xYz . Program zapisuje więc plik pod ścieżką C:/PRACE/B100 - B150/B123 PRACA XYZ/nazwa_pliku B123 PRACA XYZ.cdr
Ważne jest, że "A123 praca xYz" zostaje zamienione na duże litery "A123 PRACA XYZ" i że jeżeli nie ma katalogu B100 - B150 oraz B123 PRACA XYZ to są one automatycznie tworzone.
Czy ktoś ma pomysł jak to zrobić? |
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 19 Marzec 2016, 03:36
|
|
|
Czytałem pięć razy i oprócz tego że nie chce Ci się wciskać CapsLocka, nic nie rozumiem.
Z tego co się orientuję, Corel umie zapisać plik pod dowolną nazwą, w dowolnym katalogu, to jaki sens jest w pisaniu makra, które zrobi to samo?
Co za różnica czy potrzebne informacje wpiszesz w okienkach windowsa, czy w formularzu uruchamianym makrem? |
|
|
|
|
Franiu
Bywalec
Wersja CorelDRAW: X5
|
Wysłany: 21 Marzec 2016, 13:48
|
|
|
chezare napisał/a: | Czytałem pięć razy i oprócz tego że nie chce Ci się wciskać CapsLocka, nic nie rozumiem. |
Wiele osób u mnie w firmie ma problem, aby pamiętać jak poprawnie zapisać prace (są one zawsze robione w kilku plikach - etapach pracy, o z góry ustalonych nazwach i w określonych ścieżkach), aby po kilku latach inna osoba bez problemu sobie odnalazła to co potrzebuje.
Od wielu lat baruje się z tematem, aby gonić pracowników aby trzymali porządek, ale jest to walka z wiatrakami dlatego pomysł makra, które by rozwiązało problem. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|