Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Grupowanie/kadrowanie a warstwy
Autor Wiadomość
milosz 
Początkujący
milosz

Wersja CorelDRAW: X7
  Wysłany: 21 Marzec 2016, 11:04   Grupowanie/kadrowanie a warstwy

Cześć

Czy w corelu da się zgrupować obiekty znajdujące się na różnych warstwach przy zachowaniu struktury warstw?
Grupując lub kadrując obiekty z różnych warstw są one przenoszone do jednej.

Typowy scenariusz:
Mam pole tekstowe (obramowanie) oraz etykietę wewnątrz. Oba elementy na oddzielnych warstwach. Chciałbym mieć możliwość przemieszczania obu elementów na raz, przy zachowaniu relatywnych pozycji.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 21 Marzec 2016, 11:11   

Najprościej w Narzędzia -Menedżer obiektów .Z poziomu tej opcji masz dostęp i podglad do wszystkich poziomów

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 21 Marzec 2016, 16:44   

milosz napisał/a:
Czy w corelu da się zgrupować obiekty znajdujące się na różnych warstwach przy zachowaniu struktury warstw?

Tworząc grupę jest ona zawsze umieszczana na warstwie aktywnej. Nie ma możliwości grupowania obiektów z różnych warstw przy jednoczesnym zachowaniu ich pozycji na różnych warstwach.

Jednakże, jeśli chodzi o

milosz napisał/a:
przemieszczania obu elementów na raz

To przecież możesz to zrobić zaznaczając je z SHIFT-em bezpośrednio na polu roboczym lub wybierając je z CTRL-em w Menedżerze Obiektów. Wtedy, gdy masz zaznaczone oba, wystarczy chwycić za jeden obiekt LUB za centralna kontrolkę (ta taka krzyżyko-strzałka) i możesz przesuwać do woli, a obiekty pozostaną na swoich warstwach.

milosz 
Początkujący
milosz

Wysłany: 21 Marzec 2016, 19:51   

Właśnie typowe zaznaczanie elementów lub węzłów z kombinacjami klawiszy ctrl, alt i shift nie jest zbyt wygodne jeśli mamy setki elementów na stronie. Dodatkowym utrudnieniem jest to, że elementy nakładają się na siebie (taka jest specyfika projektu), przez co ciężko trafić w interesujący nas element (trzeba klikać z altem lub szukać elementów w managerze obiektów). Dlatego też szukam jakiegoś rozwiązania, które by mi ułatwiło pracę. Mam nadzieję, że jest jakieś rozwiązanie tylko jeszcze o nim nie wiem :)

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 21 Marzec 2016, 20:09   

Wydaje mi się, że dałoby się zrobić takie makro, które zapisywałoby w pamięci konkretne zaznaczenie i wrzucał na jakąś listę (tylko trzeba by formularz do tego zrobić więc to już nie chwila moment, ale coś większego) do późniejszego odtworzenia/auto-zaznaczenia wybranych wcześniej obiektów. Czyli grupy byłyby wirtualne i działały jedynie w danej sesji (po zamknięciu by się kasowały). Nie wiem, czy to by miało sens :-/

Odpowiedz do tematu