|
Grupowanie/kadrowanie a warstwy |
| Autor |
Wiadomość |
milosz
Początkujący milosz

Wersja CorelDRAW: X7
|
Wysłany: 21 Marzec 2016, 11:04 Grupowanie/kadrowanie a warstwy
|
|
|
Cześć
Czy w corelu da się zgrupować obiekty znajdujące się na różnych warstwach przy zachowaniu struktury warstw?
Grupując lub kadrując obiekty z różnych warstw są one przenoszone do jednej.
Typowy scenariusz:
Mam pole tekstowe (obramowanie) oraz etykietę wewnątrz. Oba elementy na oddzielnych warstwach. Chciałbym mieć możliwość przemieszczania obu elementów na raz, przy zachowaniu relatywnych pozycji. |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 21 Marzec 2016, 11:11
|
|
|
| Najprościej w Narzędzia -Menedżer obiektów .Z poziomu tej opcji masz dostęp i podglad do wszystkich poziomów |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 21 Marzec 2016, 16:44
|
|
|
| milosz napisał/a: | | Czy w corelu da się zgrupować obiekty znajdujące się na różnych warstwach przy zachowaniu struktury warstw? |
Tworząc grupę jest ona zawsze umieszczana na warstwie aktywnej. Nie ma możliwości grupowania obiektów z różnych warstw przy jednoczesnym zachowaniu ich pozycji na różnych warstwach.
Jednakże, jeśli chodzi o
| milosz napisał/a: | | przemieszczania obu elementów na raz |
To przecież możesz to zrobić zaznaczając je z SHIFT-em bezpośrednio na polu roboczym lub wybierając je z CTRL-em w Menedżerze Obiektów. Wtedy, gdy masz zaznaczone oba, wystarczy chwycić za jeden obiekt LUB za centralna kontrolkę (ta taka krzyżyko-strzałka) i możesz przesuwać do woli, a obiekty pozostaną na swoich warstwach. |
|
|
|
 |
milosz
Początkujący milosz

|
Wysłany: 21 Marzec 2016, 19:51
|
|
|
| Właśnie typowe zaznaczanie elementów lub węzłów z kombinacjami klawiszy ctrl, alt i shift nie jest zbyt wygodne jeśli mamy setki elementów na stronie. Dodatkowym utrudnieniem jest to, że elementy nakładają się na siebie (taka jest specyfika projektu), przez co ciężko trafić w interesujący nas element (trzeba klikać z altem lub szukać elementów w managerze obiektów). Dlatego też szukam jakiegoś rozwiązania, które by mi ułatwiło pracę. Mam nadzieję, że jest jakieś rozwiązanie tylko jeszcze o nim nie wiem :) |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 21 Marzec 2016, 20:09
|
|
|
Wydaje mi się, że dałoby się zrobić takie makro, które zapisywałoby w pamięci konkretne zaznaczenie i wrzucał na jakąś listę (tylko trzeba by formularz do tego zrobić więc to już nie chwila moment, ale coś większego) do późniejszego odtworzenia/auto-zaznaczenia wybranych wcześniej obiektów. Czyli grupy byłyby wirtualne i działały jedynie w danej sesji (po zamknięciu by się kasowały). Nie wiem, czy to by miało sens |
|
|
|
 |
|
|